Teraz ja wkraczam do akcji
Jak już zapowiadałam ten temat będzie o konikach - mojej pasji i miłości
Jak wiadomo, ras koni jest od groma i jeszcze trochę, - dlatego skupie się na moich dwóch ulubionych rasach - Fryz i Shire
~ Koń Fryzyjski (Fryz) ~
Pochodzenie - Holandia (region zwany Fryzją)
Średni wzrost - ok. 160 cm w kłębie
Temperatura krwi - trudno powiedzieć - jedne źródła podają, ze są to konie zimnokrwiste, inne - gorącokrwiste. Bardziej skłaniam się ku opcji 2
Wygląd - maść - wyłącznie kara, u klaczy dopuszczane jedynie niewielkie odmiany na czole (gwiazdki). Źrebaki z reguły rodzą się brązowe.
- włos - gruby, naturalnie falowany (na wszelkich pokazach i konkursach koniom fryzyjskim nie zaplata się grzywy ani ogona)
Ze względu na swój energiczny i dostojny przebieg ruchu zaliczane są (obok m.in. andaluzów) do koni barokowych. Świetnie sprawdzają się zarówno w rekreacji (ze względu na swój spokojny charakter - osobniki agresywne i nadpobudliwe, nie są dopuszczane do hodowli) w zawodach ujeżdżeniowych (bardzo szybko się uczą, są chętne do pracy) jak i niegdyś w wyścigach kłusaków (w kłusie mogą rozwijać bardzo dużą szybkość).
Krótka historia rasy - Fryzy są bardzo stara rasą. Pierwsze wzmianki o nich możemy znaleźć już w zapisach starożytnych Rzymian. Często były używane na wojnach - są ta konie potężne, budziły niewątpliwy respekt. Około roku 1913 roku rasa niemal wyginęła - w Księdze Stadnej zapisane były jedynie 3 ogiery. Jeszcze większy kryzys rasa przeżyła w 1965 roku - pozostało wtedy tylko 500 klaczy. Jednak rasa przetrwała. Ich łagodność, chęć do pracy i bajkowy wygląd, uchroniła je przed całkowitym wyginięciem.
Konie fryzyjski są spokrewnione z wieloma rasami, np. andaluz, shire, kuc fell i dales, Old Black Horse, dole, gudbrandsdal, koń badeńsko - wirtenberski.
Same wywodzą się od prymitywnego konia leśnego.
a teraz garść fotek