Siema
Mój temat brzmi: " Kreacje głównego bohatera w literaturze fantastycznej. Omów temat na wybranych przykładach literatury polskiej i obcej." Moja teza to pokazanie, że bez względu na charakter postaci i jej cele i tak przestrzegają etosu rycerskiego. Chcę to oprzeć na podstawie Aragorna z "Władcy Pierścieni" oraz Geralta z "Wiedźmina". Jakie jeszcze polecalibyście przykłady?
A dwa Ci nie wystarczą?
Rada Jedenastu i Inso 2009
Mam ten sam temat, jeszcze nic nie zrobiłem, ale myślę, że możesz podeprzeć się jakimiś krótkimi opowiadaniami, żadnych dłuższych lektur, bo po prostu się z czasem nie wyrobisz. Nic konkretnego Ci nie polecę w tej chwili, ale może znasz jakieś.
W takich tematach spokojnie to wystarczy, pamietaj ze caly egzamin trwa tylko 15 min, wiec sama prezentacje warto planowac na nie wiecej niz 10 min spokojnego mowienia.
Niestety nie czytalam ani wiedzmina, ani wladcy pierscieni, ale tego co wiem, to postaci mocno rozniace sie od siebie, wiec bedziesz mial/a duzo do opisywania.
Witam jestem nowy ale postaram sie pomoc. Jakis czas temu napisalem podobna prezentacje sam. Problem mialem podobny do twojego fantastyka i ogolnie mowiac 2 tytuly, raczej nic po za tym (kto zglebil temat raczej nie znajdzie wiekszej ilosci litreatury przedmiotowej dla innych utworow).
Moja propozycja jest nastepujaca tak jak kolezanka przedemna podpowiadam. Prezentacje opieraj o skrajne charaktery tj.
Aragorn = Klasyczny hero +4 do wszystkiego i ogolnie paker jakich malo.
Frodo = Bohater cierpiacy slaby ale i tak najwazniejszy w calej trylogi.
Geralt = Buntownik.
Pisalem to troche na szybko. Ale wierze ze doprecyzujesz dokladniej o czym/o kim chcesz pisac.
Temat: Bohaterowie literatury fantasy. Przedstaw i porównaj kreacje herosów na wybranych
przykładach z literatury fantasy.
I. LITERATURA PODMIOTU
1. A. Sapkowski, Wiedźmin, Warszawa 1990.
2. J.R.R. Tolkien ,Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia, Warszawa, 1998.
3. J.R.R. Tolkien ,Władca Pierścieni: Powrót Króla, Warszawa 1998.
II. LITERATURA PRZEDMIOTU
1. K. Kaczora ,Geralt, czarownice i wampiry, Gdańsk, 2006.
2. P. Gulisano ,Tolkien. Mit i Łaska, Poznań 2002.
3. M. Gumkowski , Droga do fantasy, "Nowa fantastyka" 2005, nr 12.
III. RAMOWY PLAN WYPOWIEDZI
A. Określenie problemu
1. Literatura fantasy i jej odzwierciedlenie w życiu codziennym .
B. Kolejność prezentowanych argumentów
1. Definicja fantastyki.
2. Geneza i przeslanie Przedstawienie postaci :
- Aragorn,
- Geralt z Rivii,
- Frodo Baggins.
3. Sposoby tworzenia bohaterów fantasy.
-Bohater fantasy jako spełnienie potrzeb współczesnego człowieka.
4. Porównanie bohaterów, przesłanie postaci, ukazanie głównych wartości człowieka.
C. Wnioski
1. Postać prawdziwego herosa na podstawie literatury fantasy.
IV. MATERIAŁY POMOCNICZE
1. Prezentacja multimedialna.
Nastepnie, Geralt posiada wszystko co potrzeba wojownikowi, by byl idealny pod wzgledem fizycznym itd. natomiast jego nie doskonalosc tkwi w jego sposobie bycia.
Frodo praktycznie niedostrzegalny pod katem bohaterstwa, ale tak naprawde to on zabiera na swoje barki losy swiata, chociaz nie musi. Jego serce i glebia czyni go prawdziwym bohaterem, nie mniej jednak nie posiada atrybutow fizycznych.
No i tym chyba wygralem ta prezentacje 20/20 i pytan tez za duzo nie bylo.
Musisz wplatac wlasnie cos niepozornego do prezentacji nikt z kim rozmawiam o lotr nie wymienia jako bohatera Froda. A ta ksiazka tak naprawde kreci sie tylko dokola niego, kazdy polonista o tym wie. I to oceni dobrze.
Daj SOGa bo pisanie o 3:00am bywa trudne.
Zmieniony przez - 4stars w dniu 2010-03-30 02:45:30
"Dziewięciu książąt Amberu" - Roger Zelazny
"Dziedzictwo" Tom 1 - Christophera Paoliniego
bohaterowie to Corvin oraz Eragon...
Czy jest ktoś w stanie pomóc z tym tematem...??
[ dopowiedzieć coś, podpowiedzieć , doradzić...;)]
Z góry dzięki...SCOLS...:D