FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 1616 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Kuchnia molekularna. 
[powiadom znajomego]    
Autor "Kuchnia molekularna."   
 
koloss
 Wysłana - 26 październik 2010 16:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam.
Na poczatku zaznacze, ze uczeszczam do technikum gastronomicznego, 3 klasa. Ostatnio na zajeciach dodatkowych zaczelismy praktykowac podstawy kuchni molekularnej, w szczegolnosci pod konkursy. Musze powiedziec, ze jest to dosc ciekawa i specyficzna strona kuchni. Teraz do rzeczy. Chcialbym zapytac, czy mieliscie kiedys do czynienia z kuchnia molekularna. Roznego rodzaju pakowania prozniowe, smazenia w wodzie - ogolem zabawa w kuchni.
Jezeli macie jakies ciekawe przepisy, lub ktos z Was zajmuje sie tym zawodowo, chetnie poslucham wskazowek.

Pzodrawiam.

 
rss20
 Wysłana - 27 październik 2010 20:16      [zgłoszenie naruszenia]

tez skonczylem TG, ale nigdy o tym nie slyszalem szkole skonczylem w 2009. jakosc ksztalcenia byla hmm lekko srednia pewnie dlatego wiec nie bylo mowy o kuchni molekularnej.

opisz co i jak troche. szczegolnie to smazenie w wodzie

 
koloss
 Wysłana - 1 listopad 2010 09:52      [zgłoszenie naruszenia]

mozeliwe, ze nei slyszales, bo w Polsce dopiero neidawno sie to pojawilo.

okej, a teraz po krotce i tak jak umiem przyblize Ci metode smazenia w wodzie.

a wiec chodzi o to, ze przy normalnym gotowaniu woda osiagnie maximum 100 stopni. w kuchni molekularnej po dodaniu cukru (bodajze terozy) temperatura wzrasta do okolo 125 - 130 stopni, co znacznie skraca czas smazenia.
dodatkowo produkt przyrzadzany w ten sposob zyskuje slodki, lekko owocowy posmak.
ostatnio robilismy szaszlyki z piersi na dwa sposoby. w normalnej wodzie i wodzie z tym ciekawym cukrem. efekt byl taki, ze mieso 'smazone' bylo duzo bardziej soczyste, robilo sie krocej i duzo ciekawiej smakowalo nawet bez dodawania roznorakich przypraw.

 
rss20
 Wysłana - 1 listopad 2010 10:38      [zgłoszenie naruszenia]

no ale to mieso "smazone" jest chyba bardziej podobne w smaku do gotowanego, co?

 
koloss
 Wysłana - 1 listopad 2010 13:40      [zgłoszenie naruszenia]

tak, tu bardziej chodzi o sposob przyrzadzania, ze to cos takiego nadzwyczajnego.

dalej np. sa zabawy z wstrzykiwaniem np w piers strzykawka sokow np. malinowego, pakowanie prozniowe, pieczenie w konwekcie. po rozkrojeniu w srodku po rozkrojeniu masz jakby niteczki czerwone, a samo mieso ciekawie przechodzi smakiem. ale tez poki co sie dopiero ucze. ; >

 
rss20
 Wysłana - 1 listopad 2010 23:07      [zgłoszenie naruszenia]

z tymi sokami ze strzykawki poproboje w domu. wstrzykuje ten sok i co dalej. patelnia, piekarnik, na parze?

 
koloss
 Wysłana - 2 listopad 2010 08:18      [zgłoszenie naruszenia]

Najpierw marynujesz i podsmazasz na patelni to miesko, potem wyciagasz i wstrzykujesz w rozne miejsca tego soku. Nastepnie jak masz dojscie to zapakuj prozniowo i do pieca. W konwekcie bylo to okolo 10 minut, ale to i tak wszystko zalezy od tego co chcesz robic.

 
Jillian
 Wysłana - 2 listopad 2010 20:31       [zgłoszenie naruszenia]

Ferran Adrià jest uwazany za najlepszego kucharza na swiecie i wlasnie on zajmuje sie
kuchnią molekularną. Ogladalam o nim program i bylam pod wrazeniem.



[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia

Kuchnia molekularna.

Warto przeczytać: Linki do stron z przepisami | Wasze specjalności | Pizza - zbior przepisow. | Czego nie mozecie przlknac... czyli znienawidzona potrawa. | Wegetarianizm | Czy lubicie ostre jedzenie ? | Wywiad żywieniowy | Przyprawy | Japonskie dania | Co sadzicie o Mc'donalds? | Gotujesz sam? Moze robi to mama? Gotujesz z przymusu czy przyjemnosci? | dania Rybne | Ulubione slodzycze, slodkosci. | Co jecie? | Sałatka śledziowa w sosie Salsa | Fastfood. | tatuaże u kobiet | kobiet | badanie nasienia | przeznaczenie | przeznaczenie karma | motyw A>mierci w literaturze | pull and push | nie daje piersi | pear phone | golf marynarka | macready | Spodnie pumpy | rejczel | wisA,a | komornicza | almera | masspower | jak zaprosiA" dziewczyne | Biznes

 
Polecamy: KSW | Motywatory | Spalacz tluszczu

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2019 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0