FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 164551 razy ¬

ROZRYWKA | Zjawiska niewyjaśnione, nauka i historia
Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz 
[powiadom znajomego]    
Opcja Wyniki Głosuj
Wierzę że człowiek wylądował na księżycu 
Nie wierzę w lądowanie 
Nie mam zdania.... 
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
Autor "Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz"   

Cienkas
 Wysłana - 18 styczeń 2010 10:18      [zgłoszenie naruszenia]

Chodzi o to, że wytrzymałość organizmu na przeciążenie zależy od kierunku działania siły.
Może najpierw wyjaśnijmy samo przeciążenie "g".
Otóż g jest to wielokrotność ciążenia ziemskiego (przyspieszenia ziemskiego~9,8m/s^2)
Oznacza to, że stojąc na ziemi doznajemy "przeciążenia" 1g, co oczywiście nie jest żadnym przeciążeniem tylko normalnym ciążeniem.
Także w jednostkach g podaje się ciążenie jakiemu zostało poddane ciało a nie przeciążenie. Żeby otrzymać wartość przeciążenia należy odjąć 1.
Teraz zobrazujmy ciążenie 2g czyli przeciążenie 1g. Musimy więc uzyskać wielokrotność 2 przyspieszenia ~ 9,8m/s^2. 1 już mamy normalne ziemskie ciążenie, aby uzyskać drugie 9,8m/s^2 wchodzimy do windy i zaczynamy opuszczać się z prędkością 9,8m/s to jest jakieś trzy pietra /s i zatrzymujemy windę w miejscu (dobre hamulce albo gleba )
Stawiam dobrą wódę każdemu kto nie będzie zbierał zębów z podłogi.
Ciążenie 3g to, równowartość gwałtownego zatrzymania przy prędkości spadania 19,6 m/s czyli jakiś
6,5 piętra na sekundę.

Z zamieszczonego obrazka wynika, że w czasie 50s rakieta rozwija prędkość 100m/s (360km/h) i przyspieszenie rzędu 20m/s^2. - czyli ciążenie ponad 3g. Przypomnę iż minimalna prędkość do uzyskania w przypadku księżyca to około 1,7 km/s a w przypadku ziemi to prawie 8km/s
Ponieważ powyższy wykres jest funkcją przyspieszenia rakiety startującej z ziemi gdzie siła ciągu ma do przezwyciężenia większa grawitację, opór atmosfery i większą masę dlatego pierwsze sekundy lotu rakiety maja mała wartość przyspieszenia a co za tym idzie mała wartość przeciążenia.
To tyle na początek, jeśli coś pokręciłem lub zataiłem to sprostujcie, w końcu jestem amatorem.

spokofilom
 Wysłana - 18 styczeń 2010 10:29      [zgłoszenie naruszenia]

OK Cienkas - tylko że to wszystko jest w podręczniku od fizyki w gimnazjum chyba, a wątek traktuje o lądowaniu na Księżycu.

Cienkas
 Wysłana - 18 styczeń 2010 11:02      [zgłoszenie naruszenia]

Wynika z tego, że przeciążenie rzędu 3g człowiek jest w stanie wytrzymać dzięki odpowiedniemu ułożenia ciała na fotelu i przymocowaniu go pasami, zgadza się??

spokofilom
 Wysłana - 18 styczeń 2010 11:14      [zgłoszenie naruszenia]

No tak.
Zresztą przeciążenie 3 g (to jest takie jak np podczas startu wahadłowca) wytrzymuje bez problemu każdy zdrowy człowiek, zwłaszcza po pewnym treningu w wirówce.
Ruscy swoim kosmonautom serwowali w wirówce 12 g i przeżyli.

Cienkas
 Wysłana - 18 styczeń 2010 11:25      [zgłoszenie naruszenia]

Ale nie sadzali lich na komorze silnika rakiety??

spokofilom
 Wysłana - 18 styczeń 2010 11:41      [zgłoszenie naruszenia]

"Ale nie sadzali lich na komorze silnika rakiety???"
Nie - rakieta to nie auto, (nie ma "komory silnika").
Zresztą w zespole Apollo i tak silniki startowe były ponad 100 metrów od astronautów.

Cienkas
 Wysłana - 18 styczeń 2010 11:44      [zgłoszenie naruszenia]

"Nie było tam siedzeń. Nie oznacza to jednak że w module LM nie można było siedzieć, siadano np. na pokrywie silnika członu wznoszenia. Konsola kontrolna była zamontowana z przodu przedziału załogi, powyżej włazu wejściowego i pomiędzy dwoma oknami, kolejne dwa panele były zamontowane na burtach."

źródło: NASA

Chcessz link????

spokofilom
 Wysłana - 18 styczeń 2010 12:04      [zgłoszenie naruszenia]

Cienkas - Do lotów na Księżyc służyła rakieta Saturn V o masie prawie 3000 ton, natomiast LM, to był lądownik który służył do zejścia z orbity Księżyca na jego powierzchnię i wejścia na orbitę Księżyca.
Miał on masę w różnych wersjach ok. 16 ton, czyli prawie 200 razy mniejszą od rakiety która go m.in. wyniosła.
Lądownika mi nie opisuj, bo mam jego szczegółowe plany i dokumentację fotograficzna i znam go lepiej niż moje auto !

I w żadnym "źródle NASA" nie znajdziesz takich głupot o siadaniu na pokrywie silnika modułu powrotnego LM-a.
Tam po prostu nie było żadnej pokrywy silnika bo był on poza kabiną lądownika pod częścią serwisową modułu.

Ale będę wdzięczny za link do żródła tych "rewelacji"

Cienkas
 Wysłana - 18 styczeń 2010 12:31      [zgłoszenie naruszenia]

Bedę wdzięczny jak wrzucisz rysunki techniczne, tak by można było odczytać wymiarowanie.

Cienkas
 Wysłana - 18 styczeń 2010 13:37      [zgłoszenie naruszenia]

Autor powoływał sie międzyinnymi na takie źródło:

[history.nasa.gov/alsj/LM10HandbookVol1.pdf]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 71 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71