Autor |
"Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz" |
|
Stef-x
|
|
Kolens Ty chyba sobie zartujesz teraz z hotelami i SMSami? :D
wez popatrz sobie na koszta lotow...
...a gdzie tu wyslylac surowce zywnosc oraz wode budowlancow? :>
moze kiedys nie teraz i o tym wszyscy wiedza to to bylby na pewno interes nieoplacalny dlatego nikt sie w to nie bawi
po za tym na marginesie na tkaie wycieczki finansowo moga pozwolic sobie nieliczni ALE tylko niewielki odsetek decyduje sie poniesc takie ryzyko i wyleciec w kosmos?
po co milioner ktory ma raj na ziemi ma ma ryzkowac swoje zycie?
"Kto z was przyznał by się do tego że nie ma takiej technologi umożliwiającej obserwowanie Amerykanów? I to w czasie zimnej wojny?"
co przez to rozumiesz?
ze ZSRR nie bylo w stanie szpiegowac amerykanow bo nie lecial rownolegle z amerykanskim statkiem kosmicznym rosyjski?
sugerujesz ze ruscy nie byli w stanie infiltrować/szpiegowac projekt ladowania na ksiezycu wiec siedzieli cicho zeby nie bylo ze maja kiepskie sluzby wywiadowcze?
"Jeżeli chodzi o stosunki między tymi mocarstwami, nie będę się wypowiadał. Jeżeli był jakiś tajny spisek, to na pewno nikt się nie będzie chwalił. Po prostu analizuję to co się da i to co przedstawili.
A przedstawili ewidentne podróbki."
to w koncu sie okresl bo raz sie wypowiadasz a pozniej piszesz ze nie bedziesz sie wypowiadal
jezlei nawet byl to zadalem Ci pytanie jaki by mial sens w sytuacji(wlaszcza dla ZSRR) ktora moze Ci naswietlilem troche bo z historia u Ciebie slabo?
co takiego przeanalizowales i wymysliles bo powolujac sie na pakt o "IV rozbiorze" strzeliles sobie samoboja?
noi na koniec co Ci przedstawili(jakie probki)? |
 |
|
|
Kolens
|
|
spokofilom Założymy się(o ten hotel, baze turystyczną, zwał jak zwał)? Loty na Księżyc (załogowe) nie muszą być wcale drogie. O ile są możliwe na tym etapie naszej cywilizacji? (podkreślę załogowe). Mówi się o setkach zdięć i godzinach filmów. Pytam się więc gdzie one są?
Bo zdięcia i filmy udostępnione przez nasa to kpina.
|
 |
|
|
Kolens
|
|
"Kolens Ty chyba sobie zartujesz teraz z hotelami i SMSami? :D
wez popatrz sobie na koszta lotow...
...a gdzie tu wyslylac surowce zywnosc oraz wode budowlancow? :>
moze kiedys nie teraz i o tym wszyscy wiedza to to bylby na pewno interes nieoplacalny dlatego nikt sie w to nie bawi
po za tym na marginesie na tkaie wycieczki finansowo moga pozwolic sobie nieliczni ALE tylko niewielki odsetek decyduje sie poniesc takie ryzyko i wyleciec w kosmos?
po co milioner ktory ma raj na ziemi ma ma ryzkowac swoje zycie? "
Po co ludzie siedzą na Antarktydzie?
Żyjemu w dobie produkcji seryjne. Ogromnych mocy przerobowych dodatkowo w dobie kryzysu w Ameryce nowe miejsca pracy i nowe możliwości. No chyba że inwestorzy nie zostaną przekonani że takie loty są możliwe?
|
 |
|
|
spokofilom
|
|
A z tej prywatnej strony astronautów, gościnnie umieszczonej na serwerze nasa, jak twierdzisz, zdjęcie jest tak dokładne, że mogę powiększyć każdy jego element i dokładnie widzę każdy szczegół pojazdu.
Przeczytaj wstęp do tej odkrytej przez Ciebie strony, gdzie Rząd Stanów Zjednoczonych udziela nieodpłatnej licencji do publikowania tych danych na serwerze NASA, a też tak będziesz twierdził.
A może nawet pojmiesz, że "dokładnie widzisz każdy szczegół pojazdu" bo obraz lądownika został wyostrzony w procesie skanowania.
Na drugim zdjęciu obraz nie był elektronicznie wyostrzany, ale to nadal to samo zdjęcie tylko inne skany.
OK - może inaczej:
Weż ten swój ciężki skan HR i zmniejsz mu rozdzielczość do 450x450 ! (każdy program do edycji to potrafi)
I co ? Lądownik przestał być wklejony, ale nadal widać go lepiej niż na zdjęciu niewyostrzanym, choć oba maja teraz taką samą rozdzielczość.
Albo inaczej: Jak pisałeś - oceniasz jakość zdjęcia po jego rozdzielczości >?
Masz tu jeszcze inny skan tego samego zdjęcia, (pisałem już że skanowań było kilka):
[http://www.lpi.usra.edu/resources/apollo/images/print/AS11/44/6581.jpg]
Skan pochodzi z najlepszego źródła, bo z serwera NASA i katalogu Lunar and Planetary Institute powołanego przez Rząd Stanów Zjednoczonych.
Ma rozdzielczość 3900 x 3900 pikseli, (czyli ponad 15 megapikseli), więc przy nim ten którym się tak zachwycasz:
[http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a11/AS11-44-6581HR.jpg]
- to jakieś badziewie jest ! - (tylko niecałe 5,5 megapiksela ).
Łap za mysz i szukaj "wklejki"
NADAL NIE ŁAPIESZ ŻE NIEUKI WCISKAJĄ CI KIT DO GŁOWY NA ŻYWCA ??
Aha... pochwal się tym swoim efektem, bo ta malowanka nieuków to powstała w 2006-tym więc widziałem ją setki razy
Jej autorem był niejaki Kazimierz Ożóg - taki nasz polski Keysing, tyle że Keysing skroił lepszą kasę.  |
 |
|
|
Kolens
|
|
spokofilom z takim entuzjazmem i taką pewnością bronisz londowania że wygląda to tak jak byś tam był lub ktoś Ci za to płacił?
Ja mam tylko wątpliwości i podziela je sporo osób. Fakt że żyjemy tu i teraz to mało mnie to obchodzi czy to lądowanie było czy nie. Ale czy takie loty są możliwe w niedalekiej przyszłości jak najbardziej bo może bym zaczą zbierać kasę na taką wycieczkę. |
 |
|
|
Kolens
|
|
Stef-x przelicz sobie akcje sms-owe np. orange z bmkami i powiedz że są to małe pieniądze.
"moze kiedys nie teraz i o tym wszyscy wiedza to "
jeżeli się tego nie da zrobić to się nikt w to nie bawi :) może kiedyś :).
"to bylby na pewno interes nieoplacalny dlatego nikt sie w to nie bawi"
próbowałeś to przekalkulować?
"co przez to rozumiesz?
ze ZSRR nie bylo w stanie szpiegowac amerykanow bo nie lecial rownolegle z amerykanskim statkiem kosmicznym rosyjski?
sugerujesz ze ruscy nie byli w stanie infiltrować/szpiegowac projekt ladowania na ksiezycu wiec siedzieli cicho zeby nie bylo ze maja kiepskie sluzby wywiadowcze."
Na to pytanie sobie sam odpowiedziałeś.
Zmieniony przez - Kolens w dniu 2010-01-31 19:49:46
Zmieniony przez - Kolens w dniu 2010-01-31 19:50:11 |
 |
|
|
Stef-x
|
|
jezeli odpowiedzialem sobie(czyli uwazasz ZSRR za nieudacnzikow) to jestes w błędzie i wiedz ze oni maja swoje sposoby :)
poczytaj sobie biografie ludzi po sluzbach specjalnych
wbrew pozorom nie trzeba nie wiadomo jakiej techniki aby szpiegowac czesto wystarcza TYLKO I WYLACZNIE pieniadze
bardzo latwo jest przekupic ludzi
po co bawic sie w "wpuszczanie kreta" jezeli mozna leglanie pojechac do USA i przekupic odpowiednich ludzi :)
tutaj (co do ZSRR oraz ich mozliwosci) bardzo sie mylisz i nie masz racji
Zmieniony przez - Stef-x w dniu 2010-01-31 19:56:37 |
 |
|
|
Kolens
|
|
Co do szpiegostwa to nie mam wątpliwości, sowieci byli niźli w te klocki(rodzi się tylko pytanie ilu ludzi znało prawdę w dobie wszechobecnych szpiegów). Natomiast co do techniki tamtych czasów to troszkę ich jest. Bo nawet dzisiaj nie jesteśmy w stanie dokładnie obserwować lotu na księżyc.
Stef-x ja uważam że wylondowanie na księżycu jest możliwe, wątpliwości rodzą się jak z tamtąd wystartować i się jeszcz do tego nie zgubić w kosmosie. ( bez GPSa ;) )
|
 |
|
|
Stef-x
|
|
ja tez nie wiem nie moja dziedzina
tym zajmuja sie DUZOOO000ooo madrzejsi ludzie odemnie i oni wiedza
teraz wydaje sie zeglowanie bez GPSa tez niemal ze niemozliwe a wczesniej to bylo na porzadku dziennym :] |
 |
|
|
AlbatrosX
|
|
Spokofilomie, owszem, zdjęcie które przedstawiłeś nie ma tego "niedociągnięcia" i wydaje się być niefałszowane.
Ale zastanawia mnie, że stwierdziłeś, że autorem fotki którą ściągnąłem ze strony nasa: "był niejaki Kazimierz Ożóg".
Nasa pozwoliło mu podrobić fotkę i zamieścić na ich serwerze ?
Coś ci się chyba pomieszało? |
 |
|