FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 164527 razy ¬

ROZRYWKA | Zjawiska niewyjaśnione, nauka i historia
Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz 
[powiadom znajomego]    
Opcja Wyniki Głosuj
Wierzę że człowiek wylądował na księżycu 
Nie wierzę w lądowanie 
Nie mam zdania.... 
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
Autor "Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz"   

capmarvel
 Wysłana - 8 październik 2011 17:02      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, pisz co uważasz ty? masz coś?

blublaty
 Wysłana - 8 październik 2011 17:38      [zgłoszenie naruszenia]

Z tego co widzę to twierdzisz że tam byli ale później jak mieli lepszy sprzęt. To jest głupawa teoria. W ogóle twierdzenie że było to wszystko takie prymitywne że nie dało się polecieć to też bzdura. Było na tyle dobre i tak przygotowane np. kombinezony, aparaty i cała reszta że lot na księżyc dało się wykonać.
Na prawdę myślisz że ci wszyscy naukowcy którzy zajmują się badaniem kosmosu, tworzeniem nowych łazików księżycowych są na tyle głupi że nie wiedzą że to wszystko było ściemą? To jest myślenie że jeśli ja czegoś nie wiem to wydaje mi się że nikt inny tego nie wiem. To jest skrajna naiwność.
Napisz mejla do Centrum Badań Kosmicznych PAN [http://www.cbk.waw.pl/] i powiedz im że odkryłeś wielki spisek USA i że oni powinni się douczyć bo dali się oszukać. Pokaż im zdjęcia przerobione z forów, łopoczącą flagę, brak gwiazd itp. masz szansę że ich oświecisz, w końcu. Mesjaszu czyń swoją powinność. LOL.

ciś typie

capmarvel
 Wysłana - 8 październik 2011 18:04      [zgłoszenie naruszenia]

...Dać przykład takiemu jednemu i...
Obejrzyj sobie księżyc na oficjalnych zdjęciach, które umieściło nasa, a potem usunęło, bo są strony które je zbierają i są żywcem wycięte bądź zamazane fragmenty.
To tak jak z bogiem, jedni wierzą, drudzy nie, więc twój przykład, idź do kogoś kto wierzy i cię wyśmieje... ble ble ble
Ja jestem tylko ciekaw twojego poglądu na to:
katastrofa w roswell
świadkowie, kosmonauci którzy twierdzą że widzieli obcych, ale im zabroniono mówić

ps: nie powiedziałem że polecieli później, mogli polecieć wcześniej, a potem zrobili szopkę z pokazywaniem na cały świat, jak ludzie polecieli na księżyc ;/
Tak więc nie rób z siebie jakiegoś geniusza w dziedzinie technologii i kosmosu, bo nim nie jesteś, jakiś pieprzony stereotyp, że jak ktoś w coś nie wierzy, to jest chorym spiskowcem, ja obejrzałem filmy, zdjęcia i po prostu mam zbyt dużo wątpliwości... a nie tak przekręty się robi, ale każdy wierzy w co chce, a ty powinieneś to uszanować, a nie myśleć, ja wiem, ty głupi, bo prawda cię jeszcze kiedyś zaskoczy.

Game_Boy
 Wysłana - 8 październik 2011 19:03      [zgłoszenie naruszenia]

Beton umysłowy. Do książek.

Nawet nie umiesz sobie uświadomić, że bez ORYGINALNYCH zdjęć nie ma co dyskutować nad ich domniemaną nieprawdziwością. To, że znajdują się one niby na jakiś forach pełnych oszołomów wierzących w bzdury i nieznających/nieprzyjmujących podstawowych praw fizyki i optyki NIC KOMPLETNIE ****A NIE ZNACZY. Też mogę przerobić oryginalne zdjęcie księżyca i później wkleić na forum jako ORYGINAŁ.

Podstawowym argumentem zbijającym wszystkie teorie spiskowe dotyczące lądowania na księżycu jest pytanie: czy gdyby rząd USA fałszował tak wielkie wydarzenie, to czy popełniłby tak rażące błędy, które zauważy nierozgarnięty licealista, który jechał na dwójach z fizyki? NIE, DO CHOLERY JASNEJ, NIE.

Śpij spokojnie aniołeczku [*]

capmarvel
 Wysłana - 8 październik 2011 19:41      [zgłoszenie naruszenia]

Kim ty jesteś by mnie oceniać?

1. Powtórzę jeszcze raz, ja oglądałem oryginalne zdjęcia i zdjęcia osób które je kompletowała, publikowała blogi na ten temat, wpisy i uwierz mi lub nie ciulu, ale jest chyba mały procent osób która tak by chciała udowodnić że nie było lądowania że by fabrykowała zdjęcia, zazwyczaj to polega na tym, że ktoś szuka wyjaśnień, gdy widzi coś co go dziwi, np powtarzająca się wydma na zdjęciach, albo wymazane tło, robią to po to aby pokazać co znaleźli i tak jak ja, gdyby się okazało, że jednak mamy 100% dowód że lądowania znane ze zdjęć miało miejsce, to by się przyznało do błędów, ale jeśli widzi coś co go dziwi to pisze, publikuj zdjęcia i nie działa to na zasadzie, bo mógł przerobić, ble ble ble, nie.
Powtórzę jeszcze raz, nie jestem gościem który swój pogląd opiera na bo cienie źle, bo perspektywa cieni... nie, jestem prostym człowiekiem (ty apropo chamem, skoro jesteś taki inteligentny, to byś nie pisał tak chamsko, więc jesteś prostaczkiem) który jak coś mu nie pasuje to szuka odpowiedzi, ostatnio natrafiłem na angielski blog, pewien pan obliczył, ilość zdjęć jaka wyszła ze wszystkich misji, wliczył w to czas jaki trzeba na ustawienie kamery znajdującej się na okolicach klatki piersiowej. Wyniki były szokujące, bo wyszło, że czas na to przekraczał czas pobytu wszystkich misji na księżycu, a gdzie pobieranie próbek? ustawianie sprzętu?
wliczając w to zdjęcia złe, czyli robione w taki sposób że nie można było cokolwiek zobaczyć. Ja wierzę w jedno, drudzy w drugie.

Nie? mówisz o tych błędach, no właśnie, skąd jest tyle, ale co do zdjęć?
podobne wydmy, astronauta który stoi w cieniu całkowitym i nie powinno go było widać, a mimo to jest widoczny? co innego prawa fizyki co do perspektywy cieni, a co innego po prostu rzeczy nie możliwe.

Aczkolwiek, żeby polepszyć twoje ego i inteligencję, przyznam ci rację, abyś się uspokoił.

Game_Boy
 Wysłana - 8 październik 2011 20:17      [zgłoszenie naruszenia]

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem:
"czy gdyby rząd USA fałszował tak wielkie wydarzenie, to czy popełniłby tak rażące błędy, które zauważy nierozgarnięty licealista, który jechał na dwójach z fizyki?"

Naprawdę myślisz, że w NASA zatrudniali samych idiotów, którzy przeoczyli by takie oczywiste rzeczy jak ten domniemany czas robienia zdjęć przewyższający czas trwania samego pobytu na księżycu? Ogarnij się człowieku...

Śpij spokojnie aniołeczku [*]

capmarvel
 Wysłana - 8 październik 2011 21:07      [zgłoszenie naruszenia]

To ty się ogarnij ciulu, nasa ma ilość zdjęć większą niż pozawalał na to czas, to jest fakt, a nie wymysł durniu... taki inteligentny, ale zero pomyślunku.

pazimierz
 Wysłana - 8 październik 2011 21:33      [zgłoszenie naruszenia]

Argumentem przemawiającym za nieprawdziwością tej teorii spiskowej, jest fakt, że gdyby istniały jakiekolwiek wątpliwości co do lądowania Amerykanów na Księżycu, to ZSRR nagłośniłoby tą informację i ogłosiło, że USA nie wygrało wyścigu na Srebrny Glob. Na nagraniu z misji Apollo 15 David Scott spuszcza z równej wysokości młotek i pióro, które kończą lot w tej samej chwili (przy oporze ziemskiej atmosfery tak by się nie stało)[6]. Główne zarzuty zwolenników teorii spiskowej o lądowaniu Apollo na Księżycu sprowadzają się do następujących stwierdzeń:

Na różnych ujęciach flaga pomarszczona jest jednakowo
Zarzut: Żaden astronauta nie przeżyłby poziomu promieniowania obecnego w pasach Van Allena.
Odpowiedź: Poziom promieniowania jest na tyle niski, że pozwala przy obraniu odpowiedniej trajektorii zminimalizować otrzymaną dawkę.
Zarzut: Na żadnym ze zdjęć z Księżyca nie widać gwiazd.
Odpowiedź: Czasy naświetlania używane przez astronautów nie pozwalają na zarejestrowanie światła gwiazd na kliszy.
Zarzut: W całej bazie zdjęć dostępnych na serwerze NASA nie ma ani jednego zdjęcia, na którym astronauta wykonuje z kamerą w ręku obrót o 360 stopni, pokazując panoramę księżyca. Jest to niewykonalne w warunkach studyjnych, gdzie kamera dysponuje planem tylko 180 stopni.
Odpowiedź: W bazie zdjęć dostępnych na serwerze NASA jest wiele zdjęć tworzących kilkanaście pełnych panoram Księżyca. W bazie filmów istnieją panoramy video 360 stopni np: [history.nasa.gov/alsj/a17/video17.html] (czas misji: 20118:41:24), [history.nasa.gov/alsj/a15/video15.html] (czas misji: 211:24:15) i niemal pełne 360 stopni: [history.nasa.gov/alsj/a17/video17.html] (czas misji: 118:38:54).
Zarzut: W całej bazie filmów NASA, nie ma jakichkolwiek filmów z astronautami na tle Ziemi. Jest to niewykonalne w warunkach studyjnych, takie efekty umożliwia dopiero obróbka komputerowa.
Odpowiedź: Zrobienie takiego zdjęcia podczas misji było niepraktyczne, a jego brak nie jest dowodem na to, że misje zostały sfingowane. Miejsca lądowanie ze względu na zapewnienie poprawnej łączności radiowej dobierane były w taki sposób, żeby ziemia była wysoko nad horyzontem. Istnieją zdjęcia z astronautami na tle ziemi, ale również istnieje film z LRV na tle ziemi: [history.nasa.gov/alsj/a17/video17.html] (czas misji: 143:18:10).
Zarzut: Zdjęcia z Księżyca są podejrzanie dobrej jakości, jak na robione w niewygodnych skafandrach kosmicznych.
Odpowiedź: Trening astronautów przed odlotem obejmował także i zagadnienie robienia jak najlepszych zdjęć w skafandrach. Niemniej jednak istnieje duża kolekcja niezbyt udanych zdjęć, o których istnieniu zwolennicy tej teorii najwyraźniej nie mają pojęcia.
Zarzut: Napełnione powietrzem skafandry kosmiczne w atmosferze Księżyca byłyby zbyt sztywne, by umożliwiać poruszanie się astronautom.
Odpowiedź: Skafandry kosmiczne mają kilka warstw właśnie po to, by temu zapobiegać.
Zarzut: Na wielu zdjęciach cienie rzucane przez obiekty padają w różnych kierunkach, co sugeruje używanie wielu źródeł światła.
Odpowiedź: To, że cienie zdają się padać w różnych kierunkach, wynika z faktu istnienia zjawiska perspektywy. Teza ta nie tłumaczy też, dlaczego domniemane kilka źródeł światła tworzy przy każdym obiekcie tylko jeden cień.
Zarzut: Na wielu zdjęciach cienie rzucane przez stojących blisko siebie astronautów są różnej długości.
Odpowiedź: Wynika to z nierówności powierzchni Księżyca.
Zarzut: Na filmie z misji widać, jak amerykańska flaga łopocze na wietrze.
Odpowiedź: Flaga "łopocze" tylko wtedy, gdy jest poruszona przez astronautę. W szczególności są na filmie momenty, gdy astronauta przechodzi tuż obok flagi, która pozostaje nieruchoma. Na Ziemi spowodowany przez astronautę ruch powietrza musiałby nią poruszyć.
Zarzut: Także i na zdjęciach flaga jest pomarszczona tak, jakby łopotała na wietrze.
Odpowiedź: Flaga jest pomarszczona (co jest wynikiem sposobu jej transportu oraz użycia specjalnego płynu [podobnego do wosku], w którym była wcześniej namoczona), jednak na każdym zdjęciu jest pomarszczona w identyczny sposób.
Zarzut: Astronauci na Księżycu podskakują zbyt nisko. W grawitacji Księżyca powinni być w stanie skakać wyżej.
Odpowiedź: W misji Apollo 11 astronautom nie pozwolono na wykonywanie bardziej ryzykownych manewrów z obawy, że ich skafandry kosmiczne mogą się rozedrzeć. Pomimo tego akrobacje przez nich wykonane byłyby niemożliwe do odtworzenia w warunkach ziemskiej grawitacji.
Zarzut: Odrzut silnika rakietowego modułu księżycowego powinien był zostawić pod sobą krater.
Odpowiedź: Ciąg silnika rakietowego był zbyt słaby, by utworzyć krater.
Zarzut: Na jednym ze zdjęć widać wyraźnie literę C na jednym z księżycowych kamieni, co sugeruje, że jest to jedynie rekwizyt.
Odpowiedź: Na powiększeniach widać, że "literą" jest tak naprawdę włos, który przyczepił się do zdjęcia i został razem z nim powielony. Ponadto, "litery" nie widać na innych zdjęciach tego samego kamienia.
Zarzut: Wiele zdjęć robionych w różnych miejscach ma identycznie wyglądające wzgórza w tle.
Odpowiedź: "Wzgórzami" są naprawdę góry, a porównanie zdjęć wykazuje, że ich wygląd jest inny w zależności od tego, z której strony są sfotografowane.
Zarzut: Ziemia na jednym ze zdjęć ma tak dobrą ostrość, że widać dokładnie Afrykę.
Odpowiedź: Astronauci robili zdjęcia na najlepszych ówcześnie dostępnych kliszach.
Zarzut: Według zwolenników teorii spiskowej na tym filmie oraz kilku innych z misji Apollo astronauta podnoszony jest z ziemi na linie; piach spod butów wydaje się opadać z
Fotografia Johna Younga salutującego w podskoku
większym przyspieszeniem niż człowiek.
Fotografia Johna Younga salutującego w podskoku Innym przykładem rozbieżności pomiędzy prędkością opadania człowieka oraz pyłu jest film z misji
Apollo 16 przedstawiający Johna Younga salutującego w podskoku. [http://www.hq.nasa.gov/alsj/a16/video16.html] (czas misji: 120:25:23) John's 'Big Navy Salute'
Odpowiedź: Biorąc pod uwagę fakt istnienia wielogodzinnych filmów pokazujących astronautów na Księżycu, każdy z nich musiałby być podczepiony do liny przez cały czas trwania takiego filmu, zarazem zachowując pełną swobodę ruchu w poziomie, co w warunkach studyjnych jest niewykonalne.
Zarzut: Piach podrywany spod kół Lunar Roving Vehicle na jednym z filmów wydaje się "kłębić w powietrzu" i opadać zbyt wolno jak na księżycowe warunki, co ma dowodzić obecności powietrza na planie filmowym.
Odpowiedź: Fakt, że na innych filmach piach nie "kłębi się w powietrzu" dowodzi, że były one robione na Księżycu (ponownie uzyskanie takiego efektu w takiej skali w warunkach studyjnych jest niemożliwe).
Zarzut: Ujęcie przedstawiające odlot ostatnich ludzi z Księżyca przypomina raczej film science-fiction z lat 60., niż rzeczywisty start ważącej kilka ton rakiety. Na początku widać jakby mini-wybuch połączony z fajerwerkami, następnie moduł zaczyna się unosić do góry. Nie widać gazów wylotowych, linia horyzontu pod silnikiem jest nienaruszona. Kamera podążająca za startującym modułem jest rzekomo sterowana zdalnie z Ziemi, co wydaje się wyczynem karkołomnym z uwagi na opóźnienie transmisji (ponad 1-sekundowe w każdą stronę).
Odpowiedź: Lądownik był na paliwo z mieszanki czterotlenku azotu i Aerozine 50, a gazy wydechowe tego paliwa są przezroczyste. Zdalne prowadzenie kamery nawet z dwusekundowym opóźnieniem było technologicznie możliwe i nie było karkołomne. Ujęcie przedstawiające odlot ostatnich ludzi z Księżyca
Zarzut: Pomimo, że od czasu misji Apollo minęło już ponad 40 lat, w czasie których technologia kosmiczna niewątpliwie posunęła się do przodu, ludzie nie są w stanie wrócić dziś na Księżyc. Wszelkie plany powrotu człowieka na srebrny glob wybiegają w przyszłość o co najmniej dekadę i z każdym rokiem odsuwane są dalej w przyszłość.
Odpowiedź: Przyczyną są koszty lotów na Księżyc oraz brak istotniejszych korzyści wynikających z takich lotów. Celem programu Apollo było zademonstrowanie przez USA przewagi technologicznej nad ZSRR, badania Księżyca były tylko wygodnym pretekstem. W momencie gdy cel propagandowy został osiągnięty, tzn. gdy stało się jasne, że ZSRR zrezygnował z własnego programu księżycowego, sami Amerykanie zrezygnowali z trzech ostatnich lotów Apollo, uznając je za wydatek bez sensu i skoncentrowali wysiłki na orbicie okołoziemskiej. Nie poleciano już później na Księżyc nie dlatego, że się nie dało, tylko dlatego, że nie ma po co tam latać i nikt nie chciał za to zapłacić[potrzebne źródło].
Zarzut: Klisza na Księżycu musiałaby wytrzymać temperaturę wahającą się od +250 stopni C do nawet -250 stopni C, co jest niemożliwe.
Odpowiedź: waha się tylko temperatura gruntu. Na Księżycu prawie nie ma atmosfery - panuje tam prawie doskonała próżnia, która jest idealnym izolatorem cieplnym. W czasie używania same aparaty były wystawione na promienie słoneczne przez na tyle krótki czas, że nie nagrzewały się tak, by się zniszczyć.
Zarzut: Podczas obserwacji Księżyca (np. sonda Clementine) nie odnaleziono sprzętu pozostawionego tam przez seleonautów.
Odpowiedź: zdjęcia tego sprzętu istnieją [http://www.tass-survey.org/richmond/answers/lunar_lander.html] (Apollo 15 landing site) oraz lepszej jakości wykonane przez nowocześniejszą sondę LRO (LRO Sees Apollo Landing Sites). Dostępne są także zdjęcia opublikowane na jesień 2011 roku.
Zarzut: Na zdjęciach widać, że kombinezony Armstronga i Aldrina miały zamki błyskawiczne na plecach, a wystarczyłby jeden zagięty ząbek, by doszło do dekompresji, która spowodowałaby śmierć astronautów. NASA nie dopuściłoby do takiej sytuacji.
Odpowiedź: Kombinezony posiadały podwójne hermetyczne zamki, trzeci zewnętrzny zamek nie miał znaczenia w kwestii utrzymywania ciśnienia, więc taka sytuacja była niemożliwa[7].

Zmieniony przez - pazimierz w dniu 2011-10-08 21:34:52

blublaty
 Wysłana - 8 październik 2011 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

Hamuj bajere synu, bo nie dość że prezentujesz niski poziom to jeszcze sobie na dużo pozwalasz. Jesteś zwykłym trolem po prostu. Zdjęcia na księżycu mogły być wykonywane 2 na sekundę, dlatego dało się tyle zrobić. Wystarczy się trochę zainteresować.

ciś typie

capmarvel
 Wysłana - 8 październik 2011 22:13      [zgłoszenie naruszenia]

Synu? chyba coś ci się pomyliło dzieciaku.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 71 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz

Strony: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71