Autor |
"Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz" |
|
spokofilom
|
|
|
|
Cienkas
|
|
Aha.. a ruch horyzontalny to jest ruch PROSTOLINIOWY.
Ruch horyzontalny, jak sama nazwa wskazuje to ruch równoległy w stosunku do horyzontu. Mój adwersarz i ja wiemy o co chodzi a Ty się wymadrząsz jak byś zjadł wszystkie rozumy. Ruch prostoliniowy to ruch po lini prostej
Luzik chłopie, luzik.
Zmieniony przez - Cienkas w dniu 2011-10-11 13:59:07 |
 |
|
|
ascent
|
|
Cienkas
Nie pisałem, że LM najpierw wygasił prędkość horyzontalną a potem ....., bo to by była katastrofa. Odpowiadałem skrótami na Twoje 8 punktów a Ty tak to zrozumiałeś. Prędkości - horyzontalną i wertykalną redukowano równocześnie, dbając zarazem o właściwe usytuowanie trzech osi lądownika w przestrzeni.

|
 |
|
|
ascent
|
|
Poprzedni obrazek pokazywał końcowy etap lądowania, niżej narysowano jego główne etapy, począwszy od włączenia silnika w pozycji zupełnie horyzontalnej. Pokazano poszczególne fazy zmiany nachylenia osi -x lądownika.

|
 |
|
|
wojownik92
|
|
|
|
Cienkas
|
|
Ascent
Prędkości - horyzontalną i wertykalną redukowano równocześnie, dbając zarazem o właściwe usytuowanie trzech osi lądownika w przestrzeni.
Ale Stary, to jest nie wykonalne!!! Nie wysterujesz ręką ciągu silnika rakietowego by zgrał się idealnie z parabolą opadania. Mała aszibka i ...... Nie wspomnę o ustawieniu w pozostałych dwóch osiach. Dlaczego ktoś robi ludziom wodę z mózgu opowiadając o pionowym lądowaniu jak lądowanie było paraboliczne, przynajmniej w teorii
Parabolę rozumiem ale na stojaka z ręcznym sterowaniem bez ćwiczeń w warunkach rzeczywistych niewykonalne.
I Ty w to wierzysz??
Bo nie mów, że jesteś w stanie dowieść możliwości wykonania takiego manewru.......
Ręczne uzgodnienie ciągu rakiety z parabolą opadania....hmmmm
I trafili w upatrzone lądowisko!!! To już jes szyte nie nićmi a sznurkiem.
Zmieniony przez - Cienkas w dniu 2011-10-11 19:07:07 |
 |
|
|
ascent
|
|
Kto tu mówi o ręcznym sterowaniu, bo nie ja?
Lądowaniem sterował komputer pokładowy według zadanego programu. Astronauci nadzorowali parametry schodzenia i obserwowali sytuację. W przypadku Apollo 11 Armstrong przejął ster w ostatniej minucie wyłącznie w celu ominięcia dużego krateru, do którego kierowała statek automatyka a potem mięciutko (0,3m/s) posadził LM.
|
 |
|
|
Cienkas
|
|
Automaatyka - a jakie utomaty kryją się za tym słowem, możesz coś więcej albo jakiś link? |
 |
|
|
Cienkas
|
|
Bo z tego co mi wiadomo to Amerykanie do dzisiaj nie potrafją sprowadzić wahadłowca na ziemię w automacie, dlatego sadzanie w automacie LMa na księżycu 40 lat temu brzmi jak fantazja. |
 |
|
|
wojownik92
|
|
Jesteś dość leniwy, poszukaj sam informacji na ten temat. Potem możesz się wykazać