FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 164556 razy ¬

ROZRYWKA | Zjawiska niewyjaśnione, nauka i historia
Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz 
[powiadom znajomego]    
Opcja Wyniki Głosuj
Wierzę że człowiek wylądował na księżycu 
Nie wierzę w lądowanie 
Nie mam zdania.... 
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
Autor "Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz"   

ascent
 Wysłana - 12 luty 2012 22:54      [zgłoszenie naruszenia]

Ja deklaruję zjeść co najwyżej klawisz od spacji, więcej i tak nie warto. Niestrawne, jak wszystkie deklaracje ruskich w tej materii. Podjąłem wątek Popowkina, bo strona sceptyków-spiskowców nie zna pewnych faktów i czepia się tylko NASA, zapominając, że Ruskie też brali udział w kosmicznej rywalizacji o Księżyc. Jeśli tak, to czym i kiedy Rosjanie mieli tam polecieć? Popowkin serwuje odgrzanego kotleta, który może być ciekawym przyczynkiem do dyskusji.

spokofilom
 Wysłana - 13 luty 2012 09:00      [zgłoszenie naruszenia]

Tak było! Ruscy bardzo chcieli polecieć na Księżyc, Leonow już czekał gotowy do lotu, ale ... nie miał czym. Walczyli z problemem do 1974 r. kiedy to ostatecznie wycofali się z ostatniej wersji rakiety N-1, (czyli N-1F). 4 próby oderwania się od Ziemi trwały średnio 56,5 sekundy lotu. Za to do dzisiaj w miasteczku na południe od kosmodromu Bajkonur stoją sobie cylindryczne magazyny - najdroższe magazyny na Świecie, bo zbudowane z powłok rakiety księżycowej!
A oni nadal nie mają czym polecieć na Księżyc i nic nie wskazuje, aby w tym pokoleniu mieli mieć :(

ascent
 Wysłana - 13 luty 2012 19:22      [zgłoszenie naruszenia]

No tak, lecz zmierzam do tego, że ci, którzy negują realność wypraw Apollo na Księżyc, powinni odpowiedzieć sobie na pytanie: Dlaczego Rosjanie też mieli zamiar wysłać tam swoich kosmonautów, skoro w latach 70-tych (podobno) technicznie nie było to możliwe? Po co wydali kilka miliardów baksów na projekt N1L3 i testowali na orbicie swój lądownik księżycowy? Bo jeśli Amerykanie nie byli w stanie polecieć na Księżyc, to prędzej czy później zrobili by to Rosjanie. I tylko po to, by pokazać światu, że zrobili to pierwsi. Bo dla tej nacji pierwszeństwo i zwycięstwo w rywalizacji to sprawa najwyższej wagi państwowej.

Faridrox
 Wysłana - 21 luty 2012 10:52      [zgłoszenie naruszenia]

NIe wiem czym ktos rzucal juz tytulem , ale warto obejrzec film - In the Shadow of the Moon

ascent
 Wysłana - 21 luty 2012 23:39      [zgłoszenie naruszenia]

Piękny film, wypełniony dokumentalnymi sekwencjami ze świetnym tłem muzycznym i pełnymi emocji wypowiedziami tych, którzy tam latali.
Również bardzo polecam.

antychryzt
 Wysłana - 26 marzec 2012 23:48      [zgłoszenie naruszenia]

[strefatajemnic.onet.pl/ufo/nasa-zakazuje-lotow-w-poblizu-ksiezyca,1,4866278,artykul.html]
apropo tego artykułu, to na serio amerykanie zakazali lotów nad księżycem?

ascent
 Wysłana - 27 marzec 2012 06:23      [zgłoszenie naruszenia]

Nie chodzi tu zakaz lotów nad Księżycem (obecnie krąży wokół niego 5 amerykańskich satelitów naukowych), lecz o lądowanie w pobliżu dwóch miejsc, ważnych z historycznych zaszłości. NASA zaleciła przyszłym realizatorom misji (m. innymi uczestnikom konkursu XPrize) by ich automatyczne lądowniki nie siadały zbyt blisko lądowisk Apollo 11 i Apollo 17, celem zachowania w nienaruszonym stanie znajdujących się tam pozostałości. Podczas lądowania z silników wyrzucane są gazy odrzutowe, które rozpylają się na spore odległości, dlatego taki lądownik nie powinien znaleźć się bliżej niż jakieś 2,5km od wspomnianych miejsc.

spokofilom
 Wysłana - 27 marzec 2012 08:18      [zgłoszenie naruszenia]

[strefatajemnic.onet.pl/ufo/nasa-zakazuje-lotow-w-poblizu-ksiezyca,1,4866278,artykul.html]
apropo tego artykułu, to na serio amerykanie zakazali lotów nad księżycem?

A propos tego artykułu, to bloger ten nie ma pojęcia o czym pisze, a sam tekst to informacja dla ignorantów, napisana przez ignoranta i niewarta komentowania.
Gość wie że dzwonią, tylko nie wie w którym kościele.

antychryzt
 Wysłana - 27 marzec 2012 15:28      [zgłoszenie naruszenia]

ja myślałem że księżycja i cała przestrzeń kosmiczna, to właśność międzynarodowa, no ale skoro amerykanie zakazują lądowania w pobliżu tych lądowisk Apollo 11, ja nie bardzo rozumiem, jak by tak teoretycznie jakiś Japoński satelita wylądował koło tego Apollo 11, to co wtedy by zrobiło USA?

ascent
 Wysłana - 27 marzec 2012 15:56      [zgłoszenie naruszenia]

Księżyc nie jest niczyją własnością, lecz nie czytasz tekstu ze zrozumieniem, lub ściemniasz. Wystarczyło się domyśleć, że dla USA wymienione miejsca lądowania (Apollo 11 i Apollo 17) mają znaczenie szczególne i historyczne, zatem, pozostałych czterech lądowisk wypraw Apollo ta klauzula nie dotyczy. Mogą tam lądować nawet Japończycy, choć wiadomo, że to ludkowie wysokiej kultury i psikusa NASA nie zrobią.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 71 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz

Strony: 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71