Autor |
"Lądowanie na Ksieżycu... prawda czy fałsz" |
|
Cienkas
|
|
ASCENT napisałeś "Silniki hamujące są konieczne tylko w przypadku wyhamowania prędkości dla wejścia orbitera na orbitę wokół Wenus."
I tu zawodzi Cię wyobraźnia.
Gdyby tak było, sonda zostałaby na orbicie Wenus
Lepiej określ wysokość tej orbity to będziemy bawić się dalej. A różnica między 10km/s a 11km/s daje różnicę mnożnika energi o 21 MILIONÓW!
Co w wolnym tłumaczeniu oznacza że przyspieszajac o 1km/s z prędkości 10km/s do 11km/s energia kinetyczna obiektu przyrasta o 21 milionów mas.
Z jaką prędkością wszedł "MIR" w atmosferę, 5km/s czy ciutek więcej?
Spadał z jakiej orbity 300km? orbita księżyca to prawie 400tys. km...
Przyrost wykładniczy to POTĘGA w prostym tego słowa znaczeniu.
Zmieniony przez - Cienkas w dniu 2012-10-23 21:03:48
Zmieniony przez - Cienkas w dniu 2012-10-24 08:39:03 |
 |
|
|
spokofilom
|
|
Cienkas.. Ty nie czytaj już niczego , czego nie pojmujesz, bo sam SPADNIESZ z tej orbity na którą się wkręcasz. ;))) |
 |
|
|
Duda11
|
|
Człowiek który 43 lata temu dokonał rzeczy tak niebywałej, że nikomu nawet za miliony lat nie uda się tego powtórzyć.
Trudno żeby stanął gdziekolwiek po raz pierwszy POZA ZIEMIĄ.
Wkrótce eksploracja Marsa wkroczy na kolejny poziom. Myślę, że za jakieś 20-30 lat, pierwszy człowiek postawi nogę na Marsie. To jest realne. |
 |
|
|
Game_Boy
|
|
Mimo wszystko - ten ktoś wyląduje na Marsie jako pierwszy, ale w ogólnym rankingu kolejności lądowań na obiektach pozaziemskich będzie drugi.
|
Pan Śmierć
|
BARON
|
|
Wkrótce eksploracja Marsa wkroczy na kolejny poziom. Myślę, że za jakieś 20-30 lat, pierwszy człowiek postawi nogę na Marsie. To jest realne.
No, podobno już jest szkielet makiety
Rada Jedenastu i Inso 2009 |
Znawca -
 |
|
|
ranran
|
|
"Mimo wszystko - ten ktoś wyląduje na Marsie jako pierwszy, ale w ogólnym rankingu kolejności lądowań na obiektach pozaziemskich będzie drugi."
Game_Boy - zależy, jak patrzeć. W ogólnym rankingu, będzie dopiero trzynasty. Ale, jeśli rozgraniczymy ten ranking na poszczególne obiekty pozaziemskie to faktycznie drugi.
|
 |
|
|
Game_Boy
|
|
A fakt, zapomniałem, że było kilka lądowań.
Śmierciu, po co makieta, zatrudni się Jamesa Camerona, walnie się trochę CGI i będzie jak znalazł.
|
ranran
|
|
Kurczę... czyżby po 9 latach (od listopada 2004 r.), ten temat po tylu setkach wpisów, miał tak po prostu "upaść"?. Wezmę coś dopiszę, bo szkoda by było |
 |
|
|
ranran
|
|
Dzisiaj 45 Rocznica pozostawienia przez człowieka, pierwszego śladu na Księżycu. Do dziś jest to największe osiągnięcie w historii czy się to komuś podoba czy nie. |
 |
|
|
ranran
|
|
Wpisałem się ostatnio w 2013 roku, później w 2014 to i wpiszę sie w 2015  |
 |
|