jak możesz to byłbym wdzięczny
nie ukrywam, że wolałbym prowadzić dalej tryb życia taki jaki prowadzę, czyli aktywny
srać żarem że coś mi sie tam odklei i siedzieć na dvpie z tego powodu zamiaru nie mam
z tego co dzisiaj czytałem wynikało, że:
- lasik jest metoda w ktorej odkrawa się ten płatek, działa w głębszych partiach rogówki, przez co możliwe jest dokładniejsza operacja większych wad. są też inne metode o innych nazwach, które polegają na tym chwilowym odkrawaniu płatka rogówki. po korekcji płatek jest wsuwany na swoje miejsce i ma się zrastać w okresie rekonwalescencji - co jednak nie dzieje się w 100% i możliwe urazy głowy/oka mogą spowodować przemieszczenie/odklejenie się tego płatka. plusy to szybka rekonwalescencja.
-metody polegające na zrywaniu wierzchniej warstwy nabłonka rogówki, m.in. epi lasik, lasek, prk (ebk również?). gorsza rekonwalescencja, dłuższy okres dochodzenia do ostrego widzenia, za to polecana sportowcom, służbom mundurowym, ogólnie aktywnym ludziom. mniejsza ingerencja w głębokie warstwy rogówki = mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia efektow ubocznych, ale też ograniczone możliwośći korekcji większych wad wzroku (racja?)
jak się mylę to poprawić. czytam juz od dluzszego czasu, ale czesto informacje sa sprzeczne i ciezko dojsc do jednoznacznych konkluzji
no i dodatkowo ten marketing internetowy ***ye w glowach
nie ukrywam, ze ten Citomed by mi pasował ze wzgledu na lokalizacje. Ogolnie nie mam zlych wspomnien z Citomedem, ale oczu tam nigdy nie badalem/leczylem. Martwi mnie tylko ze maja tam do wyboru tylko jedna metode, ktora budzi troche kontrowersji - lasik.
Zmieniony przez - -adee- w dniu 2013-08-27 20:12:17
Ja dziś byłem w klinice przy ul Grzybowskiej w Wawie i nabrałem troszkę ulotek - o ebk również. Piszą, że tu owszem zdrapuje się nabłonek - ale tylko nabłonek i to bardzo precyzyjnie, tylko tyle ile trzeba, przez to bardzo szybko się goi. Podkreślają też, że nie używa się przy tym żadnej chemii, alkoholu czy metalowych narzędzi. Ogólnie zapowiada się dobrze.
Tylko to też metoda musi być dopasowana do oka, jego parametrów i wady więc nie wiem czy można sobie samemu wybrać ebk.
W tym Citromedzie jeśli mają tylko jedną to też pewnie nie doradzą innej :).
2 tyg temu miałem robiony zabieg na obojga(?)oczu metodą Epi-Lasik.
2 pierwsze dni po zabiegu--> masakra, potem tylko lepiej a teraz jest wprost idealnie.Inna jakoś życia mimo, że moja wada była jeszcze stosunkowo niewielka i do kalectwa jeszcze mi było daleko.
Reasumując->polecam
Też jestem po laserowej korekcji metodą prk. Powiem tak jak nie masz przymusu zrobienia takiego zabiegu to nie rób. Po zabiegu na 100% nie będziesz miał takiego samego wzroku jak po korekcji okularami. Np. aureole dookoła światła (latarnie po zmierzchu), rozczepienie światła i najgorsze zespół suchego oka. Zabieg robiłem we wrześniu 2012 roku.
Aha napiszcie Ci co są po korekcji czy zeszła wam w 100% wada do ZERA?
Mi niestety nie a miałem nie dużą wadę (-1,25 i -1,75), zostało -0,25 i -0,5 oraz na prawym oku pojawił się mały plus (0,25)
Zmieniony przez - chudini3 w dniu 2013-10-06 20:01:54
Ciekawe czy ktoś odpisze. Mój temat wygląda tak. Lewe -0,25 a prawe - 0,5. Powiem szczerze, że to prawe lubi mi troszkę dokuczyć. Właściwie to poruszam ten temat tylko dlatego, że zacząłem zastanawiać się nad wyższymi kategoriami prawa jazdy. Bardzo boje się lekarza. Nigdy nie nosiłem okularów. Nie lubię nawet przeciwsłonecznych. Obawiam się wpisu do prawka o konieczności jakiejś korekcji. Tutaj w sumie mam trzy pytania. Czy lekarz wpisze mi okulary? Kat A i B mam bezterminowo i bez ograniczeń. Następne pytanie to ogarnia ktoś te moce widzenia z rozporządzenia? Ostatnie to czy warto zainteresować się laserem?
Rozumiem, że dla ciebie 0,5 może być problemem, ale nie sądzę by była tu konieczna operacja za którą płaci się nie małą sumkę. Zastanów się może nad takim rozwiązaniem jak soczewki. Nie przeszkadzają tak jak okulary. ;) Osobiście miałem operację 3 lata temu i jeśli chodzi o wybór, to polecam Centrum lekarskie Alfa. Ich wydział okulistyki oferuje min. operacje na zaćmę. [alfamedycyna.pl/]