Autor |
"Laserowa korekcja wady wzroku - pytania i odpowiedzi" |
|
Showcase
|
|
jak to jest z tymi światłami w nocy ? sa te "rozbłyski" faktycznie ? |
 |
|
|
Baybus
|
|
Jak jest z małymi wadami wzroku? Typu -1? |
 |
|
|
aga_n
|
|
Nie wiem można to nazwać "rozbłyski" - ja miałam przez jakiś czas oczy bardzo wrażliwe na światło. W nocy mnie bardzo raziły światła samochodów, lampy uliczne, potem wszystko się unormowało.
Wada -1 może być korygowana laserem. |
 |
|
|
Kokobann
|
F.W.I.
|
|
oj chyba nie kochana
wydaje mi sie ze operuja dopiero od -3 a -1 to za mala wada
po co operowac -1?
zreszta ja wogole bym nie operowal, bo soczewki sa dla mnie ok i nie mam ztym problemu, ale uprawiam sport gdzie nie moge w soczewkach byc
i ja bym se najpierw zrobil jedno oko chyba
bo jakby chirurg byl nayebany albo cos albo laser by oszal i zaczal ciac mi po mrodzie to chcoiaz jedno oko bede meic sprawne
|
|
BukOjciec
|
|
Wada musi być ustabilizowana - nie zmieniać się od roku. Czyli takie -1 to może być dopiero początek psucia się oka.
Ale co ja się będę mądrzyć - od tego tematu stworzyłem lekarzy. Udaj się do specjalisty, dobrze radzę. Najlepiej dobrego.
|
fabrique
|
|
Co do 'rozbłysków' to rzeczywiście, przez pewien czas po operacji widziałam takie jakby obramówki dookoła latarni i świateł samochódów. Miałam też tzw. światłowstręt.
Według moich informacji operowane są wady w zakresie od -10 do +6 D. Ale lepiej się wybrać do lekarza, bo to on decyduje czy dana osoba kwalifikuje się do zabiegu. Ja robiłam u prof Szaflika, którego klinikę mogę polecić. I przede mną kobieta właśnie nie zakwalifikowała się ze względu na wielkość wady vs grubość rogówki.
[QUOTE]bo jakby chirurg byl nayebany albo cos albo laser by oszal i zaczal ciac mi po mrodzie to chcoiaz jedno oko bede meic sprawne[/QUOTE]
Jak Cię laser zacznie ciąć po buzi i Ci pokiereszuje całą twarz to po co Ci drugie sprawne oko? By patrzeć na taką pokiereszowaną twarz? Bez sensu, rób dwa na raz, mówię Ci.
:D |
 |
|
|
aga_n
|
|
Kokoban a skąd masz takie wieści, że -1 jest za małą wadą i się nie nadaje do operacji?
Przede mną był pacjent, który miał korygowaną wadę -1 na jednym oku.
|
 |
|
|
fabrique
|
|
Ja też znam osoby, które miały robioną korekcją przy wadzie -1. Prawdą jest jednak to, że czasami wady poniżej -1 ciężko jest skorygować do idealnego zera. Dlatego warto zapytać się lekarza jaka jest szansa, ze wada zostanie całkowicie skorygowana i pomyśleć o każdej możliwej metodzie. Zresztą jak się trafi na profesjonalnego lekarza, to on powinien rozważyć wszystkie za i przeciw i wybrać najlepszą z możliwych metod. |
 |
|
|
BukOjciec
|
|
Na przykład na stronie okolaser.com.pl masz formularz rejestracyjny. Wystarczy wypełnić i czekać na odpowiedź. W ten sposób dowiesz się, co robić i czy robić.
|
Baybus
|
|
po co operowac -1?
Chocby do pracy, w ktorej nie moge miec soczewek. |
 |
|