Autor |
"Laserowa korekcja wady wzroku - pytania i odpowiedzi" |
|
P4tr1ck
|
|
Hej, sam się zastanawiam nad zabiegiem. Mam wadę +2,75 i +0,5, soczewki jakoś dają radę, jednak różnica między jednym a drugim jest znaczna. Słyszałem, że po zabiegu do końca życia nie można wykonywać ciężkich ćwiczeń (chociaż trudno mi w to uwierzyć), oraz że trzeba od razu na 2 oczu robić, ktoś skoryguje te informacje?
 |
|
|
aga_n
|
|
P4tr1ck nie trzeba robić zabiegu na oba oka jednocześnie. Możesz skorygować tylko jedno oko jeśli tak chcesz.
Ciężkich ćwiczeń nie możesz wykonywać jakiś czas po zabiegu (nie pamiętam tylko jaki czas). Uzależnione jest to od metody zabiegu jaką będzie wykonywany. Wiem, że sportowcy poddają się takim zabiegom i wracają do treningów.
|
 |
|
|
P4tr1ck
|
|
To już lepiej, chętnie to jedno oko bym sobie zreperował bo jest bardzo niewygodnie po ściągnięciu soczewek
 |
|
|
Skarbowy
|
|
Każdy oczolog, którego się o taki zabieg pytam to mówi, że nie warto.
|
|
Kokobann
|
F.W.I.
|
|
no jasne
kazda wizyta = sianko, okulary, soczewki, plyny, *******y, krople itd sie swietnie sprzedaja
|
|
Skarbowy
|
|
Nie leczę się na oki, raczej pytam przy badaniach okresowych.
|
|
hulahop
|
|
Moja okulistka mi to samo powiedziała.
Ale wizja chodzenia bez gogli jest za***iście kusząca ) |
 |
|
|
BukOjciec
|
|
Baybus, specjaliści piszą, że laserowa korekcja wzroku jest:
"Dla tych, którzy nie lubią okularów
Okulary mogą być oczywiście efektowna biżuterią - jednak nie wszyscy tak je postrzegają. Wielu ludzi po prostu nie akceptuje tej, koniecznej dla prawidłowego widzenia, ozdoby. Wielu osobom- zwłaszcza tym aktywnym- okulary po prostu przeszkadzają w życiu codziennym, w uprawianiu sportu.
Dla tych, którym w pracy potrzebny jest "sokoli wzrok"
Niektóre zawody wymagają pełnej ostrości widzenia. Dzieje się tak w przypadku pilotów, kierowców zawodowych ale także strażaków. Jeśli więc myślisz o takiej karierze a masz wadę wzroku - to najpierw musisz ją zlikwidować.
Dla tych, u których okulary po prostu nie spełniają swojej funkcji.
Dzieje się tak w przypadku osób z dużymi wadami wzroku i u tych, u których różnica wady wzroku między prawym a lewym okiem przekracza 2,5 D. Alternatywą mogą być soczewki kontaktowe. Jednak i to rozwiązanie nie dla wszystkich jest odpowiednie. Nie sprawdza się np. u osób z alergią na soczewki czy tzw. zespołem suchego oka."
(okolaser.com.pl)
Czyli Twój przypadek jak najbardziej mieści się w tej formule. Powodzenia.
|
Polonier
|
|
osobiście nie chciałbym tego robić. strach, że po zabiegu będę ślepy. Ryzyko zawsze jest. Odpowiadają mi soczewki i niech tak zostanie ;) |
 |
|
|
fabrique
|
|
Ryzyko zawsze jest - zgodzę się co do tego. Nawet na rutynowej kontroli u dentysty albo na regulacji brwi u kosmetyczki (ciachnie Ci pensetą w oko i będzie), ale posłużę się cytatem z jakiejś bajki bodajże "nie pozwól by strach wyeliminował Cię z gry". :)
|
 |
|