Autor |
"Laserowa korekcja wady wzroku - pytania i odpowiedzi" |
|
mu_niek
|
|
Z tego co wiem, zależy jaką masz wadę ale zejść do przysłowiowego zera podobno udaje się bardzo często. |
 |
|
|
chudini3
|
|
Witam, mam kilka pytań odnośnie wzroku i czy mógł by mi odpowiedzieć jakiś zorientowany specjalista (lekarz)?
Czym jest spowodowana wada wzroku z punktu medycznego? Tzn złym ciśnieniem w oku itd?
Wada wzroku na poziomie -0,75 i -1 jak bardzo i czy w ogole zmienia ciśnienie w oku w porównaniu do zdrowego b. dobrze widzącego człowieka.
Korekcje laserową może przejść osoba która tylko i wyłącznie bez ustępstw ukończyła 21 lat życia?
CZY MOŻE KTOŚ POLECIĆ DOBREGO OKULISTĘ NA ŚLĄSKU?
Jaki jest okres powrotu do normalnego funkcjonowania po zabiegu?
Wiem że mam małą wadę wzroku ale jestem zmuszony pozbyć się jej na tyle ile będzie to możliwe dlatego te pytania. |
 |
|
|
P4tr1ck
|
|
Mi okulista powiedziała że trzeba mieć skończone 25 lat bo do tego wieku wada wzroku postępuje
 |
|
|
czterysta
|
|
Jaka jest szansa na 'wyzerowanie' wady -2,5~?
@chudini
czyżby szkoła lotnicza ?;)
Zmieniony przez - czterysta w dniu 2012-04-11 02:21:24 |
 |
|
|
mu_niek
|
|
Tak jak pisałem, z tego co czytałem na forach itp. takie wady do 3 z odpowiednią grubością rogówki to śmiało leczą. W tej klinice CMO Laser, a raczej na ich stronie jest wyraźnie napisane, że można mieć ukończone 21 ale stałą wadę. Ja bym proponował, żebyś poszedł do okulisty i zbadał wadę, czy się nie pogarsza i wtedy wybrać się do jakiejś prywatnej przychodni. |
 |
|
|
BukOjciec
|
|
Chudini (miało być "Houdini"?)
Niestety wiek jest warunkiem dość istotnym. Wcześniej człowiek rośnie, jego wada wzroku również.
Ciśnienie oka jest jednym z jego parametrów, złe ciśnienie może być początkiem (przyczyną) jaskry. Skąd w ogóle zainteresowanie ciśnieniem w oku?
Też domyślam się zainteresowania szkołą lotniczą. I może być kłopot: kandydat musi mieć żelazne zdrowie, małpią sprawność i spełniać określone parametry. Wada wzroku raczej dyskwalifikuje.
|
chudini3
|
|
Pytam o ciśnienie w gałkach bo na badaniach to też sprawdzaja, a z tego co mi powiedziano na moja specjalizacje trzeba miec super zdrowie i 1 na 10 przechodzi okuliste z wada wzroku. 21 lat koncze dopiero 25 paź a do tego chce być po badaniach i dostać już etat bo czas goni wiec kombinuje. Czyli dobrze rozumiem że wystarczy mieć ustabilizowana wade i mozna korygowac bez ukonczenia 21 roku zycia? Nie nie wybieram sie do szkoły lotniczej itd ale mniejsza o to musze wyzerować wade i to jak najszybciej.
Z tego c czytam to jest kilkanaście sposobow korekcji laserem i nie wszystkie metody od razu po zabiegu stabilizuja i zeruja wzrok. |
 |
|
|
mu_niek
|
|
No zawsze po jest proces gojenia się oka i faktycznie piszą o tym, że na efekty można czekać dłużej, ale zazwyczaj są od razu :). Po prostu musisz wybrać się na konsultacje do jakiegoś na prawdę dobrego specjalisty. |
 |
|
|
P4tr1ck
|
|
|
|
Pesta
|
| Wysłana - 12 kwiecień 2012 22:46 Usunięta przez P4tr1ck za naruszenie Pkt1 regulaminu forum. | [zgłoszenie naruszenia] |
| |
|