FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 17391 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Likiery 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Likiery"   
 
bardota
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 00:08        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Likiery informacje ogólne

Likiery to trunki alkoholowe, zawierające sporo cukru i odznaczające się silnym aromatem.
Znane są likiery:
gorzkie - korzenno ziołowe,
owocowe - produkowane na nalewkach owocowych,
kakaowe, kawowe i herbaciane,
emulsyjne - na przykład likier jajeczny
specjalne - kminkówka, czyli Alasz, oraz Goldwasser
kremy - gęste i słabsze niż poprzednie.
Domowe likiery są bardzo smaczne i w niczym nie ustępują wyrobom przemysłowym.
Pije się je w niewielkich (25 ml) kieliszkach.
Likiery pije się po posiłku, na deser, do kawy oraz dla przyjemności smakowej.
Trunki te służą także do aromatyzowania lodów, kremów tortow i innych deserów, a takie do napojów mieszanych, koktajlów i "long-drinków".
Temperatura podawania likierów jest zróżnicowana, zależy od gatunku.
Na przykład, schładzane do temperatury 8-10st.C powinny być: "Advocat", likier anyżowy, "Creme de menthe", likiery cytrusowe, "Irish Mist", likiery kakaowe, kminkowe itd.
W temperaturze 10-12st.C podawać należy likiery gorzkie, korzenne i ziołowe.
Temperatura 12-14st.C jest najwłaściwsza dla likierów czekoladowych, kakaowych, migdałowych, owocowych, orzechowych itd., a także kremów, czyli likierów o gęstej konsystencji i bardzo słodkich.
Likiery bywają kolorowe i bezbarwne.
Pierwsze sporządza się przez macerację (nalew na owoce i substancje pochodzenia roślinnego) lub perkolację (tak zwana maceracja obiegowa, polegająca na ciągłym ruchu spirytusu, który wielokrotnie przenika warstwy surowca).
Likiery można oczywiście przyrządzać przez kombinację tych dwóch metod.
Likiery bezbarwne sporządza się z nalewów destylowanych, z których odpędza się alkohol z substancjami aromatycznymi, pochodzącymi z surowca.
Warto wiedzieć, iż niektóre szlachetne likiery ziołowe dojrzewają w beczkach przez wiele lat.

--------------------------------------------------------------------------



Goldwasser - zlota woda
Zestaw na 1 litr lokieru.
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95ż,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyzku gwiazdzistego,
2 g cynamonu (kory),
3 g galki muszkatolowej,
1 g gozdzikow,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g miety pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomaranczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55ż.

1. Przygotowac zaprawe: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 210 ml wody,
dzieki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55ż.
2. Surowce przeznaczone na zaprawe rozdrobnic, wlozyc do sloja, zalac spirytusem. Macerowac 2-3 tygodnie, po czym zlac nalew i trzymac w cieplym miejscu.
3. Zaprawe zmieszac z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodac koniak
i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopelnic woda do objetosci litra i odstawic na 4-6 miesiecy.
4. Po zakonczeniu dojrzewania wodke przefiltrowac. Do "Zlotej Wody" dla dekoracji dodawane sa skrawki platkow zlota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku
likieru.
--------------------------------------------------------------------------
Likier ananasowy
Zestaw na 1,5 litra likieru.
1/2 swiezego ananasa lub ok. 200 g konserwowego,
750 ml spirytusu o mocy 95ż,
750 g cukru,
300 g wody.

1. Swiezego ananasa umyc, osuszyc, pokroic wraz ze skora w plastry (mozna go
zastapic plastrami ananasa z puszki o wadze 250 g). Plastry wlozyc do sloja,
zalac spirytusem. Zamknac sloj i postawic w cieniu na tydzien.
2. Po zakonczeniu macerowania zlac spirytus i przefiltrowac przez bibule.
3. W przegotowanej wodzie rozpuscic cukier, polaczyc ze spirytusem i dobrze wymieszac, a gdy wystygnie, rozlac do butelek i odstawic na 3 miesiace.
4. Do zestawu likieru mozna dodac rumu lub bialego wina polslodkiego, dobrego
gatunku.
- Jesli likier sporzadza sie z soku swiezego ananasa, to ze wzgledu na delikatny zapach tego owocu, nalezy do soku natychmiast po wycisnieciu, dodac
spirytus i uzywac go wylacznie w postaci morsu.
--------------------------------------------------------------------------
Likier angielski
Zestaw na 2 litry likieru.
4 pomarancze,
3 cytryny,
1 laska wanilii,
1 kawalek cynamonu dlugosci 4 cm,
3-4 gozdziki,
1 kg cukru,
1 l spirytusu o mocy 95ż.

1. Pomarancze i cytryny sparzyc wrzatkiem, osuszyc, nakluc widelcem, wlozyc do
duzego sloja, dodac wanilie, cynamon i gozdziki, zalac spirytusem, tak by
owoce zostaly calkowicie przykryte. Zamknac sloj i odstawic na 4-6 tygodni.
2. Po zakonczeniu maceracji wyjac owoce. Cytryny odrzucic. Pomarancze przekroic, wycisnac sok i dodac go do nalewu.
3. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie. Na cieply, rozpuszczony cukier wlewac powoli spirytus, stale mieszajac zawartosc.
4. Dopelnic woda do objetosci 2 litrow.
5. Gdy likier wystygnie, przefiltrowac go przez bibule, rozlac do butelek i
odstawic do dojrzewania na 4-6 miesiecy.
--------------------------------------------------------------------------
Likier bernardyński
6 g kolendry, 3 g jałowca, 3 g kminku, 1 g mięty suszonej, 0,5 g (3 ziarnka) pieprzu czarnego, 6 pestek z jabłek, 1 goździk, 0,5 g anyżku, 1,5 g majeranku i 3 g czarnuszki zalać 1 l czystej wódki (najlepiej "Żytniej").
Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie.
Po tym czasie płyn zlać, najlepiej jednak przefiltrować przez bibułę lub też rzadkie płótno, i dodać 300 g cukru.
Naczynie postawić w ciepłym miejscu lub na słońcu, by cukier zupełnie się rozpuścił.
Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć i następnie przefiltrować jeszcze raz.
Pozostawić na 4-5 tygodni w temperaturze pokojowej.
Wówczas już można pić, jednak trunek ma zdecydowanie lepszy smak dopiero po roku lub po 2 latach.
--------------------------------------------------------------------------
Likier Cherry Brandy
Potrzebne są najlepsze i najsłodsze wiśnie, tak zwane lutówki.
Obieramy je z szypułek i dokładnie myjemy, a potem napełniamy gąsior prawie do pełna. Owoce trzeba zalać spirytusem, gąsior zakorkować i trzymać przez 2 miesiące na słońcu, co pewien czas potrząsając naczyniem.
Po upływie tego czasu spirytus zlać.
Potrząsając gąsiorem, przesypać wiśnie taką ilością cukru, ile się zmieści pomiędzy owocami, i przez kilka do kilkunastu dni codziennie potrząsać naczyniem, aż cukier się rozpuści.
Gdy to nastąpi, zlać syrop i zmieszać z poprzednim spirytusem (na 1 l można dodać - jeśli ktoś ma łyżeczkę syropu ziemniaczanego, rozpuszczonego w kilku łyżeczkach ciepłej wody).
Pozostałe w gąsiorze wiśnie nie powinny się zmarnować; można zalać je gęstym syropem z cukru i wody i zaprawiać takim płynem lżejsze nalewki.
--------------------------------------------------------------------------
Likier jajeczno kakaowy
Zestaw na 1 litr kremu.
425 ml nalewu kakaowego,
8 zoltek,
425 g cukru,
100 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew kakaowy:
50 g kakao w proszku,
1/2 lyzeczki zmielonej kawy,
1/4 laski wanilii,
2-3 gorzkie migdaly,
500 ml spirytusu o mocy 50ż.

1. Sporzadzic nalew kakaowy: wsypac do sloja kakao, wanilie pokrojona na drobne
kawalki i drobno utluczone migdaly. 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc
250 ml wody i zalac nim wlozone do sloja surowce. Sloj zakorkowac, macerowac
10-15 dni, codziennie mieszajac zawartosc sloja. Po skonczonej maceracji
zlac ciecz znad osadu i przefiltrowac przez wate do butelki.
2. Wbic do glinianej miski zoltka i rozetrzec je z cukrem na jednolita mase.
3. Do butelki wlac nalew kakaowy i spirytus.
4. Sporzadzona mieszanke nalewu ze spirytusem wlac powoli, stale mieszajac, do
roztartego z zoltkami cukru. Uzyskany krem przelac przez sito w celu usuniecia ewentualnych resztek bialka.
--------------------------------------------------------------------------
Likier jajeczny
5 zoltek,
25 dkg cukru,
1/3 l mleka,
1/4 l spirytusu (95%),
1/4 l winiaku (koniaku lub starowinu),
1 lyzeczka cukru waniliowego

Mleko zagotowac ostudzic.
Zoltka utrzec z cukrem waniliowym na jednolita mase, ktora nalezy rozprowadzic ostudzonym mlekiem i zlac do duzej flaszki.
Dodac spirytu i winiak i dokladnie wymieszac przez wstrzasanie.
Gotowy po 2-3 dniach.
Wstrzasac przed rozlewaniem do kieliszkow.
--------------------------------------------------------------------------
Likier jarzębinowy
Dojrzałe jagody jarzębiny (wykluczone owoce z drzew rosnących w miastach i przy szosach) sparzyć gorącą wodą, a gdy podeschną, napełnić nimi do połowy 5-litrową butlę lub niewielki gąsior i zalać spirytusem tak, aby je przykrył.
Dodać 3 dag cynamonu, gąsior zakorkować i postawić na kilka tygodni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Po tym okresie zrobić syrop z 350 dag cukru i 4 l wody, spirytus znad owoców przecedzić, zmieszać z ostudzonym syropem, przelać do czystego gąsiora, zatkać korkiem i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu likier przefiltrować, przelać do butelek, zakorkować i zalakować.
Jeżeli po jednorazowym filtrowaniu trunek nie będzie jeszcze zupełnie klarowny, czynność tę należy powtórzyć.
--------------------------------------------------------------------------
Likier jezynowy
Zestaw na 2 litry likieru.
500 ml morsu jezynowego (sok z spirytusem w proporcji 4:1),
100 ml morsu wisniowego, malinowego lub truskawkowego,
700 g cukru,
50 ml rumu lub araku,
600 ml spirytusu o mocy 95ż,
400 ml wody.

1. Do sloja o pojemnosci 2 l wlac odmierzone ilosci morsow owocowych (patrz
"ogolne") i rozpuszczony w przegotowanej wodzie cukier, po czym powoli, stale mieszajac, dodac spirytus.
2. Do zestawu dodac arak lub rum. Nastepnie odstawic na 3 miesiace.
- Do slodkich likierow owocowych mozna zawsze dodac rum, araku lub koniaku albo wrecz zastapic spirytus rumem badz koniakiem. Dla wzbogacenia smaku nalewow z przypraw i ziol dodaje sie whisky. Podczas sporzadzania zestawu na nalewki i likieru ziolowe mozna takze uzyc whisky zamiast spirytusu.
-------------------------------------------------------------------------
Likier kakaowy
Zestaw na 2 litry likieru.
850 ml nalewu kakaowego,
850 g cukru,
300 ml wody,
300 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew kakaowy:
100 g kakao w proszku,
1 lyzeczka kawy,
1/2 laski wanilii (ok. 2 g),
3-4 gorzkie migdaly,
1 l spirytusu o mocy 50ż.

1. Sporzadzic nalew: wsypac do sloja kakao, wanilie pokrojona na male kawalki i
migdaly drobno utluczone. 530 ml spirytusu rozcienczyc 500 ml wody i zalac
nim wlozone do sloja surowce. Sloj zakorkowac, macerowac 10-15 dni, codziennie mieszajac zawartosc sloja. Po skonczonej maceracji zlac ciecz znad osadu
i przefiltrowac przez wate do butelki.
2. Do nalewu kakaowego dolac spirytus o mocy 95ż i tak wzmocniony nalew wlac
powoli, stale mieszajac, do rozpuszczonego w goracej, przegotowanej wodzie
cukru i dokladnie wymieszac.
3. Odstawic likier do dojrzewania na 1-2 miesiace. Dluzsze dojrzewanie moze zepsuc smak likieru.
- Do sporzadzenia likieru nalezy uzywac tylko najlepszego gatunku kakao. Likier kakaowy podaje sie zazwyczaj z deserami, w tym z roznymi ciastami.
--------------------------------------------------------------------------
Likier malinowy
Wycisnąć maliny, a miazgę i sok przecedzić przez płótno.
Zważyć otrzymany sok, wziąć wagowo tyle samo cukru i zagotować 3 razy, za każdym razem "szumując", czyli zbierając łyżką zanieczyszczenia z powierzchni.
Do ugotowanego soku wlać spirytus (proporcja: 1 l spirytusu na 0,5 l soku) i dodać tyle przegotowanej i ostudzonej wody, ile było na początku soku malinowego.
--------------------------------------------------------------------------
Likier mandarynkowy
Zestaw na 2 litry likieru.
10 slodkich mandarynek,
1 laska wanilii,
1 kg cukru,
1 l spirytusu o mocy 95ż.

1. Mandarynki sparzyc na sicie goraca woda, osuszyc, ponakluwac widelcem i wlozyc do sloja. Zalac spirytusem i dodac laske wanilii. Zamknac szczelnie sloj
i postawic w cieniu na 4 dni, po czym nalew zlac do sloja.
2. Rozpuscic cukier w przegotowanej wodzie, nastepnie wlac do niego powoli nalew, stale mieszajac.
3. Gdy likier ostygnie, przefiltrowac go przez bibule lub wate, rozlac do butelek i pozostawic do dojrzewania na co najmniej 6 miesiecy.
- Mandarynka jest najbardziej aromatycznym owocem cytrusowym i dlatego likier
z niej sporzadzony ma bogaty zapach i smak. Czesto do zestawu tego likieru
dodaje sie na litr wodki maly kieliszek koniaku lub winiaku.

--------------------------------------------------------------------------
Likier meksykański
Do 2 l czystej wódki (najlepsza "Wyborowa") wcisnąć sok z jednej cytryny, wsypać 30 dag miałkiego cukru, wrzucić pół laski wanilii.
Postawić w ciepłym i ciemnym miejscu na 8-10 dni.
Po upływie tego czasu likier przecedzić przez bibułę, zlać do butelek i zakorkować
--------------------------------------------------------------------------
Likier Miodówka
1 l spirytusu,
500 ml wody,
50 dag miodu,
250 ml rumu,
5 dag kawy naturalnej

Miód zrumienić, wlać 250 ml wody, zagotować, zdjąć z ognia, połączyć z naparem z kawy naturalnej, rumem, spirytusem, przelać do butelek, zakorkować i pozostawić na 5-6 tygodni.
Następnie przelać przez lejek z wata do butelek, zakorkować.
-------------------------------------------------------------------------
Likier mleczny
Proporcja na 1 litr:
0,5 l świeżego (nie gotowanego!) mleka; najlepiej, gdy jest to mleko "wiejskie", kupione u uczciwego rolnika (może być także ta sama ilość świeżej, słodkiej śmietanki),
0,5 kg cukru (najlepszy jest gruby kryształ),
pół laski wanilii,
jedna dobrze wymyta cytryna,
0,5 l spirytusu,
słój z zakrętka albo butelka o pojemności 1,5-5 l.

Mleko lub śmietankę wlać do słoja, wsypać cukier i mieszać tak długo, aż się rozpuści.
Dodać przekrojone wzdłuż (na 2-4 części) pół laski wanilii oraz pokrajana w plastry cytrynę, bardzo dokładnie oczyszczona z pestek (nawet tych najdrobniejszych), ale ze skórka.
Na koniec wlać spirytus, zamieszać, szczelnie zakręcić słój i postawić na słońcu (najlepiej na oknie).
Słój powinien stać przez ok. 6 tygodni.
Przez pierwsze 3-4 tygodnie od czasu do czasu energicznie potrząsamy naczyniem, aby napój się przemacerował.
U góry słoja powinien wyklarować się likier koloru cytrynowego, o konsystencji oliwy.
Ściągamy go do wąskiej, litrowej butelki (tak jak wino - cienkim wężykiem, na zasadzie lewarka) i filtrujemy przez bibułę - najlepiej na niezbyt głębokim lejku, tak by kapało kropelkami.
Likier powinien być krystalicznie przejrzysty.
--------------------------------------------------------------------------
Likier rumowy
2 szklanki rumu,
1 szklanka mleka skondensowanego,
2 żółtka

Mleko roztrzepać z żółtkami, dodać rum i dobrze wymieszać lub zmiksować. Wlać do butelki i zakorkować.

-------------------------------------------------------------------------
Likier żółtkowy
4 żółtka z dużych jajek oddzielić dokładnie od białek i ubić z 40 dag cukru pudru.
Zagotować 3/4 szklanki pełnotłustego mleka, zdjąć z ognia, wolno zmieszać z ubitym koglem moglem.
Potem ubijać trzepaczką, aż powstanie piana.
Zmieszać razem: szklankę spirytusu, pół szklanki koniaku (może być również winiak) i 3/4 szklanki przegotowanej wody (wykluczona woda "twarda").
Do takiej mieszanki wlać poprzedni płyn.
Zamieszać, porozlewać do butelek i silnie zakorkować.
--------------------------------------------------------------------------
Likier z poziomek
75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru

Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (2 - 3 tygodnie).
Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez lejek z watą do
ekstraktu i syropu.
Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek.
--------------------------------------------------------------------------
Likier ze świeżych róż
Świeże płatki na wpół rozkwitłej róży obrać z żółtych zakończeń, oczyścić, napełnić nimi pół butelki i zalać spirytusem o mocy 70%.
Postawić na kilka tygodni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Zlać spirytus, wlać go na świeże płatki róż do butelki i znów odstawić na kilka dni.
Spirytus przecedzić przez flanelę.
Z 2 kg cukru i 1 l wody przyrządzić syrop, a gdy ostygnie, zalać go różanym spirytusem i dobrze wymieszać.
Kiedy likier ustoi się i wyklaruje, przelać go do flaszek, zakorkować i odstawić.
Jeżeli kolor likieru będzie raczej czerwony niż różowy, dodać spirytusu i - jeżeli ktoś ma - nieco olejku różanego.
--------------------------------------------------------------------------
Likier wiśniowy
Utłuc piękne czarne wiśnie bez pestek, otrzymana masą napełnić 5-litrowy gąsiorek do 3/4 objętości.
Zalać spirytusem, dodać kilka goździków i nieco cynamonu, zakorkować i pozostawić na słońcu na 3-4 tygodnie, co kilka dni silnie potrząsając naczyniem.
Spirytus przecedzić, dodać 145 dag miałkiego cukru, dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gdy to nastąpi, likier przefiltrować i rozlać do butelek.
--------------------------------------------------------------------------
Likier waniliowy
2 szklanki spirytusu,
2 szklanki mleka,
1/2 cytryny,
1/2 laski wanilii,
1 szklanka cukru

Cytrynę wymyć, obrać ze skórki, usunąć pestki.
Wanilie przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
Spirytus wlać do słoja, włożyć cytrynę, wanilie i cukier.
Słój zakręcić i pozostawić przez 10 dni.
Po tym czasie połączyć (mieszając) spirytus z przegotowanym zimnym mlekiem i pozostawić jeszcze na 5 dni.
Codziennie poruszać słojem aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Po tym czasie likier przecedzić przez gęste sito.
Oziębiony wlać do butelek i zakorkować.
--------------------------------------------------------------------------
Likier śmietankowy
Wziąć 1 l spirytusu i 1 l dobrej, gęstej śmietany.
Ostrożnie zmieszać, dodać pokrajaną cytrynę bez pestek, laskę pokrajanej wanilii i 1 kg cukru.
Trzymać w spokoju przez 6 tygodni, kilkakrotnie - zwłaszcza na początku - wstrząsając zakorkowaną butlą.
Przesączyć przez bibułę.
--------------------------------------------------------------------------
Likier śliwkowy
1 kg mrożonych śliwek utłuc bez pestek w drewnianym naczyniu, otrzymaną masę włożyć do butli, zalać 0,75 l spirytusu, dodać 0,5 kg miałkiego cukru, wymieszać, butlę zakorkować i postawić na miesiąc w słońcu.
Po upływie tego czasu likier przefiltrować, zlać do butelek i zakorkować.
--------------------------------------------------------------------------
Likier staroświecki (dość kosztowny!)
Wziąć 5 pomarańczy, każdą naszpikować piętnastoma goździkami.
To samo uczynić z trzema cytrynami, które szpikujemy dziesięcioma goździkami.
Włożyć tak przygotowane owoce do dużego słoja, wrzucić laskę wanilii oraz laskę cynamonu i zalać spirytusem tak, by owoce były przykryte.
Słój szczelnie zakorkowany (zakręcony) postawić w ciepłym miejscu.
Po upływie miesiąca wyjąć cytryny, a z pokrajanych pomarańczy wycisnąć sok.
Na 1 l spirytusu zrobić lukier z 75 dag cukru i takiej ilości wody, by cukier był jedynie mokry.
Zagotować, uważając, aby się nie przypalił.
Do gorącego lukru wlewać powoli spirytus, wciąż mieszając.
Gdy ostygnie, butelkować i przenieść w chłodne miejsce.
Pić najwcześniej po miesiącu.
--------------------------------------------------------------------------
Likier porzeczkowy Cassis
Zestaw na 2,5 litra likieru.
1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
1 l syropu cukrowego,
250 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1,25 l spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc na
sicie zimna woda, rozgniesc i wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż
rozcienczyc 345 ml wody i wlac do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu.
2. Wlac do garnka 420 ml wody, zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajac
go, az do rozpuszczenia. Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10
min zbierajac z powierzchni piane, potem odstawic do ostygniecia.
3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropu
cukrowego, calosc dobrze wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy
95ż i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesiecy.
- Likier z czarnej porzeczki moze byc stosowany jako aperitif sporzadzony
przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami bialego,
wytrawnego wina.




--------------------------------------------------------------------------






Zmieniony przez - bardota w dniu 2005-04-10 00:09:15
______________________________
 
Serdecznie dziekuje za Waszą pomoc

 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 09:45      [zgłoszenie naruszenia]

SOG

Zmieniony przez - Methos w dniu 2005-04-10 09:46:48

Znawca -
 
beldzior
ERKAEMISTA
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 10:20      [zgłoszenie naruszenia]

j.w- SOG
_______________________________
 


Ja chcę karabin taki, którego lśniąca stal ogniste śle zygzaki, gdy padnie rozkaz: Pal!
Ja chcę karabin taki, co ciska śmierci grom, by wraże tłuc żołdaki , za Polskę,......

 
maciej8222
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:55      [zgłoszenie naruszenia]

sog !!
_______________________________
 

 
-Baca-
KANONIER
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:58      [zgłoszenie naruszenia]

sG

edit: nie wszedł

Zmieniony przez - -Baca- w dniu 2005-04-10 14:00:11
_______________________________
 
<<<!!!ARSENAL LONDYN!!!>>>

!! Pomyśl, jeśli potrafisz !!

 
Tessu
DZIADEK
 Wysłana - 22 kwiecień 2005 19:20      [zgłoszenie naruszenia]

masz soga akurat mi sie dzis przydało.
A mam jeszcze swoj przepis

Amaretto tee
Wymieszać 60 ml gorącej mocnej herbaty z ciemnym cukrem, 40 ml amaretto. Napój przybrać bitą śmietaną.
Polecam
_______________________________
 
Kiss French, Wear Italian, Drive German

 
wianki
 Wysłana - 22 maj 2005 22:34      [zgłoszenie naruszenia]

Likier kawowy: mleko skondensowane w puszce słodzone wymieszać z ćwiartką wódki i dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.Najlepiej spozywać na drugi dzien,ale od razu też jest dobre.

 
Sebek PL
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 18:58       [zgłoszenie naruszenia]

Wiem wiem 2005

Ale mam pytanie,
Mam 2 likiery brzoskwiniowe:
1-700ml 20%
2-700ml 20%

1- rzadki jak wódka
2- gęsty jak sok malinowy

Jak to rozróżniać kupując alkohol przez internet. ?
_______________________________
 

stare sfd było fajne

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Likiery

Warto przeczytać: Jak zrobić tortille? PROSZE O SZYBKIE ODPOWIEDZI :) | Kociołek | Trufle | banany | menu naszej reprezentacji na Ero 2008 | pytanie do posiadaczy jajowaru | jakie piwo lubią kobiety | Co jemy? Rozkminy vol5 | golonko | ciasto w 5 minut a.k.a rekwizyt z 2 girls 1 cup %-) | RYBUNIA... | Czoko napój - Przepis | Szybkie i ciepłe!!11!1 | Chicken batter.. czyli kurczak w cieście | Szybkie i proste jedzenie | Posiłek/Danie na romantyczny wieczór | blogi erotyczne | znajomości | zestaw kina domowego 51 | zestaw kina domowego 51 pawka20 | f41 | linki omijać | linki które należy omijać | trawka a seks | receptury | metalowa róża | ciólami | dropsy grzybki | lingwistyka | upadek koksów | karbonara | koleś z giwerą | co na 18 urodziny | konefka showup | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0