FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 5671 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Lokata, oszczedzanie, problem. 
[powiadom znajomego]    
Autor "Lokata, oszczedzanie, problem."   

szyryfyry
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 11:37        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam.
Mam ostatnio rozkmine, zeby zalozyc lokate z paru powodow, mianowicie:

- malo mam, a duzo wydaje
- chcialbym na cos odlozyc, zeby nie prze******lac tak kasy bez sensu.

Mysle, ze lokata by mi w tym pomogla bo nie kusiloby mnie tak, zeby wyplacic z niej pieniadze (przynajmniej tak mi sie wydaje )
Zaznaczam, ze na gieldzie sie wgl nie znam, wiec to odpada na 100%.
Fundusze itp. tez raczej odpadaja bo nie mam pojecia za bardzo.

Przegladam te strony z lokatami itd. ale nie moge nic wybrac. Wiem, ze np. jak pisze ze lokata 6% na x czasu, to i tak zysk nie bedzie 6% tylko mniejszy.
Gdyby sie znalazl ktos uprzejmy i wyjasnil mi ocb, jak sie liczy faktyczny zysk, czy mozna doplacac pieniadze do lokaty, ktora mialbym juz zalozona (zalozmy), gdzie sie najbardziej oplaca bylbym bardzo wdzieczny.

syriusz6
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 20:03      [zgłoszenie naruszenia]

Zysk od lokaty:
zalozmy ze jest sobie lokata 6% na 5 miesiecy, oznacza to lokate z oprocentowaniem 6% w skali roku, a czas jej trwania to 5 miesiecy i kapitalizacja prawdopodobnie tez po 5 miesiacach. Na przyklad masz 10 000pln i na przykladzie tej lokaty z oprocentowania 6% bedzie w skali roku 600zl brutto, jednak tutaj lokata jest na 5 miesiecy, czyli 250zl brutto. Od tych 250zl odejmujesz podatek 19% ktory jest automatycznie pobierany przez bank (tak samo jest z funduszami, tylko gielde trzeba samemu rozliczac) i masz 202,50pln netto z kwoty 10 000pln na 5 miesiecznej lokacie z oprocentowaniem 6%.

Czy mozna doplacac do lokaty to nie wiem, byc moze to zalezy od banku, jednak w ofertach bankow sa niskie kwoty zalozenia lokaty wiec nie ma problemu zeby zalozyc kilka nastepnych lokat

A gdzie sie najbardziej oplaca to sam sobie wyniuchaj, obecnie oprocentowanie jest w przedziale 4-6% czasami ciut ciut wiecej zalezy od banku i zadeklarowanego okresu, a czasem i kwoty. Ale bardziej skup sie na szukaniu zbędnych wydatków w zyciu codziennym, niz szukaniem minimalnie wyzszego oprocentowania przy malych kwotach wkladu. Po prostu zaloz lokate zeby kasa nie kusila, a nastepne wyplaty umiejetniej wydawaj, imo ;]

Jesli ktos daje wiecej na dzis dzien, duzo wiecej jak na przyklad amber gold to mysle ze powinno sie dokladniej przeswietlic taka oferte i firme ktora to oferuje i czy taki kwiatek nie widnieje przypadkiem juz gdzies na stronie knfu :)

Zmieniony przez - syriusz6 w dniu 2012-06-28 20:13:27

yusimo
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 20:23      [zgłoszenie naruszenia]

I odradzałbym lokaty łączone z funduszami inwestycyjnymi czy różnego tego typu bajerami zw. na duże ryzyko, małą szansę uzyskania jakiejkolwiek stopy zwrotu oraz koszty obsługi funduszu. W serwisach typu money.pl masz zestawienia ofert banków w zakresie lokat i możesz sobie wyfiltrować te najkorzystniejsze i zapoznać sie z nimi na stronach banków, bo nie zawsze najwyższe oprocentowanie oznacza najlepszą ofertę.

Zmieniony przez - yusimo w dniu 2012-06-28 20:23:47

"na serio-spalem z nia.
jeszcze zanim sie stala slawna.
Ja sie urodzilem w Czluchowie, ona w Przechlewie-to jest 10km oddalone. "
~Lipiński Wojownik, Lipiny

syriusz6
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 20:24      [zgłoszenie naruszenia]

Sa czasami lokaty gdzie zwykly smiertelnik ma problem z ogarnieciem oprocentowania, tzn lokata np. na 12 miechow, a oprocentowania do np. 8% chodzi o to ze zalozmy przez 11 miesiecy oprocentowanie wynosi np 4% a w ostatnim miesiacu 8%, a na reklamie w banku widnieje duza cyfra 8% i wtedy liczy sie 11 miesiecy po 4% a ostatni miesiac tylko 8%, czyli sumujac wychodzi 4,33% (11x4 +8=52/12=4,33) przy takich ofertach pytaj babe lub dziada w banku, lub czytaj info o lokacie

Sa tez lokaty strukturyzowane, czyli polaczenie depozytu, z jakas formą ryzyka, a jaką? to juz zalezy od oferty danego banku i jak dana lokata zostanie zmontowana. Jednak proponowalbym Tobie skupic sie na zwyklych lokatach

yusimo
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 20:32      [zgłoszenie naruszenia]

Dokładnie.
Jedyna "bezpieczna" lokata strukturyzowana jest w przypadku gdy proporcja pomiędzy lokatą a innym produktem wynosi 90/10, w przypadku oprocentowania lokaty w granicach 5,8-5,95% rocznie, rocznej kapitalizacji, przy okresie inwestycji 2 lata, ze względu na to, że masz gwarancję tego, że wyciągniesz nominalnie minimum tyle ile wsadziłeś (pomijam tu inflację). Ale te produkty najczęściej dają korzyść bankowi a nie klientowi .
Na Twoim miejscu rozglądnąłbym się za standardową lokatą, lub poszukał takiej, w której możliwe jest wpłacanie co miesiąc jakiejś kwoty.
Edit. no i jak syriusz: czytaj regulaminy i pytaj dokładnie o warunki bo jak trafisz na jakiegoś ch*** to może Ci nie powiedzieć o wszelkich kruczkach, jak chociażby różne oprocentowanie. Jeżeli planujesz dłuższy okres inwestycyjny to możesz rozglądnąć się za lokatą z progresywnym oprocentowaniem, tzn. im dłużej trzymasz pieniądze tym większe jest oprocentowanie. Nie sprawdzałem dokładnie ile wynosi efektywna stopa procentowa takich lokat, więc musiałbyś się doinformować w danym banku.

Zmieniony przez - yusimo w dniu 2012-06-28 20:37:11

"na serio-spalem z nia.
jeszcze zanim sie stala slawna.
Ja sie urodzilem w Czluchowie, ona w Przechlewie-to jest 10km oddalone. "
~Lipiński Wojownik, Lipiny

zander69
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 22:49      [zgłoszenie naruszenia]

Markkoo
 Wysłana - 28 czerwiec 2012 22:52      [zgłoszenie naruszenia]

[ranking-lokat.kontomierz.pl/ranking-lokat]

wszystko ladnie, przejrzyscie

Krotko i na temat:

1. Zakladasz konto
2. Weryfikuja Twoje dane
3. Wplacasz pieniadze do okreslonej daty
4. po zaksiegowaniu (2-3 dni) pieniadze juz zarabiaja i nie mozesz ich wybrac, mozesz anulowac lokate lecz to bedzie Ciebie kosztowalo jakis %
5. Po zakonczeniu terminu lokaty jest ona odnawiana domyslnie, jezeli interesuje Ciebie lokata na 1-2 miesiace to musisz to przestawic w opcjach, przy 10 tys zawsze te 100 zl na + wyjdziesz za 2 miesiace
6. Oplaca sie

4 edity pozno juz

Zmieniony przez - Markkoo w dniu 2012-06-28 23:05:02

Kichooo
 Wysłana - 29 czerwiec 2012 01:13      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko ładnie, przejrzyście, tylko albo są wyłącznie banki, które zapłaciły za reklamę, albo ranking nie jest od dobrych kilku miesięcy odświeżany.

Lagerfeld
 Wysłana - 9 lipiec 2012 22:59      [zgłoszenie naruszenia]

I odradzałbym lokaty łączone z funduszami inwestycyjnymi

Zarabianie do końca życia 0,5-1% w skali roku to dobry motyw, polecam.

Trzeba mieć bardzo mało pieniędzy lub bardzo małe wymogi, żeby lubować się w lokowaniu całego kapitału w lokatach bankowych. Dlaczego?

Mamy np. lokatę w banku na G. - 6,5% w skali roku. Piękna liczba.

100 000 x 6,5% = 6500 - Wow.

Pojawia się podatek Belki: 6500 x 0,81 = 5265 - Wow.

To jest myślenie normalnego klienta. Teraz rzeczywistość:

Wskaźnik inflacji 2011 wyniósł 4,3%. Nieświadomych odsyłam do wiki / słownika ekonomicznego.

W tym wypadku naliczenia wyglądałoby tak.

6,5% - 4,3% = 2,2%.

100 000 * 2,2% = 2200 * 0,81 = 1782.

dwa tysiące od stu w rok ? Słabo raczej.

Jaki ma w tym interes bank? - mnożnik kreacji pieniądza. Za nasze ulokowanie 100k bank robi z tego 6x udzielonych kredytów, oprocentowanych w zależności od rodzaju kredyt od 6,0% do 25,5%.

Dlatego poleganie tylko i wyłącznie na lokatach, to czysty idiotyzm.

I. lokata bankowa
II. lokata strukturyzowana / inwestycje alternatywne
III. fundusze inwestycyjne / polisy inwestycyjne.

Zmieniony przez - Lagerfeld w dniu 2012-07-09 23:00:11

Kurva kurvie łba nie urwie, a jak urwie to po kurvie.

rere kumkum rere kumkum

Bodix66
 Wysłana - 27 czerwiec 2018 14:05      
 Usunięta przez mlkv za naruszenie Pkt4 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Lokata, oszczedzanie, problem.