WITAM
Mam 2 pytania:
1.Czy w Marynarce Wojennej można służyć zawodowo?Czytałem gdzieś że w marynarce wojennej można maksymalnie służyć 2 lata,czy to prawda?
2.Czy procedura dostania się na podoficera (Mata) w Marynarce Wojennej jest taka sama,jak dostanie się na Kaprala w Wojskach Lądowych?Pytam dlatego,że nie słyszałem o kursie podoficerskim Marynarki Wojennej.
Mam 2 pytania:
1.Czy w Marynarce Wojennej można służyć zawodowo?Czytałem gdzieś że w marynarce wojennej można maksymalnie służyć 2 lata,czy to prawda?
Obecnie w Wojsku Polskim, a więc w MW także można TYLKO służyć zawodowo !
2.Czy procedura dostania się na podoficera (Mata) w Marynarce Wojennej jest taka sama,jak dostanie się na Kaprala w Wojskach Lądowych?Pytam dlatego,że nie słyszałem o kursie podoficerskim Marynarki Wojennej.
Procedura taka sama jak w WLąd czy SP, czyli szeregowy zawodowy -> kilka lat dobrej służby -> wysłanie na Szkołę Podoficerską w Ustce -> podoficer
MAŁA UWAGA NIE SPAMUJ W DZIALE ! Jak masz konkretne pytania to umieszczaj je w 1 temacie ! Bo będę zmuszony to kasować !
Nie chce już zakladac nowego tematu, bo tez sa to pytania o AMW, mam nadzieje, ze ktos odpowie.
1. Czy przez pierwszy miesiac (2 tyg na ladzie i 2 tyg na okrecie) jest sie odcietym od swiata w 100% ? tzn nie mozna z koszar wyjsc, korzystac z telefonow ?
2. Jak wyglada sytuacja z wychodzeniem wieczorami z koszar podczas studiow. Po unitarce mozna normalnie po zajeciach wyjsc, nocowac gdzie sie chce ? Czy jest sie zakoszarowanym na dobre i trzeba sie meldowac o 22, ze sie wrocilo ?
3. Czy po ukonczonej nawigacji moga mnie wrzucic do jednostki ladowej (nabrzeznej rakietowej) ? Bo rozumiem, ze gdzie mnie skieruja tam mam isc i nie ma dyskusji ?
Zmieniony przez - kunscik w dniu 2012-10-16 15:50:00
1. Czy przez pierwszy miesiac (2 tyg na ladzie i 2 tyg na okrecie) jest sie odcietym od swiata w 100% ? tzn nie mozna z koszar wyjsc, korzystac z telefonow ?
Nie wiem jak teraz ale kiedyś w dowolnej szkole oficerskiej przez 1 miesiąc był tzw. okres unitarny czyli takie podstawowe zaznajomienie się z wojskiem i w tym okresie nie było mowy o przepustkach, ciężko mi powiedzieć jak jest teraz. Telefony chyba są dozwolone.
2. Jak wyglada sytuacja z wychodzeniem wieczorami z koszar podczas studiow. Po unitarce mozna normalnie po zajeciach wyjsc, nocowac gdzie sie chce ? Czy jest sie zakoszarowanym na dobre i trzeba sie meldowac o 22, ze sie wrocilo ?
Nie wiem jak na początku teraz, ale później są przepustki że popołudniami można wychodzić do 22. Oczywiście wiadomo jak to jest, ludzie wracali o 24 czasami
3. Czy po ukonczonej nawigacji moga mnie wrzucic do jednostki ladowej (nabrzeznej rakietowej) ? Bo rozumiem, ze gdzie mnie skieruja tam mam isc i nie ma dyskusji ?
Generalnie to MON decyduje gdzie danego absolwenta skierować, ale no nawigacji to raczej na 95% wylądujesz na okręcie, wysłanie takiej osoby do dywizjonu przeciwlotniczego czy bazy technicznej było by marnotrastwem
Ile srednio trwaja rejsy ? Bo ostatnio uslyszalem, ze i po 2 miesiace. I jak to wyglada po powrocie ? Wraca sie po tych 2 miesiacach i ma sie miesiac odpoczynku ? Do tej pory myslalem, ze po 2-3 tygodnie gora, a potem z tydzien lezenia w domu.
Jesli rzeczywiscie cale zycie na morzu to musze jednak przemyslec to AMW, bo chyba nie wiedzialem na co sie pisze. Uwielbiam morze i statki, ale jakies zycie na ladzie tez jest potrzebne
Jeśli.się nie mylę to rejsy cywilne trwaja dłużej niż w marynarce :>
Zmieniony przez - kunscik w dniu 2012-10-17 10:53:49
kunscik powiem szczerze że nie wiem ile trwa średni rejs, ale znając stan naszej "floty" to za długie one raczej nie są
Wyjątkiem może są misje , jak ta co była na Morzu Śródziemnym gdzie NATO robiło naloty na Libię, wtedy mieliśmy tam 1 okręt.