Właśnie jestem po maturze z polaka i muszę powiedzieć że była prosta. Wybrałem drugi temat o "Przedwiośniu" ale nie o tym chciałem pogadać, a mianowicie o ilości słów:D Pisałem od razu na czysto bo bałem się o czas i mi wyszło jakoś 550 słów na minimum 250. Jak myślicie mogą się do tego przyczepić? W poleceniu było żeby było około 250 słów. Nie było też żeby odnieść się do całości utworu a ja się odniosłem:)
Już widzę, jak Ci matura dobrze poszła, jak nawet kórwa polecenia ze zrozumieniem nie potrafisz przeczytać Było napisane - "Wybierz temat i napisz wypracowanie nie krótsze niż 2 strony (około 250 słów)". I znaczy to ni mniej ni więcej, że wypracowanie ma mieć MINIMUM 250 słów czyli, że to jest dolny limit, a o górnym nic nie wspominają w poleceniu, co z kolei znaczy, że takiego nie ma - masz się tylko zmieścić na dostępnych kartkach i tyle, a czy to będzie 500 słów czy 1000 to już nie ma znaczenia - ma tylko ich nie być mniej niż 250 (+/-, jak będzie 248 to nic się nie stanie), bo wtedy Ci nie zaliczą w ogóle.
Druga sprawa, że w poleceniu nie musi być podane co trzeba krok po kroku napisać, za odniesienie się do całości jest parę punktów, jak się nie odniosłeś to ich nie dostaniesz i tyle, a jak się odniosłeś i było to odniesienie logicznie związane z tematem to dostaniesz.
Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-05-07 17:24:21
Rada Jedenastu i Inso 2009
Naprawdę, tyle się tłucze do głowy, że na tej maturze najważniejsze to przeczytać dobrze i zrozumieć polecenie, bo 3/4 błędów wynika właśnie z tego, a tu jak grochem o ścianę. Mogliby tam odpowiedzi na pytania w tych poleceniach podawać, bo i tak by się 90% nie skapnęło
Rada Jedenastu i Inso 2009