FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 15977 razy ¬

ROZRYWKA | Pasje i podróże - małe i duże
Multitool - czyli wszystko w jednym. 
[powiadom znajomego]    
Autor "Multitool - czyli wszystko w jednym."   

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Korzystając z chwili wolnego czasu chciałem założyć post o przedmiotach, które darzę wielkim uznaniem.]
Multinarzędzia...
Ostatnio coraz popularniejsze, sprzedawane często za niewysoką cenę niepozorne zwykle "scyzoryki"...Ta niepozorna cena dotyczy jednak modeli niezbyt nadających się do pracy. Prawdziwy multitool to często wydatek rzędu kilkuset złotych. Za tą cene otzrymujemy jednak przyjaciela, który nie zawiedzie nas w sytuacji, gdy bezradny bedzie nawet ukochany nóż.

teraz troszkę historii...

Za "ojca" współczesnego multitoola uznać możemy chyba Tima Leathermana. Informację o Timie zaczerpnąłem z oficjalnej strony leathermana.([http://www.leatherman.com/about-leatherman/history/default.asp])
Tim był inżynierem, który wraz z żoną często podróżował. To wtedy zrodziła się w nim idea stworzenia narzędzia, które zastąpi wszystkie inne. Tim nazwał je początkowo "cardboard". Projekt pierwszego miał powstać w pokoju hotelowym w Iranie. Ideałem wydawało się połączenie kombinerek z nożem. Niestety nikt nie chciał sponsorowac produkcji projektu...wydawało się, że coś co nie jest ani nożem, ani narzędziem-nie przyjmie się na rynku. W koncu wraz z kolegą założyli "Leatherman Group", by sami zająć się swoim projektem. Stopniowo zyskali sobie taką popularność, że multitoole zaczeto produkować w innych, znanych dotąd z wyrobów noży firmach.

Moj pierwszy MT to była kupiona w sklepie wędkarskim zabawka. Bez blokady ostrzy, podatna na korozję, niewygodna...ale używałem. I widzialem, jaki ma potencjał. Bywała nieoceniona. Leży do dziś w piachu wydmy, zaginiona w czasie nocnego ogniska...
Obecnie używam dwóch multitooli. Wybrałem właśnie leathermana. Posiadam model charge TI. Do tego przy breloku noszę leatherman micra. I obydwa naprawdę się przydają.
Do czego ich uzywam...właściwie do wszystkiego. Dzisiaj wypiłowałem toolem kanał na kabel łączący mnie z netem, w obudowie drzwi na strych. W biurze naprawiają sprzęt, pomagają przy kablach. Niedawno przepiłowałem lnę cumowniczą, żeby przynieść psu z plaży zabawkę. Charge ma to do siebie, ze bez konieczności otwierania obudowy w ułamku sekundy mam do dyspozycji solidne ostrze. Dlatego toola zabieram ze sobą wszędzie, to już nawyk.
Najpowazniejszym konkurentem leathermana na polu multitooli wydaje się być victorinox. Chylę czoła przed jego wyrobami. To kawał solidnej stali. I poradzi sobie w sytuacji, gdy leatherman spasuje. Widzialem grubą, wzmocnioną drutem linę, ktorą przeciął właśnie vicek. Ale wadą vicków jest ich masa...nie usmiecha mi się noszenie czegos tak ciezkiego. A w domu mam narzędzia, ktore spiszą się lepiej niz kazdy multitool. Dla mnie multitool to przyjaciel w terenie.
Ponizej kilka zdjęc, wybierałem toole znanych firm.

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:37      [zgłoszenie naruszenia]

Ten model mam zawsze przy sobie...

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:39      [zgłoszenie naruszenia]

leatherman micra, który noszę przy kluczach...

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:40      [zgłoszenie naruszenia]

Leatherman wave - jeden z najpopularniejszych i najlepszych modeli.

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:42      [zgłoszenie naruszenia]

leatherman crunch - czyli model z zabką hydrauliczną.

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:44      [zgłoszenie naruszenia]

leatherman juice -kolorowe,małe- ale solidne.

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:53      [zgłoszenie naruszenia]

a to juz victorinox-model SPIRIT.

ziemon
LADY
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:55      [zgłoszenie naruszenia]

bardzo ladne

[cafewitteveen.files.wordpress.com/2011/09/b5rip.jpg?w=419&h=334]

Without data you are just another person with an opinion.

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:56      [zgłoszenie naruszenia]

Model gerbera- Multitool Gerber Multi-Plier 400

INSOMNIA
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:57      [zgłoszenie naruszenia]

ładne i przede wszystkim uzyteczne

Starski
KOMISARZ
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:58      [zgłoszenie naruszenia]

Widać, że to porządna "zabawka" toteż cenia jest niczego sobie (troszkę duża jak na polskie realnia. )

(<>)...ZAGŁĘBIE'NI...(<>) Viva la Resistance!!
"We are on a mission from God"
"Czasami traumatyczne przeżycia mogą wyostrzyć percepcje"
Lepsza strona pieskiego życia [http://www.insomnia.pl/temat183810/]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 11 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Multitool - czyli wszystko w jednym.

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11