Mam dwa pytania:
1.jak wygląda rekrutacja do Narodowych Sił Rezerwowych?
czy od razu mogę iść do NSR ,czy muszę najpierw odbyć ZSW lub Służbę Przygotowawczą i dopiero w tedy mogę dostać się do NSR?
2.Czy po NSR od razu dostanę się do wojska?
najpierw 5 msc sluzby przygotowawczej nastepnie mozesz sie starac do nsr szkolenie 3msc i potem szukac kontraktu w jakiejs jednostce jednak kolejki sa takie ze poczekasz z dobre 2 lata
Najpierw składasz papiery na szkolenie podstawowe i czekasz sobie pare miesiecy i albo sie doczekasz albo nie.Pozniej masz 4 miechy szkolenia i po tych 4 miesiacach pospisujesz kontrakt NSR na przydział kryzysowy który ci nic niedaje.Nie po nsr niedostaniesz sie odrazu do wojska musisz sie postarac,znalesc wolny etat,zdac egzaminy,przejsc badania i wtedy sie dostaniesz.
nie lepiej isc do WKU i sie zapytać to co napisałem wyżej zostało mi powiedziane przez babke w WKU jakieś 2 tyg temu wiec wiem co mowie , a odnosnie tego aby dostac sie do wojska chociaz na szeregowego to powiem ci ze nie masz na co liczyc chyba ze masz uklady
mam krótkie pytanie, więc nei zakładam tematu, czy w wojsku są internaty czy mieszkanie samemu trzeba ogarniać?
Masz 3 opcje: internat za grosze(ok 100-150zl), mieszkanie( teoretycznie)lub dodatek mieszkaniowy. Jak chcesz internat to odliczaja ci koszt z mieskzaniowki i reszte wplacaja ci na konto ale wydaje mi sie ze najlepsza opcja to sama mieszkaniowka bo w internacie nigdy nie wiesz z kim mieszkasz i zawsze sa jakies ograniczenia.
jak mają wolne internaty, to dostajesz internat za free
nie ma miejsc w internacie, to dostajesz mieszkanie
nie ma mieszkań, to dostajesz hajs na chate, kwota zależna od miasta