Witam. Jest może na forum osoba która zna się na temacie nurkowania? Jestem o krok przed zapisaniem się na kurs, i chciałbym zapytać o szkoły, po których poza umiejętnościami zdobędę papier respektowany nie tylko w Koziej Woli
Lepsze jest wrogiem dobrego!
Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!
Ogólnie interesuje mnie OWD i AOWD. Dzięki Zbyś, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, bo każda szkoła chwali się swoimi certyfikatami, ale nie do końca wiadomo, czy będzie on respektowany na świecie, czy tylko na miejscowej pływalni
Gdybys mial odrzucac mniej znane kursy, to zawsze mozna sprawdzic na internecie, jak znana jest organizacja oferujaca certyfikat. Druga co do wielkosci, a uwazana za bardziej nowoczesna jest SDI (Scuba Diving International). Tak ze kursy SDI sa tez jak najbardziej na miejscu. PADI jest bardziej nastawione na nurkowanie rekreacyjne i np. nie ucza nukowania z wykorzystaniem komputera , zas SDI jest rekreacyjna galezia Technical Diving International - najwiekszej swiatowej organizacji nurkowania technicznego, nie rekreacyjnego.
Natomiast PADI jest najwieksza organizacja od nurkowania rekreacyjnego.
PS. PADI oczywiscie oferuje oba wymienione przez ciebie kursy.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2014-07-30 20:55:04
Dzięki Zbyś. Widać, że znasz się na rzeczy. Jak oceniasz scenariusz zrobienia kursu na nurka technicznego (wiem o dobrych szkołach w Oslo i Marsylii) i szukania pracy w tym zawodzie (podobno szkoły po zakończeniu kursu oferują zatrudnienie)- jest to gra warta świeczki? czy środowisko jest hermetyczne i ryzyko jest zbyt duże? Swoją drogą podwodnych specjalizacji jest cała masa- jaką polecałbyś jako najbardziej użyteczną/poszukiwaną? Ciekawi mnie Twoje zdanie. Oczywiście wiadomą rzeczą jest to, że w Polsce nie ma co szukać zatrudnienia w tej dziedzinie, i trzeba nastawić się na międzynarodowe firmy i pracę w różnych, czasami dziwnych zakątkach świata.
Szczerze Ci powiem, ze nie wiem jak to dziala w Europie. Zreszta w Stanach tez slabo. Sam troche nurkowalem, ale tylko amatorsko, to nieco sie znam. Syn zrobil OWD wlasnie w SDI i on udzielil mi pewnych informacji.
Z drugiej strony mam kumpla, ktory pracowal jako nurek w Polsce, wiec czesto mial niemila prace wydobywania cial z zatopionych jednostek, ale teraz mieszka w Chicago i pracuje w przemysle spozywczym. Tym niemniej ciagle amatorsko nurkuje, jest mocno zwiazany z tym srodowiskiem. Jak go spotkam, to spytam sie go jak on widzi obecnie to srodowisko.
Z jednej strony jest to na pewno srodowisko nieco hermetyczne, ale z drugiej, to zawod mocno niebezpieczny i pewnie napalencow porzebuja.