FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8134 razy ¬

ROZRYWKA | Pasje i podróże - małe i duże
NURKOWANIE 
[powiadom znajomego]    
Autor "NURKOWANIE"   

Desertdog
 Wysłana - 29 lipiec 2014 22:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam. Jest może na forum osoba która zna się na temacie nurkowania? Jestem o krok przed zapisaniem się na kurs, i chciałbym zapytać o szkoły, po których poza umiejętnościami zdobędę papier respektowany nie tylko w Koziej Woli

"I'd rather be judged by twelve, than carried by six..."

Cheetos5
 Wysłana - 29 lipiec 2014 23:28      [zgłoszenie naruszenia]

zależy o jakim nurkowaniu mowa

z zasady nie pije na trzezwo,
z reguły nie sypiam bezsennie...

zbys
Elektronika
 Wysłana - 30 lipiec 2014 01:45      [zgłoszenie naruszenia]

Ogolnie uwaza sie, ze najbardziej znanym jest certyfikat PADI, ale sa tez inne powszechnie respektowane.

Lepsze jest wrogiem dobrego!

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Desertdog
 Wysłana - 30 lipiec 2014 09:30      [zgłoszenie naruszenia]

Ogólnie interesuje mnie OWD i AOWD. Dzięki Zbyś, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, bo każda szkoła chwali się swoimi certyfikatami, ale nie do końca wiadomo, czy będzie on respektowany na świecie, czy tylko na miejscowej pływalni

zbys
Elektronika
 Wysłana - 30 lipiec 2014 20:53      [zgłoszenie naruszenia]

Gdybys mial odrzucac mniej znane kursy, to zawsze mozna sprawdzic na internecie, jak znana jest organizacja oferujaca certyfikat. Druga co do wielkosci, a uwazana za bardziej nowoczesna jest SDI (Scuba Diving International). Tak ze kursy SDI sa tez jak najbardziej na miejscu. PADI jest bardziej nastawione na nurkowanie rekreacyjne i np. nie ucza nukowania z wykorzystaniem komputera , zas SDI jest rekreacyjna galezia Technical Diving International - najwiekszej swiatowej organizacji nurkowania technicznego, nie rekreacyjnego.

Natomiast PADI jest najwieksza organizacja od nurkowania rekreacyjnego.

PS. PADI oczywiscie oferuje oba wymienione przez ciebie kursy.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2014-07-30 20:55:04

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Desertdog
 Wysłana - 1 sierpień 2014 13:00      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki Zbyś. Widać, że znasz się na rzeczy. Jak oceniasz scenariusz zrobienia kursu na nurka technicznego (wiem o dobrych szkołach w Oslo i Marsylii) i szukania pracy w tym zawodzie (podobno szkoły po zakończeniu kursu oferują zatrudnienie)- jest to gra warta świeczki? czy środowisko jest hermetyczne i ryzyko jest zbyt duże? Swoją drogą podwodnych specjalizacji jest cała masa- jaką polecałbyś jako najbardziej użyteczną/poszukiwaną? Ciekawi mnie Twoje zdanie. Oczywiście wiadomą rzeczą jest to, że w Polsce nie ma co szukać zatrudnienia w tej dziedzinie, i trzeba nastawić się na międzynarodowe firmy i pracę w różnych, czasami dziwnych zakątkach świata.

zbys
Elektronika
 Wysłana - 1 sierpień 2014 17:54      [zgłoszenie naruszenia]

Szczerze Ci powiem, ze nie wiem jak to dziala w Europie. Zreszta w Stanach tez slabo. Sam troche nurkowalem, ale tylko amatorsko, to nieco sie znam. Syn zrobil OWD wlasnie w SDI i on udzielil mi pewnych informacji.

Z drugiej strony mam kumpla, ktory pracowal jako nurek w Polsce, wiec czesto mial niemila prace wydobywania cial z zatopionych jednostek, ale teraz mieszka w Chicago i pracuje w przemysle spozywczym. Tym niemniej ciagle amatorsko nurkuje, jest mocno zwiazany z tym srodowiskiem. Jak go spotkam, to spytam sie go jak on widzi obecnie to srodowisko.

Z jednej strony jest to na pewno srodowisko nieco hermetyczne, ale z drugiej, to zawod mocno niebezpieczny i pewnie napalencow porzebuja.

Desertdog
 Wysłana - 1 sierpień 2014 22:17       [zgłoszenie naruszenia]

Będę mocno wdzięczny za takie info

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

NURKOWANIE