Autor |
"Na co zwracacie uwage u mezczyzn??" |
|
VooDooDoll
|
|
Czyżbyś uważał sie za mało inteligentnego?
Poczucie humoru owszem, ale nie tylko smiać bym się chciała wspólnie... Wolę mieć o czym porozmawiac.
|
|
nupel
|
lachoniator
|
|
czy uwazam sie za malo inteligentnego?? poczesci tak a to spowodowane jest moją chorobą (dyzlekcja) ale rozmawiac moge nawet inteligentnie polonczone z leką nutką humoru :D
Ekspert -
 |
|
|
VooDooDoll
|
|
Dysleksja nie oznacza obniżonej inteligencji. Moge nawet z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że nie ma większego związku. Więc akurat z tego powodu nie powinieneś sie za mało inteligentnego uważac.
A jak nie wierzysz mi to uwierz psychologom:
"Termin dysleksja rozwojowa obejmuje kilka rodzajów zaburzeń:
DYSLEKSJA- trudności w czytaniu (zaburzenia zarówno tempa i techniki czytania, jak i stopnia rozumienia treści)
DYSORTOGRAFIA- trudności z opanowaniem poprawnej pisowni ( dziecko popełnia błędy ortograficzne mimo dobrej znajomości zasad pisowni)
DYSGRAFIA- niski poziom graficzny pisma (brzydkie, koślawe litery, trudności z utrzymaniem się w linijce, litery w wyrazach nierówne)
DYSKALKULIA - problemy w matematyce (niski poziom rozumowania operacyjnego, kłopoty z pojęciami abstrakcyjnymi, np. pojęciem liczby, wielkości, proporcji).
Te trudności w uczeniu się nie zależą od poziomu inteligencji dziecka (często dyslektycy to osoby o wysokiej, a nawet wybitnej inteligencji - np. Albert Einstein, twórca teorii względności), od kompetencji nauczyciela ( dysleksja jest zjawiskiem powszechnym na całym świecie, bez względu na preferowany system kształcenia), nie są też wynikiem lenistwa czy złej woli ucznia (przypominałoby to robienie na złość sobie samemu). "
Zmieniony przez - VooDooDoll w dniu 2004-08-07 15:47:47
|
|
nupel
|
lachoniator
|
|
komus musialo sie cos pomylic bo z tego co ja wiem to jak sie mowi ze ktos jest dyzlektykiem to znaczy ze ma problemy z poprawną pisownią a nei z czytaniem !
Ekspert -
 |
|
|
VooDooDoll
|
|
|
|
nupel
|
lachoniator
|
|
o to przepraszam ja caly czas myslalem ze dyzlektyk to to samo co dyzortografik :D
Ekspert -
 |
|
|
VooDooDoll
|
|
Pozatym dysleksja to nie choroba. Choroba to "dynamiczna reakcja ustroju na działanie czynnika chorobotwórczego, prowadzącego do zaburzeń naturalnego współdziałania narządów i tkanek a w następstwie do zaburzeń czynnościowych i zmian org. w narządach i calym ustroju...."
Przyczyną tego typu zaburzeń (dysleksja) mogą być mikrouszkodzenia tych części kory mózgowej, które są odpowiedzialne za rozpoznawanie słyszanych głosek, widzianych liter, łączenia ich w wyrazy. Nie ma tu czynnika chorobotwórczego
|
|
missmax
|
|
nupel - ja rowniez zwracam uwage na poczucie humoru,,, bez niego ani rusz . Usmiech rowniez wazny [zadbane zabki tesh....]
|
|
nupel
|
lachoniator
|
|
poczucie to najwazniejsza cecha wedlug mnie:d (ząbki zadbane to fakt ale zadbane a nie wybielane (przynajmniej ja mam takie odczucie jesli chodzi a dziewczyny (kobiety):D
Ekspert -
 |
|
|
OLcia w-w
|
|
|