FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 87431 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Nalewki 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Nalewki"   
 
MR_Magick
 Wysłana - 30 październik 2005 11:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

W tym temacie wrzucamy przepisy na nalewki.


Dereniówka

Proporcya: 1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad), 1 litr spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody.
Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać śpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony przez miślin i szczelnie zakorkować, odstawić.
Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc.
Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem.
Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowy
do używania po 6 miesiącach, gdy dobrze przejdzie.

Agrestówka

Czas przygotowania: 30 minut + 2,5 miesiąca


Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1/2 kg cukru
aromat waniliowy

Sposób przyrządzania:

Agrest dokładnie umyć, odciąć ogonki i owoce wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać, a owoce zalać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. Odczekać dwa tygodnie i powstałe nalewki - słodką i wytrawną - wymieszać. Wlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc, aby dojrzała.

Likier Marskinowy

Proporcya: 100 gr. esencyi marskinowej (Zara Gerolamo Lusandi), 1 kg. cukru, 3 szklanki wody, ćwierć łyżki kwasu winnego, 1 litr spirytusu.
100 gr. esencyi marskinowej zalać litrem spirytusu i zostawić tak do następnego dnia. Następnego dnia zagotować ulep i wlać gotujący do spirytusu z esencyą, a gdy przestygnie, przefiltrować przez lejek wyłożony bibułą, wlać do butelek, zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy.

Przepis pochodzi z broszury "Przepisy Spiżarniane" z 1914 roku - bardzo słodki.


Nalewka farmaceutów

1 l spirytusu
1 l mleka
1 kg cytryn
cukier

Cytryny myjemy, obieramy ze skórki oraz albedo (białej, wewnętrznej części skórki). Żółtą skórkę z jednej cytryny odstawiamy do wykorzystania. Obrane cytryny kroimy w plasterki, oczyszczamy z pestek i wkładamy do słoja. Zasypujemy niedużą ilością cukru, mieszamy, lekko wyciskając. Dodajemy skórkę z cytryny i zalewamy mlekiem i spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 5 tygodni. Pamiętajmy przez ten czas, żeby co kilka dni potrząsnąć słojem. Po 5 tygodniach filtrujemy nalewkę przez bibułkę filtracyjną do butelek. Filtrujemy powoli, kroplami. Nalewka powinna być klarowna i mieć żółto zielonkawy kolor. Jeśli trzeba, powtarzamy filtrowanie. Po 2 tygodniach możemy serwować, najlepiej w karafce, dbającym o zdrowie przyjaciołom.
Nalewka jest dla panów - wytrawna. Nie należy się zrażać początkowym wyglądem.


Nalewka wiśniowa

1 l spirytusu, 600 ml wody
1 kg czarnych wiśni, cukier

Z dojrzałych wiśni usuwamy ogonki, owoce płuczemy i wsypujemy z małą ilością cukru do butli lub gąsiorka. W osobnym naczyniu mieszamy spirytus (600 ml) z przegotowaną i ostudzoną wodą. Pamiętajmy, że robiąc nalewkę na owocach, zawsze zalewamy je wódką, a nie samym spirytusem. Zalewamy wiśnie płynem, zakorkowujemy i stawiamy w zacienionym miejscu na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas nalewkę mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy resztę spirytusu. Wreszcie po 3 miesiącach nalewkę filtrujemy i zlewamy ją do butelek. Zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Wiśnie w gąsiorku zasypujemy cukrem i mieszamy. Po jakimś czasie otrzymujemy syrop, którym możemy posłodzić naszą wytrawną nalewkę albo podawać syrop, jako delikatniejszą i słodszą wersję nalewki dla pań. Prawda jest taka, że nalewka bez cukru się nie karmelizuje. Jeśli ją bardzo posłodzimy, to po dłuższym leżakowaniu nabierze brązowego koloru. W niektórych przepisach zaleca się dodawanie karmelu, na początku procesu robienia nalewki, po to, żeby ją sztucznie postarzyć. Nalewka powinna leżeć około pół roku. Najsmaczniejsza jest wiśniówka na wiśniach nie drylowanych, ale ponieważ po 2-3 dniach z pestek uwalnia się cyjanek, radzę wiśnie wydrylować i osobno na 2-3 dni zalać pestki spirytusem z wodą. Potem płyn zlewamy do gąsiorka z wiśniami, a pestki wyrzucamy.

Likier staroświecki typu Sqoubac ok. 400.(~ 1.5 l)

5 pomarańczy malinowych
3 cytryny
90 goździków
1 laska wanilii lub 2 fiolko esencji waniliowej, lub 2 torebki cukru wanilinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 l spirytusu 960
cukier
woda

W każdą pomarańczę wbić 15 goździków, w cytryny po 10 goździków i umieścić je ściśle w dużym wysokim słoju. Dodać przekrojoną wzdłuż wanilię, esencję lub cukier wanilinowy, cynamon i zalać spirytusem (musi przykryć owoce), słój dobrze zamknąć, po czym umieścić w bardzo ciepłym miejscu (np. przy piecu, kaloryferze). Po miesiącu słój otworzyć, cytryny odrzucić, pomarańcze przekroić i wycisnąć z nich sok. Z cukru sporządzić gęsty syrop, gotując ostrożnie, aby się nie skarmelizował (na każdy litr użytego spirytusu wziąć 0,8 kg cukru i 100 ml wody),stale mieszając wlać do niego powoli spirytus oraz sok pomarańczowy, dobrze wymieszać, przecedzić całość przez flanelę lub gęste płótno, rozlać do butelek i odstawić do chłodu na 3 miesiące.
Likier ten, znany od połowy XVII w., uważany jest za bardzo wykwintny - ma barwę różowobrunatną, aromat i smak cytrusowo-korzenny. Zawartość cukru ok. 40%. Pije się go o temperaturze 12-140C.
Ja zamiast spirytusu używam własnego samogonu.

Wódka z liści brzoskwiniowych.
Na jeden litr spirytusu 90% wziąć garść opłukanych liści brzoskwiniowych, namoczyć je w spirytusie na 2 - 3 godziny tj. tak długo, dopóki nie nabędzie pięknego zielonego koloru, poczem zlać. Zagotować 60 deka cukru w 1,5 litrze wody, wrzucić duży strączek wanilji, wódkę lać na gotujący syrop, przecedzić przez białą flanelę i zlać w butelki.

Likier Kawowy

100 g kawy
1,5 litra spirytusu
kilogram cukru

Dobra kawę w ziarnach lekko przypalamy w piekarniku. Po wyjęciu natychmiast zalewamy spirytusem i zostawiamy na 2-3 godziny. Do litra wody wsypujemy cukier i podgrzewamyi gozagotowujemy do uzyskania syropu. Surop studzimy i powoli dodajemy pozostałe pół litra spirytusu oraz litr z kawą. Na końcu całość filtrujemy i do butelek. Po pół roku jest najlepszy.

Miętówka

450 spirytusu 95, 3 galazki miety, 1 cytryna, lyzeczka cukru

Z cytryny zdjac skorke i sparzyc.
0,4 l wody zagotowac z cukrem. Do sloja wlozyc miete, skorke z cytryny, wlac syrop cukrowy i spirytus. Zamknac i odstawic na 6 dni.
Dopelnic przegotowana, schlodzona woda do objetosci 1 l, wymieszac. Przefiltrowac przez wate lub saczek, rozlac do butelek.

Cytrynówka

0,5 l wodki 45%, 15 ziarenek kawy, 2 cytryny, 1/2 szkl. cukru

Cytryny sparzyc wyszorowac, odciac konce, ponakluwac kazda w kilku miejscach, wlozyc do sloja , zalac wodka, dodac cukier iziarenka kawy. Odstawic na 14 dni w chlodne miejsce, codziennie wstrzasac. Przefiltrowac, przelac do butelki.

Miodówka Żołądkowa

1/2 l miodu, 1 l spirytusu 96%, 1/4 l rumu, 1/4 l czarnej kawy

Miod (mieszajac) lekko zrumienic w rondlu, wlac 1/4 l wody i zagotowac, lekko wystudzic. Do sloja przelac miod, wlac spirytus, rum i kawe. Wymieszac. Zamknac i odstawic na kilka tygodni. Przefiltrowac i przelac do butelek.

Nalewka brzoskwiniowa

2 kg brzoskwiń/dojrzałych ale twardych/
1 kg cukru
0,25 l spirytusu
1 l wódki 40%

Pokrojone brzoskwinie /bez pestek ale kilka pestek zachować/ zasypać cukrem i odstawić na 24 godz. Potem dodać 5 pestek, wlać spirytus i wódkę, odstawić na 3 tygonie w nasłonecznionym miejscu. Często potrząsać słojem.
Po tym czasie zlać, przefiltrować przez gazę złożoną poczwórnie i wlać do butelek, zakorkować.

Pigwówka panny Giery

1kg. Dojrzałych owoców pigwy, 1.5 l wodki 40%, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki plynnego miodu lipowego lub akacjowego, 1/2 łyżeczki do herbaty korzenia arcydzięgla, 2 cząstki skórki pomarańczy (bez albedo), sok z 1/2 pomarańczy, 50 ml rumu


Owoce pigwy umyć, oczyścić z gniazd nassiennych I drobno pokroić, włożyć do słoja I zalać wódką. Po 2-3 tygodniach alkohol zalać I przechować, pigwę zaś zasypać cukrem, zamknąć słuj I ustawic w ciepłym miejscu,aż wytworzy sie syrop (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zalac i połaczyć z nalewem alkoholowym, dodać pozostałe składniki I odstawić na kolejne dwa tyg. Po tym czasie nalewkę zlać przez sito wylożone ręcznikiem papierowym I pozostawic do sklarowania. Powinna dojrzewać prezez 2-3 miesiące.

Truskawkowa

1kg dojrzałych truskawek,25 dag cukru, 0.5 l spirytusu, 1 limeta
Truskawki oczyścić z szypułek,opłukać, oczyścić na bibule, włożyć do słoika,przesypując cukrem I odstawić na jedna godz., aby puściły sok. Następnie wlać spirytus zmieszany z 1/2 szklanki wody, zamknąć szczelnie słój delikatnie nim poruszając, wymieszać składniki. Nalewkę odstawić na 5-6 tyg. Potem zlać alk. Znad owoców do butelki. Limetę wyszorować namydloną szczoteczką I oplukać gorącą wodą. Z połowy owocu sciąć cieńko skórke ( bez albedo). Z całej limety wycisnąć sok, przelać przez sitko I wraz ze skórką dodać do nalewki. Starannie wymieszać i odstawić na dalesze dwa tyg. do sklarowania, a następnie zlać I przefiltrować. Nalewka powinna dojrzewać conajmniej trzy miesiące.

Nalewki - Dereniówka

Niewielki gąsiorek lub spora butelkę napełnić dojrzałymi owocami derenia i zalać spirytusem 70ř tak, by były przykryte.
Naczynie szczelnie zakorkować i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Spirytus zlać i przechować.
Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej wody na 1 kg cukru. Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku, zakorkować i trzymać przez miesiąc w cieple.
Po miesiącu odcedzić słodki płyn i połączyć ze spirytusem.
Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę aromatu.


Lecznicze nalewki


Lecznicze nalewki na ziołach, roślinach, owocach można było napotkać niegdyś niemal w każdym domu. Dziś można znaleźć je w aptekach jednak wiele z nich możemy przygotować sami w domu.
Nalewki mają dobroczynne działanie na nasz organizm, dobry smak, wygląd i zapach. Znajdujące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologiczne czynne pomagają w przywracaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegając powstawaniu chorób i wspomagając jego siły obronne.
Uzdrawiające działanie roślin wykorzystuje się od dawna, sporządzając wyciągi alkoholowe - nalewki i likiery, a także wódki, miody, piwa, którymi miło się delektować w długie jesienne i zimowe wieczory. Byle tylko nie przesadzić z leczeniem.
Poniżej podaję cały zestaw nalewk na różne dolegliwości.

Nalewka malinowa

Wsypać świeże i czyste maliny do butli, zalać je spirytusem 70 % tak, by były tylko przykryte i postawić na słońcu na 3-4 dni. Zlać spirytus i zaprawić, dodając na każde 0,5 l płynu - 0,25 l wody i 18 dag cukru (cukier rozpuścic wcześniej w gorącej wodzie). Jest to doskonałe lekarstwo na przeziębienie.


Jałowcówka

50g jagód jałowca, 2g ziela angielskiego, 1,6g mielonego cynamonu, 2g skórki pomarańczowej, 3g korzenia arcydzięgla wsypujemy do słoika i zalewamy 1l spirytusu. Macerujemy 2 tygodnie. Przecedzamy przez filtr do kawy,
dodajemy 100g cukru i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Jeżeli konieczne, to ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować kilka miesięcy. Spożywamy po kileliszeczku w razie niestrawności i przy przeziębieniach (i nie tylko).


Nalewka miętowa

Do szklanego słoja włożyć skórkę z cytryny, kilka gałązek mięty, dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem. Odstawić na minimum 4 tygodnie po czym przecedzić. Nalewka dobra jest przy problemach z trawieniem.

Nalewka orzechowa

Pół szklanki niedojrzałych, pokrojonych orzechów włoskich (z zielonymi łupinami) zalać 0,4 litra 70% spirytusu, odstawić w szklanym naczyniu na 14 dni. Przecedzić i przelać do butelek. Stosować ok. 1 ml nalewki rozcieńczonej w niewielkiej ilości wody przy zatruciach pokarmowych.


Arcydzięglowe wino lecznicze

40g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla, 20g liści melisy, 35g cynamonu zalać 3/4 litra wina gronowego. Macerować przez 21 dni po czym przecedzić i przelać do ciemnych butelek. Używać raz dziennie po małym kieliszku (najlepiej po obiedzie) przy róznych nerwicach, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach, nadmiernej fermentacji w jelitach.


Jałowcówka

Zmiażdżyć 20 dag jagód jałowca i wsypać do słoja. Zalać 1 litrem wódki. Po dwóch tygodniach odcedzić wódke od jałowca i dodać syrop sporzadzony z 0,1 litra wody, 10 dag cukru i 0,1 litra spirytusu. Po dwóch trzech dniach zlać nalewkę do butelek. Można ją spożywać po kilku miesiącach ale najsmaczniejsza jest dopiero po roku. Stosować po małym kieliszku przy kłopotach z trawieniem.


Nalewka czosnkowa

50g zmiażdzonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco przegotowanego mleka.
Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tetniczym, podwyższony cholesterolu.

Smacznego!

 
Andrzey
 Wysłana - 30 październik 2005 19:37       [zgłoszenie naruszenia]


_______________________________
 
:-)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nalewki

Warto przeczytać: Wyposażenie dla początkujących | Zdrowo duzo jedz - badz WIELKI ! | Jaką zupe lubisz najbardziej :> ???? | Wasza najlepsza potrawa | Co to za danie ? | soki, napoje itp. | rozgotowany makaron | Grzyby... | Kurczak w sosie śmietanowym. | Przepisy na parowar? | PRZYPRAWY SWIATA | Przepis na domowe Rafaello | Barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, słodziki. | Jak zrobić dobry sos pomidorowy ? | Co dziś na obiad | cisnieniowy expres do kawy | ls400 | retona | joop | energy | samsung galaxy s 3 | ewcia29 | Neptas- | maja wil | przedłużanie penisa | wyglA".d | e34 | katarzyna zielińska | katarzyna skrzynecka | foojob | -blinG-- | poradnik myslenia | Filek | jakie problemy kryly sie za wyrażeniem kwestia zydowska | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0