FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemy¶lenia seks

∑ temat zosta³ odczytany 6824 razy ¬

ROZRYWKA | Nasze Szko³y
Niby zmiana szko³y  
[powiadom znajomego]    
Autor "Niby zmiana szko³y "   

interesuja
 Wys³ana - 2 marzec 2015 10:40        | zg³o¶ naruszenie regulaminu

Sprawd¼ swoje BMI

chcia³bym siê poradziæ ludzi m±drzejszych o mój misterny plan. A mianowicie problem przedstawia siê tak: mam 3 ga³y na pó³rocze w 2 klasie lo, na profilu mat fiz inf. sta³o siê tak przez jak to zdiagnozowano "depresjê" po rzuceniu przez dzió³che (nie chodzi³em do szko³y, nie zaliczalem sprawdzianów) i pewnie tak te¿ by³o bo jeszcze w zesz³ym roku drasnalem o nagrodê. Profil wybra³em ze wzglêdu na infe bo z tego wydaje mi siê ze jestem w miarê dobry. Niestety Jak siê okaza³o ¿aden z tych przedmiotów nie jest uczony przez chocia¿ e miarê kompetentnego nauczyciela. Od infy to kretyn i nawet ja znam siê na fachu lepiej od niego, gubi siê w tym co robi, lekcje prowadzi czytaj±c wikipedie w tepie 3 s³owa na minutê, od matmy wiêcej nie ma jak jest, wiecznie na zwolnieniu, na dodatek jak juz przyjdzie na ta lekcje to momentami ³apie zzawieche i odp³ywa w swój ¶wiat, fizyka chyba jest najlepsza z tego patologicznego zezestawienia ale i tak nie jest najlepiej. Ten zestaw nauczycieli odchudzil moja klasê o 9 osób od nowego pó³rocza. Dodam te¿ ze mieszkam w internacie co mi w ogóle nie podchodzi, szczególnie do nauki.S³owem nie widzi mi tu siê. No i pytanie jest takie: czy op³aca siê zmieeniac szkole? Mam mo¿liwo¶æ dojazdu do innej szko³y ale tam musia³bym chodziæ na profil mat-geo. Czy po tym profilu dostane siê na jakie¶ studia chocia¿ zwi±zane z inf?

Pan ¦mieræ
BARON
 Wys³ana - 2 marzec 2015 15:15      [zg³oszenie naruszenia]

Profil klasy w liceum/technikum nie ma znaczenia przy rekrutacji na studia tylko wynik matury. ¯eby dostaæ siê na informatykê trzeba zdaæ (podejrzewam, ¿e na lepszych uczelniach teraz jest to znowu coraz bardziej oblegany kierunek) dosyæ dobrze, 3-4, z tego co pamiêtam jeszcze z ustawy (uczelnie wybieraj± sobie przedmioty z tej puli), przedmioty - chemia, fizyka, matematyka, informatyka, geografia, jêzyk obcy. Dwa obecnie s± obowi±zkowe i tak (matematyka i j.obcy), wiêc pozostaje Ci wybór jeszcze maks dwóch do zdania, najlepiej na poziomie rozszerzonym.

I teraz odpowiedz sobie na pytanie czy w tej szkole nauczyciele przygotuj± Ciê dobrze do zdania matury z wy¿ej wymienionych przedmiotów? Z tego co piszesz wynika, ¿e Ciê nie przygotuj±. Kolejne pytanie to takie czy dasz radê siê przygotowaæ sam, ewentualnie czy staæ Ciê na korki poza szko³±? Jak masz dwie negatywne odpowiedzi to wg mnie sprawa jest jasna - warto zmieniaæ, podejrzewam, je¶li wierzyæ Twojemu opisowi, ¿e gorzej mieæ nie bêdziesz je¶li chodzi o poziom nauczania, no i odpadnie Ci konieczno¶æ mieszkania w internacie, co Ci ci±¿y.

Wg mnie to jest ostatni gwizdek na zmianê i potem ogarniêcie siê w maturalnej klasie (albo w tym semestrze je¶li masz tak± mo¿liwo¶æ przenie¶æ siê ju¿ w tym semestrze) w nowej szkole z nauk±.

Inna sprawa, ¿e po przedmiocie "Informatyka" w polskich liceach raczej nie oczekiwa³bym zbyt wiele, bo w wiêkszo¶ci przypadków ucz± go ludzie, których umiejêtno¶ci obs³ugi komputera sprowadzaj± siê do tego, co potrafi ka¿de 5-7 letnie dziecko obecnie albo czê¶æ co sprawniejszych emerytów czyli przegl±dania Internetu, obs³uga poczty, FB i pakiet Office w zakresie pisania w Wordzie i podstawowej obróbki tekstu (kursywa, pogrubienie, podkre¶lenie i wyrównywanie tekstu na 3 sposoby), bo przeszli tylko jaki¶ tam kurs miesiêczny zrobiony przez kuratorium, a domy¶lnie ucz± wuefu albo historii czy WOSu Pozostali to ludzie ju¿ z wykszta³ceniem kierunkowym w zakresie informatyki, którzy dziel± siê na dwie podgrupy - ci, którzy zatrzymali siê na komputerach Odra i elektronicznych liczyd³ach, i ci, to najmniejsza grupa, wrêcz jednostki, którzy faktycznie s± po informatyce, s± na bie¿±co i s± na tyle nieudani ¿yciowo, ¿e ze wszystkich mo¿liwych ¶cie¿ek dobrze p³atnej kariery w bran¿y IT wybrali ¶lep± uliczkê czyli wkórwiaj±c±, niewdziêczn± i s³abo p³atn± pracê w polskim szkolnictwie obowi±zkowym I podejrzewam, ¿e prêdzej takiego typa znajdziesz w technikum (albo jakim¶ prywatnym liceum dla bogaczy, ale to ju¿ ca³kiem inna historia) ni¿ w pañstwowym ogólniaku.

Zmieniony przez - Pan ¦mieræ w dniu 2015-03-02 15:45:10

AD ANCALES, PLEBES!!!! EGO SUM BARON!!!
Veni, Vidi, Banni!%-)
Mafia znaj±cych ³acinê%-)Baron wszystkich dzia³ów%-)
Rada Jedenastu i Inso 2009

Ekspert -

mm90
 Wys³ana - 4 marzec 2015 22:57      [zg³oszenie naruszenia]

nie boj sie mlody odwaznych decyzji zmieniaj szkole na lepsza, mialem podobna sytuacje i zaluje iz nie bylem jeszcze bardziej radykalny w swoich dzialaniach.

"I walk a higher path son."

interesuja
 Wys³ana - 10 marzec 2015 13:08       [zg³oszenie naruszenia]

:D no to jeszcze jedno pytanie :S wiecie mo¿e czy sama matura rozszerzona wystarczy na dostanie siê na politechnikê? Czy oprócz niej przyda³y by siê inne przedmioty?

[Powiadom mnie, je¶li kto¶ odpowie na ten artyku³.]

Przegl±d tygodnia

Niby zmiana szko³y