FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 6168 razy ¬

ROZRYWKA | Poprawiamy naturę
Nowe koła do starego MTB 
[powiadom znajomego]    
Autor "Nowe koła do starego MTB"   

Bareq
 Wysłana - 29 kwiecień 2015 21:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Odnawiam stary rower na hamulcach nie-tarczowych i szukam do niego nowych kół, zaplecionych i gotowych do drogi. Wybór jest dzisiaj niewielki a mimo to nie wiem na które się zdecydować, oryginalnie w rowerze był osprzęt Shimano Acera, ale, że nigdy nie spisywał się najlepiej to chcę pójść tym razem wyżej, oto o czym myślę jeśli chodzi o koła:

[http://www.merlincycles.com/shimano-deore-mach-mtb-wheel-sale-26-54304.html]

Chciałem tym razem zrobić go na osprzęcie Deore, W pierwszym linku jednak piszą, że średnica tylnej osi to 9mm, zawsze mi się wydawało że minimum to 10, napisalem do nich maila aby wyjasnic i czekam na odpowiedz.

[http://www.bikestacja.pl/pl/kola-shimano-slx-centerlock-ryde-zac2000-v-break-29090.html]

Slx niby lepszy, ale czy faktycznie? Dość drogi

[http://www.bikestacja.pl/pl/kola-i-opony/kola/bikestacja-kola-skladane/kola-shimano-alivio-26-v-brake-mtb-warm-up-1805g-35-taniej-35158.html]

Tutaj wariant ekonomiczny z piastami Alivio, są one coś warte? w sumie chciałbym cały rower na osprzęcie jednej grupy jak coś to inne rzeczy też bym mógł dobrać z Alivio.

[ctbike.pl/novatec-zestaw-kol-mtb-751-802-v-brake.html]
No i jako ostatnia inna marka piast o której wcześniej nie słyszałem (Novatec), chwalą się maszynowymi łożyskami, ładna nawet felga z wyglądu. To droższy wariant z nierdzewnymi szprychami, zwykły kosztuje 40pln taniej.

Czekam na opinie bajkerów, pomóżcie towarzysze

Zmieniony przez - Bareq w dniu 2015-04-30 00:05:10

Bareq
 Wysłana - 1 maj 2015 00:45      [zgłoszenie naruszenia]

No dobra skoro tak mnie namawiacie, to kupie te SLXy, dzieki, wiedziałem że mogę na was liczyc

mike73
 Wysłana - 1 maj 2015 07:36      [zgłoszenie naruszenia]

kup SLX. daj soga jeżeli pomogłem:)

Heinek
 Wysłana - 27 czerwiec 2015 16:33      [zgłoszenie naruszenia]

Podepnę się do tematu, bo mam identyczny problem, a nuż ktoś coś doradzi.

Mam starego MTB którym jeżdżę głównie po asfalcie, czasem muszę zjechać w leśną drogę żeby nie nadkładać kilkunastu km.

Chciałbym coś w nim zmienić żeby dało się jeździć szybciej i łatwiej i dalej, teraz średnia 26 km/h, więcej jak 30-40 km jednorazowo nie robię. Myślałem nad jakimiś oponami (mam 2.2 jakieś górskie) węższymi, semi slick, da radę na tym po szutrowej drodze jeździć?

Ew. wymienić chciałbym też korbę bo ciągle jadę na największej zębatce.

Nie wiem co tam jeszcze mógłbym wymienić, może jeszcze jakieś części które się szybko zużywają? Nie znam się na rowerach, ostatnio trochę poczytałem to chociaż mniej więcej wiem jak co się nazywa. Ogólnie to rower dość leciwy, trochę się obawiam że się gdzieś coś po drodze rozleci, na wszelki wypadek zawsze mam drobne przy sobie żeby złapać stopa i wrócić do domu

Pewnie w tygodniu wybiorę się do jakiegoś sklepu i popytam, ale nie chciałbym żeby mi wcisnęli jakieś badziewie za które przepłacę.

Bareq
 Wysłana - 2 lipiec 2015 13:32       [zgłoszenie naruszenia]

Jak juz sie ze wszystkim uporam to zaloze oponki Schwalbe land cruiser 1.9, podoba mi sie bieznik, asfaltowy w środku a na brzegach trochę terenowego w razie jak zdarzy sie zjechać z utwardzonej drogi.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Nowe koła do starego MTB