No to za mało teorii przed wyjsciem, powinieneś wiedzieć czego mozna sie spodziewać ;)
Twardym trzeba być i za wszelką cene utrzymywać świadomość. Niby prosta sprawa
Też się tym interesuje od jakiegoś czasu, próbowałem kilka technik na ld i jedną na oobe. Jakoś jeszcze mi się nie udało mieć np. świadomego snu, ale odkąd próbuje to pamiętam w końcu swoje sny. Piszecie paraliż senny, hmm jakoś nie przypominam sobie bym miał, ale nie ukrywam ciekawe doświadczenie by było, więc niech przybywa
Uwierz mi LD to super sprawa. Od kąt opisałem tu moje pierwsze LD a było to z miesiąc temu miewam je dość często 3 razy na tydzień napewno ;] Moja technika to autosugestia a jak mam czas i ochote wstawać to autosugestia + MILD.
Technika MILD polega na tym by obudzić się po około 3-4 godzinach snu i jakieś 15 min pobudzać świadomość tzn. czytać sobie coś lub porozwiązywać sudoku albo coś. Chodzi o to by przez te 15 min trzeźwo myślec. Potem znowu pójść spać powtarzając wzmianke np. "Gdy znów zasne będe pamiętał aby rozpoznać że śnię" lub coś w tym rodzaju. Polecam robienie dziennika snów. Jak 2 miechy temu zapamiętywałem może 1-3 sny w tygodniu tak teraz dzięki dziennikowi zapamiętuje 2-3 każdej nocy jak nie lepiej :)
^ No dziennik snów prowadzę, ale nie mam co spisywać bo nie pamiętam nic :]
Ta metoda MILD ją znam, podobna do 4+1 ;), ostatnio tak robiłem i hmm nic nie pamiętałem , autosugestie stosuje nawet nieraz TR mi się zdarza robić.
Dzięki wejściu WILD wrażenia mogą być o wiele lepsze ;)
Pozwalając głowie zasnąć wiele tracimy.
Poza tym tylko mając nieprzerwaną świadomość można doświadczyć "oobe".
puzon jak nic nie pamiętasz to sproboj najpierw autosugestii z nastawieniem sie na zapamietanie snu np. "gdy się obudze będe pamiętał mój sen" i musisz wierzyć w te słowa podczas powtarzania. Gdy zapamiętasz sen zapisz go i zrob tak kolejnej nocy. Po 2-3 dniach będziesz zapamiętywał bez powtarzania. Ale pamiętaj zapisuj je! Potem zacznij trenować LD bo gdy nie zapamiętujesz snów nie ma sensu probować nawet.
Dzięki za podrzucenie pomysłu z WILD sproboje napewno już tej nocy. Jutro napisze moje wrażenia :)
Zmieniony przez - pawlo994 w dniu 2010-09-08 21:35:37
Chcialem zaczac z ld wczesniej :D ale nie udawalo mi sie , wczoraj znowu co nieco poczytalem i w koncu mialem sen , budze sie rano spocony (bo to byl koszmar) i pytam sie siebie czemu nie popatrzylem na rece we snie ? Dobrze ze pamietam sen :D