Siema, mam pytanie, planuję zmianę lokum na coś większego i trafiłem na ciekawą ofertę domu w zabudowie szeregowej. Generalnie wszystko mi pasuje, jedyne co to mam obawę do kosztów ogrzewania, bo dom ma od zachodniej strony 2 duże okna/drzwi o wymiarach 5.3m na 2.7m. Okna 5-komorowe, 3-szybowe. Uw-1,1W/m2 x K Ug- 0,7W/m2 x K. Niby parametry trzymają się norm budowlanych i raczej złe nie są, ale jednak mam obawy odnośnie takiej ilości szkła, w zasadzie to są 2 prawie całe ściany przeszklone. Czy ktoś obeznany w temacie może się wypowiedzieć na ten temat, czy to jest powód do potencjalnych problemów z ubytkami ciepła? Sam dom zbudowany jest z bloczków z betonu komórkowego i częściowo są ściany żelbetowe o grubości 24 cm, na to 15cm styropianu ( Lambda) 0,04W/m x K, więc konstrukcja sama w sobie raczej jest ok, najbardziej martwią mnie te okna. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Wpływ będzie znaczący, jeżeli masz 2 okna o powierzchni łącznej 29,24m^2 i współczynniku 1,1 W/m^2*K oraz ściany przyjmijmy zależnie od tynku powiedzmy 0,22 W/m^2*K, to takie okna są odpowiednikiem pogorszenia izolacyjności jakiś 70m2 ścian o połowę....