Podczas rozmowy z kumplem wpadł mi do głowy taki pomysł. Jakby zrobić taką ogólnopolską akcję w której każdy pracujący/emeryt/rencista wpłacał na konto fundacji 1zł dziennie, to licząc około 10mln ludzi którzy osiągają dochód wpływała by kwota 10mln złotych dziennie. Z tej kwoty odjąć koszty działalności,i podstawowych wydatków (czyli mniej niż 1%) przeznaczałoby się na pomoc ludziom a przy takim budżecie dziennym raczej problemy medyczne/mieszkaniowe itp znikają.
Zdaję sobie sprawę, że ten tok myślenia zawiera wiele błędów na poziomie prawno-skarbowym. Gdzie są błędy w moim rozumowaniu i dlaczego ten pomysł nie ma racji bytu?
Część z tego zostanie skradziona, część trafi do niepotrzebujących a mówiących, że są potrzebujący. Niewiele trafi tam gdzie powinno.
Mało kto z tych co powinno dostać weźmie się w garść tylko potraktuje po pewnym czasie owe pieniądze jako coś co się NALEŻY, MA BYYYĆ jak węgiel dla górnika.
Ad2
Już takie coś jest (ogół podatków na różne strefy wydatków), a im więcej ich jest (podatków) tym jak widać gorzej funkcjonuje kraj, gorzej pieniądze są rozplanowywane i coraz bardziej ich brakuje. Stanowiska i posadki typu bleble, kradzieże i inne przekręty.
Myśle że czegoś tu nie zrozumiałem. Dlaczego emeryt czy rencista ma oddawać 1 zł dziennie
30 zł miesiecznie czy 365 zł rocznie dla "potrzebujących". Oczywistym jest że są wyjątkowe
przypadki ludzi "potrzebujących" którzy nie są emerytami czy rencistami ale jak zdefiniować
"potrzebowanie" żeby wypadło inaczej niż z reguły na emerytów i rencistów?
Dokładnie ZUS idealnie się tym tematem zajmuje. A banki i inne instytucje finansowe idą jeszcze dalej, bo pobierasz 100 a zwracasz 115-120. Nie czytałeś ile kombinowania przy franku było - ludzie teraz zbierają chętnych do pozwu zbiorowego - [pozewgrupowybzwbk.dt.com.pl/] bo tak się nimi państwo opiekuje