siemka niedawno kupiłem opla astra 2 benzynka 2001 rocznik z przebiegiem 172 tys .
gość dał mi faktury z 2012 roku z rozrządu i z pompy mówi że auto miało około 120 tys. wtedy .
moje pytanie po ilu km powinienem zmienić rozrząd a drugie pytanie czy idzie jego stan w jakiś łątwy sposób sprawdzić,bo z mechanika to nie wiele mam wspólnego :D
ps. ile fachury biora za wymianę jeśli ogarnę własne części
Pisz do użytkownika Thomy20. Wytrzepie Ci wszystkie filtry, dołoży co trzeba z puszki po Żubrze i ma niezłe dojścia na szrotach (jakbyś potrzebował np. zrobić hamulce).
Jak wiadomo cos takiego jak instrukcja serwisowa do Astry G nie istnieje. Tak samo, w gamie silników był tylko jeden. Ale ogólnie jak wyżej- masz szczęście, że tutaj trafiłeś. Bo mamy gościa, który wie lepiej niż fabryka i ASO.
sądząc po tym że po 120 tys.km wymienili ci pasek to jest interwał dla silnika 8 zaworowego. Stanu paska nie sprawdzisz bo pęka od środka a to ciężko zdiagnozować musiał byś ściągnąć pasek i wygiąć w drugą stronę. a co do mechaniki to myślę że każdy przeciętny mechaniol naprawiający stare passaty w TDI będzie w stanie ogarnąć twoją Astrę jeśli masz pytania to wal ja wszystko sam naprawiam w Astrze.
Auto z silnikiem diesla a kierowca pizda
Myślisz, że inżynier wstał pewnego ranka i od tak *******nął, że ogłasza graniczną grubość tarczy hamulcowej na - powiedzmy - 19 mm, ale ogólnie pewnie można jeździć dalej, bo nie chciało mu się liczyć to mocno zaokrąglał?
Ja bym zmieniał już teraz.
Same graty to groszowa sprawa, wymiana raczej też nie będzie droga. Tam jest tyle miejsca, że spokojnie można zrobić samemu.