Witam, jestem w dugiej klasie liceum, wcześniej uczyłem się w gimnazjum niemieckiego, a teraz mam obowiązkowy angielski i z niego pragnę zdać mature. Dostałem obrazek do opisania i potrzebuję drobnej pomocy, bo nigdy nie miałem z tym do czynienia, czy mógłby mi ktos pomóc?
Opisujesz w czasie present continues. Najpierw ogólny zarys co widzisz, później ubiór, co osoba/y wykonuje, na końcu możesz powiedzieć co widzisz w tle oraz główne przesłanie fotografii czyli w twoim przypadku mogą być hooby, wakacje albo spędzanie wolnego czasu
ogólnie obrazek nie jest najlepszy bo za wiele się nie dzieje, no ale:
1. Zacznij od tego gdzie się znajduje (jezioro/łódka/jakieś szczegóły miejsca/wyprawy/łodzi jeśli znasz)
2. Kto jest na obrazku. (wygląd/może wiesz coś o nim)
3. Jaką rybę złapał. (gatunek/rozmiar/czy to jakiś rekord)
4. Możesz jeszcze opisać jak do złapania doszło/jak długo trwała walka itp. jeśli znasz takie szczegóły (przy tym przydało by sie użyć czasu p. perfect
Ogólnie jeśli znasz dużo szczegółów których nie widać na zdjęciu to spoko, a jeśli nie to wybrałbym jakieś na którym więcej się dzieje.
Możesz zacząć od czegoś w stylu:
At first we are struck by the size of the fish.
Zmieniony przez - abla.mucho w dniu 2007-11-28 20:59:33
In the picture I can see a man holding a huge fish. The man is probably a fisherman and I think that he is standing at the end of his boat. I presume he is still at sea because I can see the water in the background. The fisherman looks very happy and satisfied. I think he will never forget this day and the huge fish that he caught.
Krotko i prosto... Przygotuj sobie jeszcze odp. na ewentualne pytania do obrazka np. Czy podoba Ci sie praca rybaka ? itd.
Zmieniony przez - Mr.Meff w dniu 2007-11-29 15:36:11