Czołem
Rok temu złamałem staw skokowy, który był składany przy pomocy paru drutów i gwoździ.
Zespolenia usunięto na początku stycznia tego roku. Teraz 2 kwietnia miałem jeszcze drobny zabieg, bo po usunięciu zespoleń jedna rana na kostce się nie zabliźniła i zrobiła mi się przetoka.
Teraz wygląda, że już wszystko jest ok. Chciałbym więc doprowadzić do jak najlepszego stanu. Sporym problemem dla mnie jest opuchlizna, chciałbym znowu zacząć biegać itd.
Wiem, że nie powinienem przemęczać nogi z bieganiem dam sobie więc spokój, jednak długich spacerów zwłaszcza jak gdzieś wyjadę trudno mi sobie odmówić.
Jak jeszcze mogę zmniejszyć obrzęk? Stosować maści jak Reparil Gel czy Traumon?
W domu mam masażer do stóp może to coś da? Albo jakieś ćwiczenia czy zabiegi?
Po za tym z nogą jest super, ruchomość praktycznie tak jak tej zdrowej.
Jeśli potrzeba jakichś zdjęć RTG czy czegoś mogę wkleić.
5 maja mam konsultacje u ortopedy więć jego też na pewno zapytam jak poprawić swój stan.
piszesz o maściach. Moim zdaniem jak najbardziej, ale muszą to być maści rozgrzewające. Osobiście używam Dip Hot'a. Jest dość tani i bardzo skuteczny.
Co do rozpoczęcia treningów - no musisz tu szczególnie uważać, jeśli poczujesz ból to znaczy że za szybko, za mocno etc. i koniecznie trzeba wydłużyć przerwę. Ból zawsze tu jest ostrzeżeniem i w tym wypadku powinien być hamulcem.
W takim przypadku to chyba najlepiej udać się do specjalisty jak rozwiązać ten problem ale na pewno bez rehabilitacji się nie obejdzie. Ze zdrowiem nie ma żartów czasami lepiej pochodzić po lekarzach itp. aby później móc normalnie funkcjonować. Dobry jest ten szpital wielospecjalistyczny [www.orthos.pl] wykonują tam przeróżne zabiegi i rehabilitacje, nie byłam osobiście ale moja mama była rok temu i była zadowolona.