Kupujesz sobie zwyczajny kamień do ostrzenia na tym możesz naostrzyc bardzo dobrze, chyba że potrzebujesz ostatecznego szlifu, wtedy kupujesz ostrzałke diamentową i przeciągasz pare razy po samym ostrzu. Wiadomo ,kukri jest krzywe i trzeba troche pokombinować ale nie ma problemu.
Problem to jest jak ma się taką piłkę, to trzeba ostrzyć pilnikami jubilerskimi.
Dokładnie, jak nie ma jakieś bardzo twardej stali typu d2 to można spokojnie ostrzyć nawet na kostce brukowej.
Bardzo dobre kombo to zwykła ostrzałka za 5 zl przez która przeciaga sie ostrze do podstawowej obróbki + jakaś prosta przenośna diamentowa za 30.
Ostrzyłem tym wiele kos na 1055 czy aus8 i za każdym razem bardzo dobrze.
Zaletą dobrego kamienia jest natomiast to, że można przy ostrzeniu zmienić szlif ostrza np zrobić bardziej płaski.
Naprawdę, dawanie tego do specjalisty to kasa w błoto, chociaż, jak chcesz możesz mi wysłać, odeślę Ci naostrzone, koszt 200 PLN
mam diamenty z lidla i są ok, dobrze zbierają. Ale używam rzadko. Do triangla mam dokupione pręty diamentowe i gdy np chciałem przeprofilowac- sprawdziły sie bardzo dobrze.