Awocado
To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w temperaturze pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz roślinny. Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary.
______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Banan milk
Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma ścisły miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Belimbing
Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę. Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i jelit źródło energii.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Durian
Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We wnętrzu, podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ. Przyrządzany jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Figa
Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim. Do najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA. Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę A i sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje się z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z łupiną. Dodaje do potraw z ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również do produkcji dżemów
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Gwajawa pospolita
Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo dużej zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na surowo.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Jack fruit
Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Karambola
Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji. Ma kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do produkcji galaretek, dżemów i soków.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Kiwano
Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek owocowych i napojów.
_______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję.