Cześć. Orientuje się ktoś może jak jest z rynkiem w tych branżach za granicą? Szczególnie interesuje mnie Anglia lub jakieś anglojęzyczne kraje. Podejrzewam, że z trenerem osobistym po siłowniach może być różnie, wiadomo zmienny rynek i dużo zależy od nas samych, ale co jeśli chodzi o branżę medyczną jak ratownik medyczny po polskich studiach? Słyszałem ostatnio, że potrzebują i chętnie przyjmują ratowników z doświadczeniem zza granicy, ale cholera tam wie.
Dietetyk pewnie coś tam znajdzie, zwłaszcza patrząc na stężenie otyłości w UK rynek może być dość przystępny? : D
Na chwilę obecną dyplom Polski IMO musi być uznany, natomiast jak zwykle przy nostryfikacji diabeł siedzi w szczegółach. Istnieje możliwość, bo raz nie wiem na ile kompatybilny, dwa tam chyba są robione poza nauką kursy i nie wiem czy takie kursy oraz wynikłą certyfikację da się uzyskać w PL.
Kochany Donie, potrafię słuchać rad naszego poczciwego wujka, aczkolwiek ta myśl była tak ulotna, że postanowiłem wpierw napisać krótki temat z zapytaniem tutaj, a dopiero potem porozmawiać z wujaszkiem.
2 rok na dietetyce, zastanawiam się na czym się teraz skupić czy dietetyka w sporcie ( + parę kursów trenerskich zrobione ) czy uderzać dodatkowo na ratownictwo medyczne.
Właśnie to widziałem mlkv. Tak się zastanawiam czy nie uderzać na studia w Polsce, bo nie mam takiej możliwości w UK ( i pieniędzy ) i po kilku latach starać się pracować w UK bądź Australii. No chyba, że mi się spodoba taka praca w Polsce po 300h
"A jew, black, and a muslim walk into a bar and the bartender says get the fuck out"
Po ratownictwie jest za******* i chój nie pieniądz, a dietetyka to taka trochę lepsza kosmetologia dla Żanet, które nie są aż tak ładne jak Klaudie; ratowników szanuję, dietetykami gardzę, już nie wspominając że "nutritionist" i "dietetian" to dwa zupełnie inne tytuły i związane z nimi wymogi.
Zmieniony przez - Don quixet w dniu 2014-08-07 22:24:23
Jeśli sam sobie stworzysz miejsce pracy,to faktycznie idzie znośnie zarobić.Tak samo jak w każdej innej branży.Tyle,że najpierw przydałoby się złapać przez jakiś czas doświadczenie 'u kogoś',a z tym już nie jest tak różowo.
Dietetyk to dobra podstawa pod trenera osobistego. Ktoś w końcu musi prowadzić dietę zawodników lub osób chcących się ogarnąć. Nie rozumiem czemu gardzisz dietetykami, don.
Co do ratownika to kojarzę jak się pracuje z opowieści. Mam znajomego, który robi w kilku placówkach i praca wydaje się ciekawa.