Zdecyduj czy sformułowanieMikro czy makroekonomia?
1. Panika wśród konsumentów związana z wybuchem epidemii choroby szalonych krów spowodowała drastyczny spadek światowego spożycia wołowiny.
2. W sierpniu br. stopa bezrobocia w Radomiu wzrosła do najwyższego poziomu od 10 lat.
3.Badania jednej ze słowackich federacji konsumenckich wykazały, że wprowadzenie euro w tym kraju spowodowało wzrost cen warzyw o 18,3%, a pieczywa o 4%.
4. Pomimo recesji Stany Zjednoczone zachowały wiodącą pozycję w światowym imporcie. Wartość importu USA w 2008 r. wynosiła 2,2 bln USD, co stanowiło 13,2% światowego importu.
5.Stopa bezrobocia w Polsce po wejściu do UE zaczęła zmniejszać się
2.Zdecyduj czy sformułowanie ekonomi normatywnej czy pozytywnej:
1.Wskaźnik aktywności zawodowej osób po 55 roku życia w Polsce jest najniższy spośród wszystkich krajów należących do OECD.
2.Ludziom biednym lepiej pomagać poprzez transfery rzeczowe niż zasiłki pieniężne.
3.Rząd powinien wypłacić odszkodowania w wysokości umożliwiającej odbudowanie gospodarstw rolnych zniszczonych przez powódź w połowie maja 2010 r.
4.Najwłaściwszym modelem państwa dobrobytu dla Polski jest model socjaldemokratyczny, gdyż zapewnia on dobrą ochronę przed wykluczeniem społecznym.
5.W rzeczywistości ludzie nic nie otrzymują za darmo.
1.Moje odpowiedzi to: 1. MIKRO 2. MIKRO 3. MIKRO 4. MAKRO 5. MAKRO
2.Moje odpowiedzi to: 1. normatywna 2. normatywna 3. normatywna 4. normatywna 5. pozytywna
Chciałam się upewnić czy aby an pewno dobrze to zrobiłam bo mam wątpliwośći.