Ja kiedys mialem te ryby...
Bardzo fajnie sie prezentowaly,3malem je w 100litrowym akwarium,bardzo fajnie z tata je urzadzilem...
Mialem ich na poczatku 10 i mierzyly jakies 3-4 cm. ale po paru latach w moim akwarium zostaly tylko 4,ale za to 10-12 cm
Karmilem je miesem wolowym , to znaczy kroilem kawaleczki (Szesciany 0,5 cm ) i rzucalem...
Czasami kupowalem ich jakas rybke, fajnie sie z nia rozprawialy,ale nie bede opisywal dokladnie,bo moze to zbyt drastyczne i jeszcze dostane BANA
Raz jak sprzatalem akwarium i chwytalem je do siatki jedna z nich mnie tak u***ala,ze do dzis mam blizne....
Ogolnie powiem,ze bardzo fajnie mi sie je hodowalo, mozna bylo swobodnie wstadzac reke do akwarium,ale gdy poczuly sie zagrozone (patrz wyzej) wtedy atakowaly...
Dodatkowym bonusem z hodowli tych rybek to,ze jak napomknelem jakies dziewczynie o moim akwarium od razu chciala je ogladnac ... hehe CZyli SUPER BONUS
Tutaj ogolne imformacje o pirani zaczerpniete z jednej ze stronek www ->
Cia³o wysokie bocznie ¶ci¶niête, dochodzi do 45cm d³.Ubarwienie zmienne(w zal od ¶rod.,pokarmu,wieku)Srebrne z licznymi ciemnymi plamami. P³etwy piersiowe,brzuszne, odbytowa,podgardle i brzuch czerwone.Samiec zazwyczaj wiêkszy i ciemniejszy.Pewne rozró¿nienie w okresie rozrodczym po zachowaniu.Mówi sie te¿ ze samiecma ma krawêd¿ brzucha widziana od przodu w kszta³cie litery V a u samic U Jednak nie nalerzy siê tym sugerowaæ.
Akwarium ->
Musi byæ jedno gat.i du¿e gdy¿ pirania jest szybk± ryb±.Aby chodowaæ ma³e stado trzeba mieæ zbiornik 200l.Dekoracje z kamieni i korzeni.Ro¶liny powinny byæ mocne np:Echinodurus czy Anubias.Powinny znajdowaæ siê ro¶liny p³ywaj±ce(lilia wodna)O¶wietlenie:niezbyt jaskrawe,je¶li siê nie da powinny byæ miejsca zacienione i/lub kryjówki.Woda ¶rednio miêkka(6,9 do 7,1)Musi byæ cztsta z zawarto¶ci± garbników. Temp od 24 do 27C
M³ode nalerzy karmiæ czêsto:d¿ownicami,owadami(chrz±szcze,muchy,warzki)ochotk±,ma³ymi kawa³kami miêsa Du¿e nalerzy karmiæ rzadziej,co dwa dni wszelkim rodzajem miêsa:rybim,dziczyzn±,wo³owym,w±trubk± ,sercami,¿o³±dkami,¿eberka.Nalerzy unikaæ miês t³ustych. Pomimo du¿ych wielko¶ci nie nale¿y rezygnowaæ z przek±sek czyli tego co jad³y w m³odo¶ci.
Trudne,zazwyczaj tr± siê grupowo gdy s± dobrze karmione.Je¶li zauwa¿ymy pare mo¿na j± przenie¶æ do zbiornika 60l z filtrem.Na dno wysypaæ warstwe ¿wiru lub za³o¿yæ siatke przez któr± opadnie ikra.Po tarle od³owiæ pare.Ikrze trzeba zapewniæ sta³± temp 27C.pH powinno wynoiæ 6,9.M³ode musz± siê mieæ gdzie chowaæ np.ro¶liny[(Cabomba,Wyw³ucznik,Moczarka)jednak gdy podrosn± mog± je zniszczyæ],korzenie.M³ode nale¿y karmiæ rozwielitkami,wodzieniem,ochotk±.