FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 2334 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Pożywienie przyszłości 
[powiadom znajomego]    
Autor "Pożywienie przyszłości"   
 
Nicci
 Wysłana - 1 marzec 2007 12:37        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

W przyszłości możliwe będzie jedzenie... bawełny. Ale nie włókien, wykorzystywanych od ponad 7000 lat do produkcji tkanin, tylko nasion tej tropikalnej rośliny, obecnie nie nadającej się do spożycia przez człowieka.

Winę za to ponosi gossypol - substancja toksyczna dla wątroby i serca większości ssaków. Genetycy od dziesięcioleci próbują ją wyeliminować. Gra jest warta świeczki - bawełnę uprawia się w ponad 80 krajach, głównie w Afryce i Azji, gdzie niedożywienie wciąż dziesiątkuje populację. W skali światowej bawełna stanowi zatem drugie - po soi - źródło białek roślinnych (9,4 miliona ton rocznie).

Niestety, mimo iż olej (produkowany w 21 procentach z ziaren) jest jadalny (gossypol zostaje zneutralizowany podczas procesu rafinacji), tylko ssaki przeżuwające mogą spożywać pozostałe po rafinacji nasiona bogate w białka lub całe ziarna, bo ich flora bakteryjna niszczy toksyczną substancję. Nie pozbawiając wołów, krów, kóz i baranów pożywienia, człowiek mógłby "zaspokoić zapotrzebowanie na białko u 500 milionów osób", podkreślają w biuletynie Amerykańskiej Akademii Naukowej (PNAS) amerykańscy naukowcy, którym udało się wyhodować genetycznie modyfikowaną bawełnę niezawierająca gossypolu.

Żeby to osiągnąć, Keerti Rathore i jego koledzy z Uniwersytetu w Teksasie użyli metody interferencji RNA (polegająca na wyłączaniu genów za pomocą dwuniciowych fragmentów RNA - przyp. Onet), za którą jej twórcy - Amerykanie Andrew Fire i Craig Mello - otrzymali w tym roku nagrodę Nobla. To bardzo wydajne molekularne narzędzie pozwoliło im "uciszyć" gen odpowiedzialny za produkcję enzymu biorącego udział w syntezie gossypolu. Skutek: zawartość toksycznej substancji spadła o 99 procent!

W momencie, gdy większość ekspertów jest zgodna, że światowa produkcja żywności będzie musiała znacznie wzrosnąć, żeby stawić czoła przewidywalnemu wzrostowi ludności (ma wzrosnąć o 50 procent w ciągu najbliższych 50 lat), powstanie nowego źródła wyżywienia to dobra wiadomość, nawet jeśli żywność jest pochodzenia transgenicznego. Tym bardziej, że bawełna jako pożywienie posiada wiele zalet. Ziarno można jeść w całości, jak orzeszki ziemne albo zetrzeć je na mąkę.

Bernard Hau, dyrektor działu badawczego nad odmianami bawełny w Cirad w Montpellier (centrum międzynarodowej współpracy nad agronomią dla rozwoju) wyjaśnia, że przeprowadzone testy wykazują, iż ta odmiana bawełny pozwala skutecznie walczyć z niedożywieniem typu kwashiorkor dotykającym niemowlęta, które cierpią na niedobór białka w okresie karmienia piersią, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Ma ona również właściwości mlekotwórcze.

Przyszłość bawełny "odżywczej" nie jest jednak pewna, co udowodniła nieudana hodowla pierwszej odmiany gland-less. - W latach 80. tę odmianę uprawiano w Afryce na ponad 350 tysiącach hektarów, zwłaszcza na Wybrzeżu Kości Słoniowej - wspomina Bernard Hau. - Doświadczenie trwało jednak krótko, bo bawełna nie sprzedawała się za wyższą niż zwykle cenę, a chłopi potrzebowali jej, żeby nakarmić bydło. Poza tym, że ta odmiana była bardziej podatna na atak szkodników, pola bawełniane stały się łupem małp i szczurów, które bardzo dobrze rozpoznają odmiany bez gossypolu... Nawet jeśli szkody nie były porażające, dały się jednak we znaki i zniechęciły wielu rolników.

Trzeba będzie kilku lat, zanim zastosuje się modyfikację genetyczną wprowadzoną przez naukowców z Teksasu w przemysłowych odmianach bawełny. Na razie Keerti Rathore chce użyć tej samej metody do detoksykacji innych roślin tropikalnych, jak maniok i niektóre rośliny strączkowe, np. lędźwian siewny (Lathyrus sativus).

Le Figaro/Marc Mennesier



Zmieniony przez - Nicci w dniu 2007-03-01 12:38:16
______________________________
 
Wiec kimze w koncu jestes?
Jam czescia tej sily, ktora wiecznie zla pragnac,
wiecznie czyni dobro
Noctua Summe Farmosa Parvula

 
Methos
 Wysłana - 2 marzec 2007 11:36      [zgłoszenie naruszenia]

ciekawy art SOG

Znawca -
 
Ventas
 Wysłana - 2 marzec 2007 12:16      [zgłoszenie naruszenia]

mhm SOG
_______________________________
 
Zmarł naturalną śmiercią-sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć xD

 
kulmas
 Wysłana - 7 marzec 2007 09:09       [zgłoszenie naruszenia]

z jednej strony dobry pomysł.
z drugiej nie wiadomo czy GMO sa, az tak zdrowe. Amerykanie to juz przesadzaja z inzynieria genetyczna. Wszystko zmieniaja, a czy to jest takie dobre??? Natura jak by chciala to sama by wprowadzila poprawki, a tu dosc daleko idaca ingerencja czlowieka.

_______________________________
 
...

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia

Pożywienie przyszłości

Warto przeczytać: Co dziś na obiad | cisnieniowy expres do kawy | Jak upiec zakalec? | Wasze potrawy swiateczne | pieczone frytki | Kuchenka mikrofalowa | Mięso halal | Zupki chińskie | x*x Co ile waży x*x | Jakie garnki? | zupy owocowe | Co teraz jesz ? - Teraz | Kolacja we dwoje | Ciacho :-> | Spagetti - pomocy :-) | jak zostac kucharzem ?? :-) | serb | seat ibiza | tdi 130 | bl4nk | bl4nkus | życie | syryjskie zwierzęta | iwonus | iwonus_s | czysta krew | snapback | mier | jak przytyc | pan tadeusz | dobre rady | wuwuzela | klubie | ojciec jeździ na ryby | Biznes

 
Polecamy: KSW | Motywatory | Spalacz tluszczu

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2019 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0