Witam, mam problem z podłączeniem żyrandola Na schemacie starałem się pokazać o co chodzi.
A mianowicie, w kostce która jest w żyrandolu są dwa miejsca na kabel fazowy, w instalacji jest jeden kabel fazowy. Da się go w jakiś sposób "rozdwoić"? Czy nie da rady?
Żyrandol kupiony niedawno, instalacja robiona z 15 lat temu.
Nie śmiać się, nie jestem elektrykiem
PS. Jeszcze zdjęcie, słabo widać kolory
Zmieniony przez - Balthus w dniu 2016-07-17 17:09:23
Nie lubię chamstwa i góralskiej muzyki.
Musiałbyś mieć jeszcze jeden przewód fazowy doprowadzony od włącznika do lampy.
W sumie jak masz uziemienie to w lampie jest niekonieczne, możesz je podłączyć pod fazę. O ile jest we włączniku, bo może być tylko w puszce. W starych instalacjach różnie to może być.
Zmieniony przez - Heinek w dniu 2016-07-17 21:21:39
Jeżeli masz wyłącznik podwójny, to pewnie odchodzą od niego dwa włączane przewody fazowe. Ale pewnie masz pojedynczy i tylko jeden przewód.
W takim przypadku to pewnie najprościej będzie założyć ściemniacz. Wtedy będziesz mógł płynnie regulować jasność żyrandola w całym zakresie, a nie tylko na trzy stopnie włączając jedną, dwie lub wszystkie trzy żarówki. Oczywiście wtedy także dasz mostek.