FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 9018 razy ¬

ROZRYWKA | Polityka
Podatek katastralny 
[powiadom znajomego]    
Opcja Wyniki Głosuj
jestem zdecydowanie za 
raczej za 
raczej przeciw 
zdecydowanie przeciw 
mam to w d.u.p.i.e 
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
Autor "Podatek katastralny"   

zbys
Elektronika
 Wysłana - 2 czerwiec 2015 05:28      [zgłoszenie naruszenia]

Musicie sobie zdac sprawe z tego, ze jak Polska sie stala krajem kapitalistycznym, to wczesniej czy pozniej bedzie musiala przyjac wszystkie zasady panujace w takich krajach. Moj dom jest wyceniony na okolo pol melona ($) i musze co roku placic blisku $12K podatku od nieruchomosci. Dobrze , ze w dwoch ratach. Ale przynajmniej zadna menda nie kupi domu w poblizu, bo podatek jest taki zaporowy. W sasiednim miasteczku (zaczyna sie po drugiej stronie ulicy) to podatki sa po 15K - 25K i jest to normalne. Musisz co miesiac odlozyc tysiaka (jak ja) czy nawet dwa aby miec na podatek od nieruchomosci.

A dla odmiany w Chicago , to podatki za domy mieszkalne sa tak 3-6K. Za biznesowe duzo wiecej.

Wczesniej czy pozniej tez to zawita do Polski. Bo chyba nowa rewolucja nie wybuchnie i komunizm nie wroci.

Lepsze jest wrogiem dobrego!

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

GB
 Wysłana - 2 czerwiec 2015 06:57      [zgłoszenie naruszenia]

Zbys, tu jest Polska i to że coś się sprawdza w USA nie oznacza że rządzący potrafią to przenieść tak aby sensownie działało również u nas. Zwłaszcza że kluczowe jest słowo "przenieść" - w USA było tak "od zawsze", więc kupując chałupę wiedziałeś mniej więcej jakie są tam opłaty.

Natomiast generalnie przy podanej przez Ciebie skali (pół banki dom /12 k podatku rocznie) to dość cienko widziałbym to u nas. Delikatnie mówiąc zaporowe dla sporej części społeczeństwa.

minner
SZPIEG
 Wysłana - 2 czerwiec 2015 08:02      [zgłoszenie naruszenia]

Problem zbys jest w tym że w US jak się chce to można na ten podatek zarobić.

Natomiast w PL ludzie po prostu zarabiają żenujące pieniądze, a domy mają często po rodzicach, dziadkach. Już nie wspomnę o emerytach na których to będzie po prostu pogrom...

Polska gospodarka i ogólnie UE koło wolnego rynku to nawet nie stała, tu masz nakazy, zakazy, koncesje, limity - to ma być wolny rynek ?? chyba wolne żarty... ten cały socjalizm UE padnie - to tylko kwestia czasu.

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Ekspert -

zbys
Elektronika
 Wysłana - 2 czerwiec 2015 17:16      [zgłoszenie naruszenia]

Zgadzam się z wami, tutaj kupując dom wiesz jaki kupujesz podatek. Chociaż gdy okolica się polepsza to ceny nieruchomości jak i podatki idą w górę. I jak się nie wyrabiasz, to sprzedajesz dom i kupujesz inny tańszy.

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

minner
SZPIEG
 Wysłana - 2 czerwiec 2015 19:10      [zgłoszenie naruszenia]

Trzeba też pamiętać że USA czy kraje Europy zachodniej to inna kultura życia też, ludzie są bardziej mobilni, rynek nieruchomości "szybszy" i elastyczniejszy.

U nas ludzie są często "przywiązani" do ziemi, nie chcą się przenosić, no i żeby rynek był elastyczny ceny musiały by być bardziej przystępne.

W Norwegii w branży handlu nieruchomości dzieje się bardzo dużo, tutaj ludzie handlują nieruchomościami jak samochodami, przenosiny co 2-3 lata to nic nienormalnego. Tylko w mojej okolicy w ostatnim roku chyba sprzedały się 4 mieszkania.

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Ekspert -

zbys
Elektronika
 Wysłana - 3 czerwiec 2015 04:36       [zgłoszenie naruszenia]

I jest to cała prawda. To przywiązanie do domu, czy ziemi jest już przysłowiowe.

Ja w czasie moich piewszych 11 lat w Ameryce miałem 5 adresów. Pierwszy w wynajmowanym mieszkaniu, pozostałe we własnych domach. Przeprowadzaliśmy się co parę lat, do lepszej okolicy i wiekszych domów. No i do większych podatków. Tylko, że akurat zarabialiśmy na tyle, żeby i na podatki starczyło. Bo pożyczkę na dom można spłacić - podatki to dożywocie. I zwykle rosną z roku na rok.

PS. Widzę, że w polityce, to ten wątek nie ma za wielkiego powodzenia.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2015-06-03 04:37:59

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   poprzednia

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Podatek katastralny

Strony: 1 2