FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 5456 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Podatek od pożyczki 
[powiadom znajomego]    
Autor "Podatek od pożyczki"   

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2017 18:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Czy "Fiskus" może domagać się podatku od bezprocentowej pożyczki pomiędzy rodzicami a dziećmi? I czy istnieje obowiązek zgłaszania takiego faktu do U.S.?

funkadelic
 Wysłana - 18 grudzień 2017 19:33      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko zależne jest od wysokości kwoty, podobnie jak w przypadku darowizny.Jeśli kwota nie przekracza 9637 zł od jednej osoby w ciągu 5 lat to wówczas nie podlega opodatkowaniu od czynności cywilnoprawnych i nie trzeba jej nigdzie zgłaszać.Jeśli przekracza wymienioną kwotę to również można uniknąć opodatkowania, niezależnie od kwoty.Należy jednak w ciągu 14 dni od zawarcia umowy pożyczki złożyć deklarację na druku PCC-3 a także udokumentować to, że otrzymaliśmy pożyczkę czy to na rachunek bankowy czy przelewem.

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2017 19:56      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za szybką odpowiedź!
To jest w moim przypadku bardziej skomplikowane bo finansowałem synowi studia prywatne przed dwudziestoma laty i teraz syn z uwagi na moją niską emeryturę czuje się w obowiązku spłacać mi przez 5 lat po 500 zł/mies. tą "pożyczkę" (tak to nazwał). Wtedy nie było obowiązku sporządzania umowy pożyczki, więc co ja mam teraz zrobić? A czy alimenty też są opodatkowane? Może to nazwać w takim razie dobrowolnym obowiązkiem alimentacyjnym?

mlkv
 Wysłana - 18 grudzień 2017 22:31      [zgłoszenie naruszenia]

Czy "Fiskus" może domagać się podatku od bezprocentowej pożyczki pomiędzy rodzicami a dziećmi? I czy istnieje obowiązek zgłaszania takiego faktu do U.S.?

Na moje oko to jest darowizna nie pożyczka.

Czy była zgłaszana do Urzędu Skarbowego?

Oraz - nie możecie tego po prostu normalnie w gotówce rozliczać raz na rok i wtedy bieżące wydatki z tego, renta na konto, szansa że ktoś się przyczepi 2%.

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2017 22:39      [zgłoszenie naruszenia]

Nigdzie nie była zgłaszana bo to ma nastąpić dopiero od nowego roku. Co miesięczna darowizna (?) a dlaczego nie dobrowolne alimenty na rzecz rodzica?

mlkv
 Wysłana - 18 grudzień 2017 23:26      [zgłoszenie naruszenia]

Ja miałem bardziej na myśli bardziej to poprzednie wsparcie dla syna na studia że to była darowizna.

Jeśli on chce to oddawać to albo zwyczajnie zróbcie to w cashu, albo róbcie ta bezpodatkową darowiznę między bliskimi która jednakże podlega zgłoszeniu.

Ekspert -

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2017 23:34      [zgłoszenie naruszenia]

Syn jest za granicą i co miesięczne wpłaty są trudne w iny sposób jak przelew na konto. A jak jest z alimentami? Też podlegają opodatkowaniu?

mlkv
 Wysłana - 18 grudzień 2017 23:59      [zgłoszenie naruszenia]

Sprawdzę i dam Ci znać bo z zasady nie robię prawa rodzinnego, więc się na nim wyznaję w stopniu podstawowym.

Ekspert -

ohayo
 Wysłana - 19 grudzień 2017 11:30      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem mało na ten temat, ale może to cokolwiek wniesie.

Wiem, że jest co najmniej jeden wyrok / interpretacja indywidualna, że jak rodzic daje kasę dziecku po 20tce, to nie jest darowizna/pożyczka, tylko spełnienie obowiązku alimentacyjnego, wiec nie podlega to opodatkowaniu.

Myślę, że to może iść w tym kierunku.

Pozdr.

Zadne pieniadze nie wynagrodza rodzicom blamazu, gdy syn ujawnia sie jako informatyk.

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 19 grudzień 2017 23:26      [zgłoszenie naruszenia]

No niestety, nasz fiskus jest bezlitosny i nawet alimenty opodatkował. Aby być zwolnionym (osoby dorosłe) należy spełnić dwa warunki. Jeden to alimenty musza być wypłacane na podstawie wyroku sądowego lub ugody sądowej a drugi to nie mogą przekraczać 700 zł. miesięcznie.
Ustawa z dnia 26 lipca 1991 (Dz. U. z 2010 r., Nr 51, poz. 307 ze zm.)o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Art. 21.

1. Wolne od podatku dochodowego są:
127) alimenty:
a) ......
B) na rzecz innych osób niż wymienione w lit. a, otrzymane na podstawie wyroku sądu lub ugody sądowej, do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 700 zł.

mlkv
 Wysłana - 19 grudzień 2017 23:56      [zgłoszenie naruszenia]

No to się mieścisz bo pisałeś o 500 pln / miech a pyerdolnąć ugodę sądową możesz na 1 rozprawie.

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Podatek od pożyczki

Strony: 1 2 3