Czy "Fiskus" może domagać się podatku od bezprocentowej pożyczki pomiędzy rodzicami a dziećmi? I czy istnieje obowiązek zgłaszania takiego faktu do U.S.?
Wszystko zależne jest od wysokości kwoty, podobnie jak w przypadku darowizny.Jeśli kwota nie przekracza 9637 zł od jednej osoby w ciągu 5 lat to wówczas nie podlega opodatkowaniu od czynności cywilnoprawnych i nie trzeba jej nigdzie zgłaszać.Jeśli przekracza wymienioną kwotę to również można uniknąć opodatkowania, niezależnie od kwoty.Należy jednak w ciągu 14 dni od zawarcia umowy pożyczki złożyć deklarację na druku PCC-3 a także udokumentować to, że otrzymaliśmy pożyczkę czy to na rachunek bankowy czy przelewem.
Dzięki za szybką odpowiedź!
To jest w moim przypadku bardziej skomplikowane bo finansowałem synowi studia prywatne przed dwudziestoma laty i teraz syn z uwagi na moją niską emeryturę czuje się w obowiązku spłacać mi przez 5 lat po 500 zł/mies. tą "pożyczkę" (tak to nazwał). Wtedy nie było obowiązku sporządzania umowy pożyczki, więc co ja mam teraz zrobić? A czy alimenty też są opodatkowane? Może to nazwać w takim razie dobrowolnym obowiązkiem alimentacyjnym?
Czy "Fiskus" może domagać się podatku od bezprocentowej pożyczki pomiędzy rodzicami a dziećmi? I czy istnieje obowiązek zgłaszania takiego faktu do U.S.?
Na moje oko to jest darowizna nie pożyczka.
Czy była zgłaszana do Urzędu Skarbowego?
Oraz - nie możecie tego po prostu normalnie w gotówce rozliczać raz na rok i wtedy bieżące wydatki z tego, renta na konto, szansa że ktoś się przyczepi 2%.
"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"
Wiem mało na ten temat, ale może to cokolwiek wniesie.
Wiem, że jest co najmniej jeden wyrok / interpretacja indywidualna, że jak rodzic daje kasę dziecku po 20tce, to nie jest darowizna/pożyczka, tylko spełnienie obowiązku alimentacyjnego, wiec nie podlega to opodatkowaniu.
Myślę, że to może iść w tym kierunku.
Pozdr.
No niestety, nasz fiskus jest bezlitosny i nawet alimenty opodatkował. Aby być zwolnionym (osoby dorosłe) należy spełnić dwa warunki. Jeden to alimenty musza być wypłacane na podstawie wyroku sądowego lub ugody sądowej a drugi to nie mogą przekraczać 700 zł. miesięcznie. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 (Dz. U. z 2010 r., Nr 51, poz. 307 ze zm.)o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:
127) alimenty:
a) ......
B) na rzecz innych osób niż wymienione w lit. a, otrzymane na podstawie wyroku sądu lub ugody sądowej, do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 700 zł.
No to się mieścisz bo pisałeś o 500 pln / miech a pyerdolnąć ugodę sądową możesz na 1 rozprawie.