FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8187 razy ¬

ROZRYWKA | Emigracja
Podróz autem do UK 
[powiadom znajomego]    
Autor "Podróz autem do UK"   

milf
 Wysłana - 7 lipiec 2014 00:23        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Hej!
Zastanawiam się jaki jest orientacyjny koszt podróży z Wrocławia do Manchesteru, bo planuje w niedługim czasie wyjechać.Jak stoją ceny diesla w Niemcowni, bo jadę swoim kopciuchem.I jak najlepiej dostać się na wyspy, prom czy kanał, co jest tańsze ? Słyszałem, że są jakieś stronki z bukowaniem biletów,mógłby ktoś podać adresy ? Chodzi oczywiście o bilet na prom

Zmieniony przez - milf w dniu 2014-07-07 00:24:08

minner
SZPIEG
 Wysłana - 7 lipiec 2014 08:12      [zgłoszenie naruszenia]

Ja gdy pracowałem i mieszkałem w UK często jechałem przez Belgię i promem z Oostende do Ramsgate. Niestety firma Transeuropa Ferries zbankrutowała w 2013 (no i tych promów już nie ma niestety stamtąd).

No i raz płynąłem z Dunkierki we Francji do Dover.

Ogólnie promem jest spoko , z Belgii był chyba 4 godziny rejs, a z Francji 2 godziny.

Tunelem by Cię chyba wyszło drożej, i nie wiem jak czasowo, bo oni muszą załadować auta na pociąg itd., a to zapewne trwa. No a co do samej trasy to ja leciałem na Berlin - Dortmund - Venlo, taką mniej więcej marszrutą na zachód.

A w samym UK to już musisz zerknąć na mapę ale chyba najlepiej Ci będzie polecieć przez Londyn i potem północny-zachód przez M1 na Northampton-Coventry-Birmingham i stamtąd masz cały czas autostrad ę na Manchester już.

Zmieniony przez - minner w dniu 2014-07-07 08:13:56

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Znawca -

Barni114
 Wysłana - 7 lipiec 2014 20:37      [zgłoszenie naruszenia]

80 funta z Dunkierki do Dover ,poltorej godziny sie plynie. Bilety mozna kupic na miejscu. DFDS chyba najtanszy.
Pociag duzo drozszy ,jedzie sie ok 25 min ,ale zaladunek dlugo trwa ,oplaca sie wczesnije bukowac ,ale to i tak 2 razy drozej.
Paliwo w Niemczech to okolo 1.40 euro ,w angli 1.30 funta.

milf
 Wysłana - 7 lipiec 2014 23:33      [zgłoszenie naruszenia]

stronkę już znalazłem i faktycznie z Dunkierki do Dover byłoby najlepiej dla mnie i tak zrobię.Jeszcze mam pytanie jak wyglądają płatności polską kartą za granicą.Nie ma problemu, żeby zapłacić za granicą np na stacji benzynowej ? Wolałbym nie wymieniać kasy za wiele,tylko większość trzymać na karcie.

Barni114
 Wysłana - 7 lipiec 2014 23:39      [zgłoszenie naruszenia]

Mozna placic polska karta zazwyczaj na wiekszosci czesci swiata i nie pobierana jest prowizja ,a napewno nie w UE. Nie mialem nigdzie problemu (ING).

andrzejpan
OJCIEC
 Wysłana - 8 lipiec 2014 14:59      [zgłoszenie naruszenia]

z ta płatnościa kartą najlepiej udać się do swojego banku i sie zorientować.
czasami prowizje biorą.

SzToCh

INSOMNIA
 Wysłana - 8 lipiec 2014 21:06      [zgłoszenie naruszenia]

Mozna jeszcze płynąć z Rotterdamu w Holandii liniami P&O oraz Stena line. Prom plynie od 9-12h do Harwich i Kingston upon Hull. Kajuta z prysznicem i wyrko w opcji. Paliwo w de ok 1,60 euro za litr w holandii, belgii i francji podobnie. W uk 1,6gbp okolo.

A najtanszy prom z francji to raczej my ferry link z Calais, jest to seafrance stary. Przynajmniej dla ciezarowek najtanszy.

Zmieniony przez - q2w w dniu 2014-07-08 21:12:26

OLcia w-w
 Wysłana - 9 lipiec 2014 22:30      [zgłoszenie naruszenia]

ja jechalam samochodem kilka razy. Niemcy holandia francja. Potem w calais prom do dover.
Ceny paliwa nie sa jakies tragiczne, jak wyjezdzalam z pl to tankowalam na max, ale jechalam autem z benzyna i gazem, wiec pewnie wyszlo taniej. Nie wiem czy na trasie wydalam ze 100 euro. Nie wiem nie pamietam.

Jesli chodzi o prom, to przeplacilam bo kupilam 5 minut przed wyplynieciem promu i nie chcialo mi sie czekac 3 godzin na nastepny wiec zaplacilam 110 euro... ale jesli zaklepiesz wczesniej to tak kolo 45 euro nawet... ale musisz byc pewny ze zdazysz na ta konkretna godzine.
Dunierka i Calais sa oddalone od siebie chyba kolo 30 km, i z obu tych miejsc mozesz plynac, tyle ze jeden plynie 1,5 h a z dunkierki 2 h.

Mozesz eurotunelem , jeli nie masz gazu ale jest to duzo drozej. I to trwa jakos 40 minut.

No i w Dover w uk szykuj sie na kontrole. Jak wyjedziesz z promu, to przejezdzasz przez taka hale, gdzie jest lapanka, i wybiorczo biora auta na bok.
Ja za kazdym razem mialam kontrole.
Pytaja po co jedziesz, czy masz jakies niedozwolone substancje, albo noze.
Ogolnie maja 100 pytan.
Jak jechalam mocno stuningowanym autem, to zrobili mi totalna kontrole, gdzie musialam oproznic wszystko , a srubokretem rozkrecali mi bagaznik
Jak jechalam zwyklym autem to tylko pytali, sprawdzali dokumenty, pytali o pracodawce... ogolnie o wszystko.

to je na piču .

Znawca -

RzEzNiKoZ
 Wysłana - 12 lipiec 2014 01:22      [zgłoszenie naruszenia]

Kurcze ja jak jezdzilem Tico jeszcze, z PL do IRL i spowrotem jakos w 2007, to placilem za prom 20funciakow w jedna strone...niezle podrozalo przez te 7 lat :D

Zmieniony przez - RzEzNiKoZ w dniu 2014-07-12 01:25:24

LoczekZG
 Wysłana - 13 lipiec 2014 13:57      [zgłoszenie naruszenia]

Witam, najlepszy jest prom, ja kupiłem bilet z 2 tygodnie temu Dover - Dunkierka za 69 funtów, teraz około 130 kosztuje z tego co wiem, warto z wyprzedzeniem czasowym kupować, jak nie to celować w środek tygodnia, wtedy taniej jest. Też mam diesla, ostatnim razem Trasę Zielona Góra - Leicester pokonałem za około 550zł przy zatankowaniu do pełna w Słubicach na 2 litrowym silniku, nie żałując sobie prędkości :) Prom często jest 2-3 razy tańszą opcją niż pociąg. Czas przepłynięcia to ~2h i 15min. Kontynentalna część Europy jedziesz autostradą za darmo, pod Londynem gdzieś natrafiłem na jedyną bramkę, 2 funa kasowali. Jeśli chcesz by się część drogi zwróciła to kup 10 litrów wódki, 4 belki fajek*możesz więcej, w razie kontroli mówisz, że na własny użytek) + tytoń na sprzedaż, rodacy chętnie kupią. Przykładowo za 0.5 wódki 8 funtów dostaniesz ;) Pozdrawiam.

Zmieniony przez - LoczekZG w dniu 2014-07-13 13:59:23

Tessu
DZIADEK
 Wysłana - 15 lipiec 2014 02:43      [zgłoszenie naruszenia]

Nie martw sie jesli przyjedziesz troche wczesniej bo jesli sa wolne miejsca to mozesz sie przeprawic wczesniejszym promem.

Kiss French, Wear Italian, Drive German

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Podróz autem do UK

Strony: 1 2