Witam, sprawa wygląda tak: dostałem od ojca w darowiźnie dom z działką. Mam siostrę, ale ojciec przepisał całość tylko na mnie, bo siostra stwierdziła, że nie ma połowy kwoty na notariusza. Po przepisaniu domu na mnie ożeniłem się i wtedy siostra sobie przypomniała o sytuacji, mianowicie gdyby mi się coś stało (gdybym zmarł/zginął) wtedy całość dziedziczy żona a siostra zostaję z niczym. Nie chciałbym dopuścić do takiej sytuacji, więc zaproponowałem siostrze, że w razie mojej śmierci, połowa domu jest jej a druga żony. Stwierdziła, że takie rozwiązanie jej nie urządza, bo testament mogę odwołać i wolałaby stać się już teraz współwłaścicielką domu. Taka opcja z kolei nie do końca mnie urządza, bo w razie czarnego scenariusza jakby np siostra nabrała kredytów i nie miała z czego ich spłacać, komornik przyczepiłby się jej połowy majątku. Siostra nie zamierza tam mieszkać, chodzi jej tylko o to, że w razie czego żeby moja żona nie dostała całego domu a ona sama nie została z niczym. Co robić w tej sytuacji? Może jest jeszcze jakaś inna opcja?
1. Pro forma, kiedy była darowizna z Ojca na Ciebie, nie sądzę aby była do ruszenia w jakikolwiek sposób przez siostrę, ale żebyśmy wiedzieli od kiedy liczyć ewentualne terminy.
2. Siostra ma problem.
Tzn. poza wzruszeniem darowizny w postaci w jakiej została dokonana ( stąd pytanie z 1 ) nie ma żadnych możliwości uzyskania praw do nieruchomości bez Twojej zgody.
Możesz Jej równie dobrze powiedzieć - pocałuj misia w pompkę.
3. Czy darowizna została dokonana w trakcie trwania małżeństwa ( Twojego ), jeśli tak to czy do Twojego majątku osobistego czy do Waszego majątku wspólnego?
4. Rozwiązaniem jeśli chcesz iść siostrze na rękę jest Twój testament i wskazanie w jakim zakresie rozporządzasz nieruchomością na siostrę, w jakim na żonę.
Aha, jeśli nieruchomość weszła do wspólnego majątku ( odpowiedź na pytanie z 3 ) to rozporządzić na potrzeby śmierci możesz tylko tą częścią która jest Twoja, nie żony.
5. Rozporządzeń za życia - przeniesienie części własności - nie polecam.
Dzisiaj siostra nie chce tam mieszkać, jutro ma kłopoty finansowe i np. jest to o czym pisałeś albo chce wynajmować tą część którą na niej przepisałeś grupie 7 wesołych studentów.
Nieruchomość została podarowana mnie na długo przed małżeństwem. Też uważam, że najrozsądniej byłoby spisać testament, ale moja siostra uważa, że może mi się kiedyś w głowie przewrócić i ją wykluczę z testamentu.
No to może Sobie uważać i ma dokładnie zero możliwości formalnych wyegzekwować co Sobie życzy. No może Ciebie pozwać i twierdzić że się Jej należy, ale to nie jest naprawdę Twoja sprawa że Ojciec chciał darować Tobie dom, a Ty przyjąłeś.
Ja też mogę uważać że rodzice powinni Mi byli podarować Ferrari na 18kę i co z tego?
Jak chcesz na Nią przepisywać część teraz to wszystkie problemy o których pisałem i które też Sam widzisz staną się aktualne.