FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 5119 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Podziałmajątku - czy testament? 
[powiadom znajomego]    
Autor "Podziałmajątku - czy testament?"   

antek111
 Wysłana - 6 marzec 2017 12:36        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, sprawa wygląda tak: dostałem od ojca w darowiźnie dom z działką. Mam siostrę, ale ojciec przepisał całość tylko na mnie, bo siostra stwierdziła, że nie ma połowy kwoty na notariusza. Po przepisaniu domu na mnie ożeniłem się i wtedy siostra sobie przypomniała o sytuacji, mianowicie gdyby mi się coś stało (gdybym zmarł/zginął) wtedy całość dziedziczy żona a siostra zostaję z niczym. Nie chciałbym dopuścić do takiej sytuacji, więc zaproponowałem siostrze, że w razie mojej śmierci, połowa domu jest jej a druga żony. Stwierdziła, że takie rozwiązanie jej nie urządza, bo testament mogę odwołać i wolałaby stać się już teraz współwłaścicielką domu. Taka opcja z kolei nie do końca mnie urządza, bo w razie czarnego scenariusza jakby np siostra nabrała kredytów i nie miała z czego ich spłacać, komornik przyczepiłby się jej połowy majątku. Siostra nie zamierza tam mieszkać, chodzi jej tylko o to, że w razie czego żeby moja żona nie dostała całego domu a ona sama nie została z niczym. Co robić w tej sytuacji? Może jest jeszcze jakaś inna opcja?

mlkv
 Wysłana - 6 marzec 2017 17:59      [zgłoszenie naruszenia]

Więc tak:

1. Pro forma, kiedy była darowizna z Ojca na Ciebie, nie sądzę aby była do ruszenia w jakikolwiek sposób przez siostrę, ale żebyśmy wiedzieli od kiedy liczyć ewentualne terminy.

2. Siostra ma problem.

Tzn. poza wzruszeniem darowizny w postaci w jakiej została dokonana ( stąd pytanie z 1 ) nie ma żadnych możliwości uzyskania praw do nieruchomości bez Twojej zgody.

Możesz Jej równie dobrze powiedzieć - pocałuj misia w pompkę.

3. Czy darowizna została dokonana w trakcie trwania małżeństwa ( Twojego ), jeśli tak to czy do Twojego majątku osobistego czy do Waszego majątku wspólnego?

4. Rozwiązaniem jeśli chcesz iść siostrze na rękę jest Twój testament i wskazanie w jakim zakresie rozporządzasz nieruchomością na siostrę, w jakim na żonę.

Aha, jeśli nieruchomość weszła do wspólnego majątku ( odpowiedź na pytanie z 3 ) to rozporządzić na potrzeby śmierci możesz tylko tą częścią która jest Twoja, nie żony.

5. Rozporządzeń za życia - przeniesienie części własności - nie polecam.

Dzisiaj siostra nie chce tam mieszkać, jutro ma kłopoty finansowe i np. jest to o czym pisałeś albo chce wynajmować tą część którą na niej przepisałeś grupie 7 wesołych studentów.

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -

leonsocio
 Wysłana - 6 marzec 2017 19:43      [zgłoszenie naruszenia]

Nieruchomość została podarowana mnie na długo przed małżeństwem. Też uważam, że najrozsądniej byłoby spisać testament, ale moja siostra uważa, że może mi się kiedyś w głowie przewrócić i ją wykluczę z testamentu.

mlkv
 Wysłana - 6 marzec 2017 20:53       [zgłoszenie naruszenia]

No to może Sobie uważać i ma dokładnie zero możliwości formalnych wyegzekwować co Sobie życzy. No może Ciebie pozwać i twierdzić że się Jej należy, ale to nie jest naprawdę Twoja sprawa że Ojciec chciał darować Tobie dom, a Ty przyjąłeś.

Ja też mogę uważać że rodzice powinni Mi byli podarować Ferrari na 18kę i co z tego?

Jak chcesz na Nią przepisywać część teraz to wszystkie problemy o których pisałem i które też Sam widzisz staną się aktualne.

"Real niggers do what they wanna do, bitch niggers do what they can do"

Ekspert -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Podziałmajątku - czy testament?