Co lepsze: wysokie podatki i ochrona finansowa najbiedniejszych (w tym kobiet samotnych, dzieci) czy niskie podatki i kazdy radzi sobie sam a polityka socjalna ograniczona jest do minimum?
zreszta dodaj ankiete jak mozesz
MODERATOR Działu Polityka...;-)
Zdecydowanie lepsze jest to drugie rozwiazanie. Niestety w Polsce ono jeszcze dlugo nie bedzie mozliwe. Czemu? Po pierwsze "pozostalosci" w mentalnosci ludzi po PRLu (juz troche nudny temat swoja droga...) a po drugie zbyt niski poziom edukacji w naszym kraju. W zbyt malym stopniu jak do tej pory przygotowywal (jesli w ogole przygotowywal) ludzi do pracy.
Szkoda tylko ze w Polsce podatki wysokie a i tak kazdy "sobie rzepke skrobie".
Ptanie można też sformuować - lewica czy prawica, co wybierasz? Jak w wielu tematach wspominałem - druga opcja znacznie bardziej mi odpowiada. Duże zasiłki i duży socjal rozleniwiają społeczeństwo, a to niekorzystne. Poza tym wysokie podatki i rozbudowany socjal=większa biurokracja i więcej urzędników do opłacania.
mam rodzine w niemczech, ciotka z wujkiem wyjechali dwadziescie kilka lat temu. obecnie maja dwoje uczacych sie dzieci urodzonych juz w niemczech. wujek pracowal, ale juz od kilku lat jest bezrobotny(ma chore stawy i nie moze pracowac fizycznie), czasem zalapie sie na jakas prace na czarno typu naprawienie zamka w dzwiach starszej pani ale nic powazniejszego, ciotka pracuje w pralni jako zwykla praczka.
posiadaja oni wielkie mieszkanie, duzy samochod wypasiony na maxa, pozadne komputery, telewizory itd., dzialke i wogole sa zadowoleni. panstwo doplaca im praktycznie do wszystkiego: czynszu, oplat za media, wyzywienie dzieci w szkole, do wywozu smieci itd itp.
a teraz wyobrazcie sobie zycie podobnej rodziny w polsce. no chyba nie musze pisac jakby to wygladalo.
no i na koniec pomyslcie co by bylo jakby w polsce zaczeto jeszcze likwidowac i tak juz prawie nieistniejaca pomoc socjalna. ci ludzie umarli by z glodu.
Patrzysz jednostronnie, nie widzisz innych opcji: masz wyższe zarobki, bo płacisz mniejsze podatki. Gospodarka się prężniej rozwija, potrzeba więc więcej siły roboczej różnego rodzaju, więc i bezrobocie spada. A obecna pomoc socjalna - wiesz, korzystam z niej i powiem Ci szczerze: taka pomoc to żadna pomoc.. Niestety jestem w sytuacji, że musze się liczyć z każdą złotówką, ale to efekt przemian (rodzice nie przygotowani do nowych czasów, upraszczając i pomijając wiele czynników) - jednak moje pokolenie się wychowało w świecie mniej czy bardziej kapitalistycznym, i my powinniśmy zliberalizować gospodarkę w większym stopniu, dla dobra naszego i naszych dzieci.
Oczywiście upraszczam, ale Ty robisz to samo
Człowiek zdolny i operatywny etc. zawsze może się "wybić". Pracy na ogół nie mają ludzie niewykwalifikowani bądź leniwi, czy też mało zaradni - tak jest w większości wypadków. Zważ też, że kapitalizm rozwija pewne pozytywne cechy w człowieku, za to wysoki socjal rozleniwia, zwalnia człowieka z pewnego wysiłku (jeżeli bezrobotnego stać na garnitur, komórkę i żarcie w restauracji to po co ma pracować?), sprawia, że maleje przyrost naturalny i aby system się utrzymał musi nastąpić napływ imigrantów, co będą pracować na kolejne pokolenia.
redone - sepirothowi chodziło o OGÓLNY standard zycia, czyli sredni... na pewno jest wyzszy niz sredni w Niemczech... zauwaz, ze pomimo progu socjalnego w Niemczech, ktory jest przyzwoity, to jednak i tam znajdują się dzielnice biedy...
MODERATOR Działu Polityka...;-)
redone nie obraz sie ale bredzisz :) to ze twoja rodzina w niemczech ma taki"luksus " to efekt ciezkiej pracy popzrednich pokolen i tegio ze niemcy nie mogli sie zbroic po wojnie i kasa szla na cos innego
a to opiekuncze panstwo u naszych zachodnich sasiadow wlasnie zaczyna sie konczyc bo nie sa czarodziejami i z rekawa nienaczepiom niewiadomo ile kasy
Nie ten, co leżąc krzyżem, skręca sobie szyję".