Witam
Poszukuje informacji odnosnie pracy w Norwegii, najlepiek od osob, ktore aktualnie zamieszkuja ten kraj. Na chwile obecna okupuje UK, ale chcialbym przeniesc sie do Norwegii zr wzgledow zarobkowych oczywiscie, ale takze kulturowych jak i przez piekne krajobrazy.
Do rzeczy.. Co sadzicie o pracy przez agencje ? Znalazlem pare ofert w internecie i poki co jest to jedyna opcja dla mnie. Moze macie jakies dobre rady, czy tez przestrogi odnosnie tego kraju ? Pozdrawiam
Jak stoisz z językiem i jaka branża ?
Z dobrym angielskim można się odnaleźć chociaż łatwo nie jest, no i wszystko zależy od branży. Obecnie jest trochę zastój muszę przyznać.
W zeszłym roku miałem z 4-5 zaproszeń na rozmowy o pracę w IT (mimo że mam pracę, rekruterzy sami się zgłaszali).
Natomiast od początku roku narazie cisza. Wydaje mi się że sezon jeszcze się nie zaczął na polowanie na pracowników.
Z angielskim raczej nie ma problemu, natomiast po norwesku niestety nie znam ani słowa. Dlatego też, rozglądałem się za pracą np. operatora maszyny/lub cnc (aktualnie tym się zajmuję w UK), magazyniera lub też kierowcę "widłaka" itp.. przeglądałem oferty na specjalnej stronie (nie wiem czy mogę podać adres..) i w najbliższej przyszłości będę aplikował.
Z wykształcenia- technolog drewna. Od razu po szkole zacząłem pracę przy konstrukcjach stalowych, teraz rok w UK. Z Norwegią póki co, plan mam na parę miesięcy/rok w celu odłożenia gotówki, dlatego też specjalnie wybredny co do pracy nie będę hehe
aaa i jeszcze jedno, jak to jest z tym podatkiem przed ktorym wszyscy tak strasza ? Przykladowo przy stawce 160koron brutto jaki % pobieraja ?
Podatek podstawowy to 36% ale w tym 36% już jest składka na emeryturę, więc tak naprawdę tragedii nie ma.
BTW. Tutaj pracując biedy nie ma
A jak się maja potem podatki w jedzeniu, alko, benzynie itd Tez trzepia po 23% jak u nas i wychodzi, ze prawie nic nie zarabiamy, czy jednak da sie cos odlozyc? :D
Spory podatek, ale tez i spore zarobki.
Wiadomo, ze zyjac i pracujac w norwegi biedy nie ma. Natomiast mi chodzi o odlozenie gotowki w krotkim czasie (tj. +/- 6 miesiecy ). Za pare miesiecy mam zamiar.opuscic wyspy i przeniesc sie do norwegii. Dlatego wierce wam dziure w brzuchu tymi pytaniami.