FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 14066 razy ¬

ROZRYWKA | Emigracja
Praca w Norwegii- pare pytan.. 
[powiadom znajomego]    
Autor "Praca w Norwegii- pare pytan.."   

FOG_
 Wysłana - 11 luty 2014 16:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam
Poszukuje informacji odnosnie pracy w Norwegii, najlepiek od osob, ktore aktualnie zamieszkuja ten kraj. Na chwile obecna okupuje UK, ale chcialbym przeniesc sie do Norwegii zr wzgledow zarobkowych oczywiscie, ale takze kulturowych jak i przez piekne krajobrazy.
Do rzeczy.. Co sadzicie o pracy przez agencje ? Znalazlem pare ofert w internecie i poki co jest to jedyna opcja dla mnie. Moze macie jakies dobre rady, czy tez przestrogi odnosnie tego kraju ? Pozdrawiam

Zmieniony przez - FOG_ w dniu 2014-02-11 16:36:07

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 luty 2014 19:13      [zgłoszenie naruszenia]

Jak stoisz z językiem i jaka branża ?

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Znawca -

diango
 Wysłana - 11 luty 2014 21:33      [zgłoszenie naruszenia]

Ja bym kiedyś też chciał tam wyemigrować.
Bez Norweskiego słabo idzie?
Ja branże finanse/ekonomia ;) a od marca chce zacząć programować w Javie.

Zmieniony przez - diango w dniu 2014-02-11 21:34:13

minner
SZPIEG
 Wysłana - 11 luty 2014 22:27      [zgłoszenie naruszenia]

Z dobrym angielskim można się odnaleźć chociaż łatwo nie jest, no i wszystko zależy od branży. Obecnie jest trochę zastój muszę przyznać.

W zeszłym roku miałem z 4-5 zaproszeń na rozmowy o pracę w IT (mimo że mam pracę, rekruterzy sami się zgłaszali).

Natomiast od początku roku narazie cisza. Wydaje mi się że sezon jeszcze się nie zaczął na polowanie na pracowników.

INSOMNIA 2013

Znawca -

FOG_
 Wysłana - 12 luty 2014 00:47      [zgłoszenie naruszenia]

Z angielskim raczej nie ma problemu, natomiast po norwesku niestety nie znam ani słowa. Dlatego też, rozglądałem się za pracą np. operatora maszyny/lub cnc (aktualnie tym się zajmuję w UK), magazyniera lub też kierowcę "widłaka" itp.. przeglądałem oferty na specjalnej stronie (nie wiem czy mogę podać adres..) i w najbliższej przyszłości będę aplikował.

Z wykształcenia- technolog drewna. Od razu po szkole zacząłem pracę przy konstrukcjach stalowych, teraz rok w UK. Z Norwegią póki co, plan mam na parę miesięcy/rok w celu odłożenia gotówki, dlatego też specjalnie wybredny co do pracy nie będę hehe

aaa i jeszcze jedno, jak to jest z tym podatkiem przed ktorym wszyscy tak strasza ? Przykladowo przy stawce 160koron brutto jaki % pobieraja ?

Zmieniony przez - FOG_ w dniu 2014-02-12 16:40:21

minner
SZPIEG
 Wysłana - 12 luty 2014 19:02      [zgłoszenie naruszenia]

Podatek podstawowy to 36% ale w tym 36% już jest składka na emeryturę, więc tak naprawdę tragedii nie ma.

BTW. Tutaj pracując biedy nie ma

INSOMNIA 2013

Znawca -

diango
 Wysłana - 12 luty 2014 19:04      [zgłoszenie naruszenia]

A jak się maja potem podatki w jedzeniu, alko, benzynie itd Tez trzepia po 23% jak u nas i wychodzi, ze prawie nic nie zarabiamy, czy jednak da sie cos odlozyc? :D

INSOMNIA
 Wysłana - 12 luty 2014 19:11      [zgłoszenie naruszenia]

Kórwa zgadnij
W parze z wysokimi podatkami idą odpowiednio wysokie zarobki

diango
 Wysłana - 12 luty 2014 19:13      [zgłoszenie naruszenia]

U nas to tak nie działa

INSOMNIA
 Wysłana - 12 luty 2014 19:21      [zgłoszenie naruszenia]

Dlatego setki Polaków próbują co roku wyjechać do Norge,a w przeciwnym kierunku to ewentualnie jakieś ciapuchy gdy zostają pozbawieni zasiłków

FOG_
 Wysłana - 12 luty 2014 20:43      [zgłoszenie naruszenia]

Spory podatek, ale tez i spore zarobki.
Wiadomo, ze zyjac i pracujac w norwegi biedy nie ma. Natomiast mi chodzi o odlozenie gotowki w krotkim czasie (tj. +/- 6 miesiecy ). Za pare miesiecy mam zamiar.opuscic wyspy i przeniesc sie do norwegii. Dlatego wierce wam dziure w brzuchu tymi pytaniami.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 9 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Praca w Norwegii- pare pytan..

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9