1.Pomidorów nie powinno trzymać się z innymi owocami i warzywami gdyż przyśpieszają proces gnilny.
2.Ziemniaki należy solić dopiero wówczas gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.
3.Jeśli chcemy szybko rozmrozić lodówkę, należy ja wyłączyć i wstawić do środka naczynie z gorąca wodą.
4.Pojemniczki na kostki lodu nie przymarzną, jeśli na dno zamrażalnika nasypiemy trochę soli albo na spód każdego pojemniczka kapniemy woskiem.
5.Jeśli coś wykipiało i w mieszkaniu roznosi się woń spalenizny, wystarczy posypać blat kuchenki solą, która pochłonie nieprzyjemny zapach.
6.warzywa można ususzyć w piekarniku, trzeba jednak uważać, by nie rozpoczynać tego procesu od zbyt wysokiej temperatury, gdyż wtedy za szybko tracą wodę. Ponadto podobnie jak owoce, wymagają one różnej temperatury i czasu suszenia. Warzywa naciowe należy suszyć w temperaturze 50 st. C, korzeniowe ok. 65 st. C, a groszek i fasolę ok. 40 st. C.
7.Majonez ucieramy zawsze tylko w jedną stronę.
8.Sosów gorących nie należy przygotowywać na zapas z dnia na dzień, ponieważ podczas stygnięcia obsychają na powierzchni, stają się mniej smaczne, łatwiej kwaśnieją. - Sosy najlepiej jest odgrzewać w kąpieli wodnej. Garnuszek z sosem wstawiamy do rondelka z wrzącą wodą, tak by był w niej zanurzony do ok. 3/4 wysokości.
9.Aby w sosie nie powstawały "kluseczki", należy zasmażkę rozprowadzić lekko osoloną, zimną wodą.
10.Rosół wołowy, jeśli dodamy do niego dwa małe grzybki suszone, będzie miał ładny kolor i lepszy smak.
11.Kilka kropli soku z cytryny, np. do barszczu tuż przed podaniem /gdy nie będzie już gotowany/, podnosi jego walory smakowe.
12.Cukier stosowany w małych ilościach do potraw solonych nie słodzi, ale wysubtelnia smak potrawy, np. zupa pomidorowa, kalafior, brukselka.
13.Przesoloną zupę "uratuje" duży, obrany i pokrojony w plasterki ziemniak.
14.Aby nie płakać krojąc cebulę należy zwrócic uwagę aby zarówno deska, jak i nóż którymi kroimy były stale wilgotne. Świeża cebula jest zawsze ostrzejsza niż składowana przez jakiś czas, toteż bez kilku łez zapewne się nie obędzie. Jedyna rada, to nie nachylać się nad krojoną cebulą. Gdy tułów i głowę odchylimy nieco do tyłu, to większość związków aromatycznych unoszących się do góry ominie nasze oczy.
15.Szczypta soli w niektórych potrawach słodkich, jak np. ciasto drożdżowe lub sernik, wybitnie podnosi ich smak.
16.Przy pieczeniu ciast kruchych i francuskich nie natłuszcza się w ogóle form, wystarczy je lekko oprószyć mąką.
17.Podczas pieczenia należy unikać otwierania piekarnika, zwłaszcza na początku, aby ciasto nie opadło.
18.Aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone w wodzie - było przetrzymywane przez kilka tygodni. Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej wątpliwa jest jego świeżość, gdy wynurza się, bodaj częściowo - nie nadaje się do spożycia.
19.Z pękniętego jaja nie wypłynie w trakcie gotowania białko, jeśli wlejemy do wody łyżkę octu.
20.Aby przygotować naprawdę wspaniały bigos, potrzebujemy... trzech dni. Każdego dnia potrawę dusimy trzy godziny.
21.Czarna kawa będzie aromatyczniejsza, jeżeli przed zaparzeniem wstawimy zamkniętą puszkę na parę minut do ogrzanego piekarnika.
22.Zwietrzałą kawę ziarnistą można odświeżyć, zalewając ją w rondelku na 10 min świeżą zimną wodą. Odcedzić ją na sicie, osuszyć i rzucić na gorącą patelnię /idealnie czystą/ i leciutko posypaną cukrem pudrem. Potrząsnąć patelnią kilka razy. Kawę zaraz zmielić i zaparzyć. Taka kawa nie nadaje się już do przechowywania.
23.Mleko szybciej kwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru.
24.Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka.
25.Słodka śmietana nie zmieni smaku i nie skwaśnieje, jeżeli będziemy je trzymać w lodówce, w szklanym słoiku wstawionym do miseczki z mocno osoloną, codziennie zmienianą wodą.
26.Kwaśny twaróg można odkwasić,zanurzając go w misce z czystą wodą na okres od 15 minut do godziny. Ser w trakcie moczenia powinien być owinięty w papier pergaminowy.
27.Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina.
28.W celu przedłużenia świeżości chleba należy w pojemniku na pieczywo położyć połówkę surowego jabłka.
29.Stary chleb i bułki można odświeżyć na parze. Do tego celu potrzebne są dwa garnki. Do dolnego nalewa się wodę, a do górnego wkłada pieczywo i przykrywa szczelnie pokrywą. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu, by woda zawrzała. Po kilku minutach wydobywająca się z dolnego garnka para odświeży pieczywo.
30.Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu.
31.Rodzynki przed dodaniem do ciasta należy zalać gorącą wodą i pozostawić w niej przez około 5 min.
32.Sosy w surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy uszlachetniając ich smak i aromat. Wybór sosu nie może być przypadkowy. Zbyt ciężki może "zdusić" sałatkę. Komponując sos powinniśmy więc zawsze pamiętać o składnikach potrawy, kierować się kilkoma sprawdzonymi zasadami: - delikatne warzywa, takie jak krucha sałata, cykoria, łączymy z równie delikatnymi sosami typu winegret. - Sałatki ze składników pożywnych, takich jak na przykład soczewica, czy fasola, można łączyć z sosami przyrządzanymi z olejków z czosnkiem czy papryką. Podstawowym sosem do sałatek jest winegret. Podczas jego przyrządzania bardzo ważne jest zachowanie podanej kolejności. Tak więc, najpierw należy zmieszać ocet z solą i musztardą, a później dodać olej. Jeżeli olej dodamy wcześniej, zani- rozpuści się sól, sos będzie niesmaczny. Winegret ma wiele odmian. W klasycznej kuchni francuskiej rezygnuje się np. z dodatku musztardy. Jest ona zastępowana zmiażdżonym czosnkiem. Smak sosu można zmienić dodając np. drobno posiekane zioła, odrobinę rozgniecionego sera, czy pół łyżeczki miodu.
33.Żeby cebula przez dłuższy czas była świeża i nie wypuszczała zielonych pędów, wystarczy maleńkie jeszcze kiełki potrzymać chwilę nad płomieniem.
34.Kiełbaski nie będą pękały podczas smażenia na patelni, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.
35.Kiedy zabraknie w domu cukru pudru, można go błyskawicznie przygotować domowym sposobem. Wystarczy rozsypać na stolnicy trochę zwykłego cukru i przeciągnąć po nim kilka razy wałkiem do ciasta. Kryształki cukru zostaną rozdrobnione na pył.
36.Biały ser twarogowy łatwiej się uciera /to niezbędne np. przy przygotowaniu sernika lub past serowych/, jeżeli dokładnie owinie się w pergamin i na 30 minut włoży do zamrażalnika.
37.Mak nabierze intensywnego smaku I aromatu, jeśli przed zmieleniem uprażymy go na suchej patelni.
38.Naleśniki będą wyjątkowo chrupiące, jeżeli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną
39.Jeżeli chcemy, aby nasz sernik był wilgotniejszy i bardziej puszysty, możemy domieszać do masy serowej trochę bitej śmietany.
40.Przygotowując zapiekankę z warzyw, które wydzielają dużo wody, np. cukinia, pomidor, należy włożyć na dno formy kromki pieczywa tostowego. Pozwoli to na zebranie nadmiaru wody.
______________________________
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
tam w punkcie o gotowaniu jajek by sie nie wylewały przy gotowaniu - gdyby były pęknięte.... ja dodaje 2 czubate łyżeczki soli... też ścina białko zanim sie wyleje
(IMO okropnie to wygląda jak sie tak połowa bialka wyleje )..
a ostatnio szczególnie używam wody gazowanej do naleśników...
Zmieniony przez - Methos w dniu 2005-08-25 08:56:37
sog
jak mnie wkurza jak stary nakupuje pomidorów i potem leza i gniją, bo nie zdązy zjesc
_______________________________
Prawdziwi twardziele nie jedzą miodu
Prawdziwi twardziele żują pszczoły
ja dodam jeszcze jedną radę od siebie: jeżeli nie chcemy, aby jajecznica przyklejała się do patelni, należy najpierw, zanim roztopimy tłuszcz, posypać soli, kilka sekund pozostawić na ogniu i dopiero roztapiać np. masło
_______________________________
Impossible is nothing!
1. Alkohol
uniknąć zawrotów głowy podczas picia - co pewien czas przeżuwać ziarenko kawy.
mikstura na kaca - szklanka wody z łyżeczką sody oczyszczonej i sokiem z całej cytryny.
2. Cebula
aby nie piekły oczy podczas krojenia - koło miejsca pracy zapalić ogień. (1930)
3. Chleb
aby był świeży - do pojemnika należy włożyć połówkę jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka.
świeży po zamrożeniu - uzyskać to można zwilżając go przed pogrzaniem w piekarniku wodą lub wodą z mlekiem.
4. Ciasto
rozwałkować cienko - szczególnie gdy się lepi, położyć pod spód pergamin.
ochrona przed przypaleniem - pod formą rozsypać w piekarniku trochę soli.
gdy nie chce odejść od formy - można położyć formę na mokrej ścierce.
gdy wyrosło a nie można jeszcze piec - należy go przykryć zwilżonym pergaminem.
5. Cytrusy
Odmładzanie zeschniętych - włożyć całe na pół godziny do ciepłej wody.
7. Jarzyny
oczyścić z robaków - można wkładając je na parę minut do wody z solą. (1928)
8. Mak
oczyszczanie z piasku -przelać go wodą z solą.
9. Mleko
aby nie wykipiało - posmarować brzegi naczynia masłem.
aby nie było kożucha - wrzucić do gorącego mleka kostkę lodu.
10. Ryby
usuwanie zapachu
-posypać ręce, deseczkę, solą i spłukać letnią wodą.
-zjeść jabłko.
-rozgryźć w ustach ziarnko kawy.
11. Ser
aby odświeżyć żółty ser - należy włożyć go na chwile do mleka.
12. Zupa
gdy jest przesolona - należy dodać białko albo dwa i następnie przecedzić ścięte. Można też wrzucić dwa surowe ziemniaki, które podczas gotowania wchłoną nadmiar soli.
klarowny rosół - do gotowania dodaj skorupkę od jajka.
ładny kolor rosołu - do gotowania wrzuć przyrumienioną połówkę cebuli lub kawałek suchego żółtego sera.
pozbywanie się przykrego zapachu z lodówki
- wkladam jabłko przekrojone na pół
lub
wstawiamy spodeczem, w którym jest wsypany proszek do pieczenia (zmieniamy co 10dni)
pozbywanie się kamienia z czajnika
wlewamy ocet rozcieńczony z wodą i gotujemy
Czy wiesz, że jeżeli żółtko zwarzy się w sosie to należy sos przetrzeć przez sitko. Pamiętać należy, że sosów z dodatkiem żółtka i śmietany nie należy doprowadzać do wrzenia
. Aby pieczarka nie zszarzała, pokrop ją cytryną - na pewno nie straci swojego pięknego, apetycznego wyglądu
. Czy wiesz, że miąższ awokado nie zszarzeje, jeżeli będziesz go kroić plastikowym nożem i rozcierać drewnianą łyżką
. Czy wiesz, że łatwiej obierzesz ząbek czosnku, jeśli najpierw przyciśniesz go płaską stroną noża z dwóch stron?
. Cebulę będzie Ci łatwiej obrać, jeżeli przed obieraniem sparzysz ją wrzątkiem.
. Jeżeli chcesz, aby brukselki ugotowały się szybko i równomiernie, to przed gotowaniem natnij ich główki w krzyżyk.
. Czy wiesz, że liść laurowy lub czysty korek wrzucony do gotującego kalafiora neutralizuje wydzielaną przez niego woń.
. Aby Twój rosół nabrał pięknego złocistego koloru, możesz dodać wyczyszczoną łupinkę cebuli.
. Jeżeli masz pęknięte jajko, możesz je ugotować, ale aby nie wypłynęło powinno się owinąć je aluminiową folią.
. Aby zwiędnięta sałata odzyskała swój piękny wygląd, można ją na pół godzinki zamoczyć w wodzie z paroma kroplami cytryny.
. Aby buraki nadawały się na sałatkę, najlepiej je umyć i ugotować w skórce, obierać je dopiero po ugotowaniu - nie stracą wtedy swojego pięknego koloru, no i walorów smakowych.
. Czy wiesz, że dodając parę kropel cytryny lub odrobinę imbiru pozbędziesz się przykrego zapachu gotowanych ryb?