Witam! Jestem tegorocznym maturzystą i właśnie mam zamiar zacząć przygotowywanie się do prezentacji maturalnej. Jej temat brzmi:
"Miasto - miejsce destrukcji, szansa rozwoju, ukochana przestrzeń. Omów jakie sensy literatura nadała temu motywowi". Mam już parę pomysłów i lektur, które można by wykorzystać np.
Miejsce destrukcji:
- Moskwa w "Mistrzu i Małgorzacie" Bułhakowa
- Petersburg w "Zbrodni i karze" Dostojewskiego
- Warszawa w "Lalce" Prusa i "Ludziach bezdomnych" Żeromskiego
- Oran w "Dżumie" Alberta Camusa
- Baku w "Przedwiośniu"
Szansa rozwoju:
- Paryż w "Lalce" i "Ludziach bezdomnych"
Ukochane miasto - ??, tu mam właśnie kłopot, żeby coś ciekawego wymyślić. Mam do Was prośbę o parę rzeczy. Ile według Was lektur wybrać na prezentację tak, żeby nie było za mało, ale żebym zdążył z czasem. Po drugie, zaproponowalibyście jakieś inne ciekawe propozycję zarówno co do lektur jak i literatury przedmiotu (przede wszystkim to drugie) i ostatnia kwestia - plan ramowy prezentacji - pomimo teg, że mam już ogólny zarys w głowie to nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Z góry dzięki za pomoc.
5-6 pozycji w literaturze podmiotu to maks i optymalna ilość zarazem. Więcej nie ma sensu, bo nie zdążysz każdego przykładu wystarczająco dobrze omówić. Co do literatury przedmiotu to przede wszystkim wszelkiego rodzaju słowniki motywów literackich, leksykony literackie, opracowania dotyczące poszczególnych epok literackich <"Romantyzm", "Renesans", "Młoda Polska", etc.>.
Ukochane miasto - np. "Mendel Gdański", "Noce i dnie", "Sklepy cynamonowe".
Resztę masz ok, ale za dużo przykładów jeśli chodzi o miasto destrukcji - najlepiej jak do każdego punktu będziesz miał po 2 książki.
A plan prezentacji zostaw sobie na koniec, jak już będziesz miał napisaną pracę, bo wtedy już będziesz pewien co i w jakiej kolejności w niej jest.
Zmieniony przez - Pan Śmierć w dniu 2013-03-24 21:55:02
Rada Jedenastu i Inso 2009