FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 851 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Problem z rodzinką... 
[powiadom znajomego]    
Autor "Problem z rodzinką..."   

majestic
 Wysłana - 14 październik 2004 16:44        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Nie ma to jak rodzina...

Sprawa wygląda następująco.
Mój ojciec posiada 1/4 domu, jego siostra 1/4 domu, oraz ich matka 2/4.
W domu mieszka tylko ich matka.

Prawie 9 miesięcy temu doszli do porozumienia, że siostra sprzedaje swoje mieszkanie, przeprowadza się do matki wraz z rodziną i spłaca mojego ojca.

Dodatkowo cena została zaniżona, aby przyśpieszyć spłatę.

Niestety zamiast dotrzymać umowy (niestety nie na papierze), wymienli w domu okna (w tej częście w której chcą mieszkać), taraz wyłożyli kafelkami, kupili nowe meble, itd...
Nagle zaczeli twierdzić że nie chcą sprzedwać mieszkania do czasu, kiedy spłacą ojca, ale teraz nie mają kasy.

Jednym słowem taka gra na zwłokę.

I teraz pytanie, jak najszybciej odzyskać pieniądze?

Pozdrawiam
Where is my Teddy-Bear?

VLAD.IV
 Wysłana - 14 październik 2004 18:13      [zgłoszenie naruszenia]

tzn, jak to odzyskać? Rozumiem, że zmarł Twój dziadek i w częściach równych odziedziczyli po nim żona i dwójka dzieci? W tym między innymi Twój ojciec... i co ma odzyskać? Jest obecnie współwłaścicielem do 1/4 części nieruchomości (jak rozumiem działka gruntu zabudowana domem) i nie ma czego odzyskiwać... jesli siostra nie bedzie chciała zrobić umowy o dział spadku, ze spłatą na rzecz Twojego ojca, ewentualnie kupić od niego należący do niego udział w nieruchomości to nic nie poradzisz... po prostu będzie mieszkać w swojej 1/4 domu, a Twój ojciec będzie właścicielem swojej 1/4 i nie ma tu mowy o żadnym odzyskiwaniu...

Sons Of The Gods Today We Shall Die
Open Valhalla's Door
Let The Battle Begin With Swords In The Wind
Hail Gods Of War

Znawca -

majestic
 Wysłana - 14 październik 2004 18:36      [zgłoszenie naruszenia]

Rozumiem o czym mówisz.
Ale wygląda to tak, że siostra w zamian za opiekę nad matką, ma dostać w spadku jej 1/2 domu. Dlatego chcą kupić 1/4.
Wcześniej znalazł się kupiec na dom, ale tylko siostra mojego ojca nie chciała sprzedać (ich matka chciała kupić sobie jakieś mieszkanie).
Dodatkowo jej mąż prowadzi na całym parterze mechanikę pojazdową, nie płaci nic za warsztat, tylko za prąd i wodę (duże, wysokie pomieszczenie z możlwiościa obsługi 2 pojazdów, zaplecze, prysznic + toaleta).
Mój ojciec nie ma dostępu do swojej 1/4, ponieważ wszystko jest zajęte, ale nikt nie widzi w tym problemu.
Chodzi o to że chciałby mieć możliwość wynajmu 1/4 , lub sprzedania siostrze. Ale niestety nie ma tam miejsca które można jakoś zagospodarować, a znów sprzedaż "chętnej siostrze" przedłuża się w nieskończoność.

Pozdrawiam
Where is my Teddy-Bear?

majestic
 Wysłana - 14 październik 2004 18:45       [zgłoszenie naruszenia]

Zapomniałem dodać, że dom ma duż warsztat + 9 pomieszceń + 2 toalety + 2 łazienki + duży taras + kawałek gruntu.

I w jaki sposób można dokonać podziału i przekazania 1/4 ojcu.

Dodam jeszcze że prawie cały dom jest zajęty już przez rodzinkę siostry, babci został tylko 1 pokój, spiżarnia i dostęp do kuchni/toalety + ogródek

Pozdrawiam
Where is my Teddy-Bear?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Problem z rodzinką...