Coders Lab sobie sprawdź. Kebaba nie słuchaj, sam w domu od zera to możesz dłubać i 2 lata i chvj z tego będzie. Na tym kursie przygotują cię tak że spokojnie pracę juniora dostaniesz. OKoło 10k koszt
Zmieniony przez - NaFulu w dniu 2017-01-13 11:48:12
Dzisiaj największym zainteresowaniem cieszą się programiści piszących aplikacje internetowe lub mobilne. Co powinieneś umieć? Powinieneś przede wszystkim wymyślać sobie projekty i robić je w domu. Nie masz pomysłu na projekt? To już Ci mówię, napisz aplikację internetową gdzie rejestrujesz się na wizyty do lekarza. Logujesz sie jako pacjent, wybierasz lekarza i termin wizyty, ew odwołujesz. Współczesne aplikacje internetowe, są aplikacjami rozproszonymi, jest serwer backendowy który mieli logikę biznesową oraz cieńki klient na przeglądarce która wyświetla Ci informację czyli frontend. W przypadku zaproponowanego projektu, backend wykonuje przede wszystkim operacje CRUD, do pisania kodu po stronie serwera wykorzystaj jakis popularny język np PHP, Java, C#, oraz framework który najczęściej jest wykorzystywany wraz z tym językiem. Dla PHP to jest Zend, Sympfony, Java to J2EE lub Spring, na C# się nie znam. Postaw równierz baze danych, polecam mysql na poczatek. Zaprojektuj tabele opisujące właściwości lekarzy, pacjentów spotkań. Skonfiguruj połączenie bazy danych z serwerem. Na początku korzystaj z natywnych zapytań SQL, póżniej zainteresuj się jakimś ORM-em. Po stronie fronendu, należy znać wiadomo HTML oraz javascript. Javascript odpowiada za to że elementy na stronie ruszają się. Niestety goły javascript nie wystarcza, nalezy znać biblioteki takie jak JQuery, Angular. Do komunikacji pomiędzy fronendem a backendem wykorzystaj webserwis REST zwracający JSONy które przechwytuje asynchroniczny javascript. Jeśli będziesz ogarniał to co napisałem i będziesz w stanie napisać taka aplikacje to możesz startować do pracy jako programista. O mobilnych apkach sie nie wypowiadam. Wydaje mi się że PHP ma najniższy próg wejścia, ale tak czy inaczej przed JavaScriptem i jego bibliotekami tak nie uciekniesz.
Zmieniony przez - accuface w dniu 2017-01-27 00:14:37
W zależności od wybranego języka postudiuj jeszcze kontenery serwerowe: Apache (PHP), Tomcat JBOSS (JAVA), IIS (C#)
Zmieniony przez - accuface w dniu 2017-01-28 21:15:05
Kórwa litości - w ciągu ostatnich 3 miesięcy, chyba z 12 "młodych, dynamicznie rozwijających się firm z ambicjami" do mnie pisało, czy przypadkiem nie zechciałbym podjąć współpracy w ramach takiej apki(spoiler alert: nie zechciałem)
Zmieniony przez - Don quixet w dniu 2017-02-01 17:29:16
Don był raczej po stronie ofertobiorcy, któremu ktoś próbował taką apkę sprzedać
Poza tym Acc podał przykład czegoś stosunkowo łatwego do ogarnięcia dla początkującego programisty. Chyba nikt nie spodziewał się, że sprzeda nieznajomym temat na milion monet
Niestety to forum umiera śmiercią naturalną. Sam kiedyś udzielałem się często, teraz wpadam tu średnio raz na kilka miesięcy. Dołączyłem do tego tematu dlatego że pamiętam świetnie jakie ja sam miałem kłopoty gdy rozpoczynałem przygodę z programowaniem. Liczy się przede wszystkim doświadczenie, a łapie się je robiąc projekty bo wychodzą wtedy problemy które trzeba rozwiązać. Ja po serii początkowych porażek (zgarnąłem wypowiedzenie po miesiącu pracy), wyjechałem do UK i po pracy a pracowałem w zwykłej fabryce, klepałem na kompie projekt. Budowałem właśnie projekt przychodni lekarskiej, z tąd moja sugestia tutaj. Oczywiście nie musi być to koniecznie rezerwacja wizyt lekarskich, może to być np rezerwacja wizyty w agencji towarzyskiej i wybór panienki, kto co woli wyobraźnia jest nieograniczona, a może nawet lepiej będzie jeśli projekt jest zabawny. Jeśli kogoś to interesuje to mieszkając w UK CV-kowałem do Polski, rozmowy odbywałem przez Skype. Nie polecam kursów na początek, chociażby dlatego iż programowanie obiektowe trzeba sobie przemielić w głowie i nauczyć się wyobrażać sobie to. Taki kurs to trochę na zasadzie że podróże kształcą ale tylko wykształconych. Nie zgadzam się z tym że zaproponowany wcześniej projekt jest łatwy, tzn dla kogoś z branży to jest banał ale dla kogoś kto zaczyna jest to bardzo duża porcja wiedzy do przyswojenia i przećwiczenia. Jeśli chodzi o czas to uważam że potrzebne jest 6-12 miesięcy aby przygotować się od zera do jakiegoś wejściowego poziomu i to pod warunkiem że programowanie sprawia przyjemność.
Zmieniony przez - accuface w dniu 2017-02-06 21:05:04
Jeśli dla kogoś wydatek 10 tyś jest średnim wyrzeczeniem to niech idzie na ten kurs, dla mnie jest to wartość 1/20 kawalerki w dużym mieście. Trudno mi powiedzieć co ja bym polecał, mogę napisać tylko w jaki sposób ja zdobywałem wiedzę. Uczyłem się z książek oraz z netu. Nie potrafiłem zrozumieć zagadnienia w książce to szukałem wyjaśnienia na necie które do mnie docierało i na odwrót. Jeśli chodzi o poziom zerowy to nie pozostaje nic innego jak zaczynać od konsolowych programów aby nauczyć się podstaw języka programowania, chodzi tutaj o to czym są zmienne, referencje, operatory, instrukcje sterujące, zrozumieć programowanie obiektowe. Mimo iż teoretycznie PHP ma najniższy poziom wejścia, warto wspomniane podstawy uczyć się w Javie lub C#, wszystkie te języki i tak mają podobną składnię. Dlaczego tak? Chociażby przez to że w PHP jest słabe typowanie zmiennych a w Javie, C# jest silne. Chodzi o to że nie można dodać jabłka do gruszki. Java nie pozwoli na dodanie do siebie zmiennych 2 oraz "2" ponieważ pierwsza zmienna jest numeryczna a druga w cudzysłowie jest ciągiem znaków, przypadkowo ciąg ten ma długość 1. Musisz dokonać tzw rzutowania, pierwszą zmienną zamienić na ciąg znaków lub drugą na typ numeryczny w wyniku dodania do siebie lub konkatenacji otrzymamy odpowiednio 4 lub "22". PHP robi rzutowanie automatycznie tak więc możesz sobie nie zdawać sprawy z tego co się dzieje "pod maską". Chociaż z dobrą książką od PHP chyba raczej można uniknąć takich pułapek. Rozumienie tego co się robi jest najważniejsze. Później gdy jest się na poziomie nauki jakiegoś frameworka warto zdawać sobie sprawę co w szkielecie robi dana cegiełka i dlaczego ona tam jest.
Co do kursów programowania to znam trochę osób po nich i wiem komu się udało a komu nie(bo nie wszyscy po bootcampach dostają robotę wbrew temu co ludzie piszą, a część odpada). Jak już iść na taki intensywny kurs to OK, ale zdecydowanie w większości przypadków trzeba się wcześniej solidnie przygotować i najlepiej kilka miesięcy się samemu poduczyć. Nieprawdą jest, że jak pójdziesz i skończysz to masz pewną robotę tak samo jak to, że takie kursy nic nie dają... Natomiast jak ktoś nie jest bardzo zdolny i nie robi dużo poza takim kursem to będzie problem.