Witam serdecznie.
Od jakich czynników zależy, który prokurator przyjeżdża na miejsce katastrofy, kiedy jest kilka ofiar śmiertelnych?
Pytanie drugie, przy okazji się zapytam, kto oprócz PSP, Policji, zarządcy drogi, ratownictwa medycznego musi być obecny podczas takiej katastrofy, kiedy zderza się załóżmy autobus z samochodem osobowym i jest kilka ofiar śmiertelnych ?
Wiem, że pytania nie są zbyt miłymi, ale potrzebna jest mi ta wiedza na studiach w przygotowaniu symulacji akcji ratowniczej na miejscu katastrofy drogowej.
Co jest złego w tym, że się zapytałem na forum o coś, czego nie wiem i czego nie mogę znaleźć? Co jest złego w tym, że zapytałem się o sprawę, która może komuś kiedyś uratować życie, czyli prowadzenie akcji ratowniczej? A właściwie o podmioty, które muszą się znaleźć na miejscu katastrofy. A żeby jeszcze bardziej uściślić problem, chodziło mi o to, od jakich czynników zależy, który dyżurny prokurator przyjeżdża na miejsce katastrofy, od czego to zależy. Nie jestem studentem prawa jak wynika z treści pytania, więc zapytałem się o rzecz, której nie wiem.
Nie mniej jednak dziękuję za konstruktywną opinie. Jak kiedyś zechce mi się za pieniądze kogoś obarczać "pracą domową", to zgłoszę się.
Co ma prokurator do ratowania życia? Do wypadku czy katastrofy tak czy siak jest wzywana straż, policja i karetka. Te kwestie reguluje prawo ruchu drogowym ( kogo w jakich okolicznościach i do czego się wzywa). Poczytaj nie będziesz musiał pytać. Reszta jak Mlkv.
odp na pytanie 1 nie znam
ale na 2 to chyba zakład pogrzebowy bo kiedyś widziałem jak do wypadku tragicznego w skutkach przyjechał "hades" i zabrał do worka, chociaż wydaje mi się że najpierw powinna być sekcja zwłok w kostnicy szpitalnej.
Do tego chyba pomoc drogowa
W zależności od zdarzenia i skutków wypadku mogą być wezwane pogotowie energetyczne, gazowe itd
nadzór ruchu drogowego
i chyba nic więcej
idących danego dnia do Sądu tych pozostających w Prokuraturze i tych "podrywanych" w nagłych
przypadkach. W godzinach innych niż 8-16 też prokurator mający dyżur bądz wyznaczany
przez szefa Prokuratury.
2) Lekarz który stwierdza zgon.
Myśle że kwestia "jaki prokurator" w tym przypadku jest bez znaczenia.
www275
Wysłana - 4 styczeń 2017 04:12 Usunięta przez zbys za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
Wszystkie służby standard. Prokurator powiadamiany przez Policję (a mający akurat dyżur) w Prokuraturze właściwej dla miejsca zdarzenia, w zależności od kontekstu zdarzenia odpowiednie pogotowia (energetyczne, wodociągi etc.)Dalej lekarz stwierdzający zgony, który wystawia zaświadczenie o zgonie. Potem pogrzebowy, który na polecenie prokuratora zabezpiecza zwłoki do sekcji, no i biegli (w zależności od rodzaju zdarzenia-pożarnictwa, badania wypadków etc)