Witam,
Zastanawiam się nad zakupem taniego i prostego samochodu do 8000zł:
1. Budżet do 8000zł, ewentualnie mogę zaczekać miesiąc czy dwa i dołożyć z 1000zł, ale wolałbym wydać jak najmniej.
2. Samochód ma służyć do dojazdu na uczelnię, czasem gdzieś za miasto.
3. Typ nadwozia to jakiś kompaktowy hatchback, mały sedan albo małe kombi. Kombi byłoby najlepsze, bo możliwe że czasem będę miał do przewiezienia wzmacniacz i kolumnę.
4. Samochód ma być przede wszystkim prosty i tani w utrzymaniu. Bardzo ważne, żeby był też w miarę dobrze utrzymany i sprawny. Nie chcę kupić następnego parcha . Dobrze by było, żeby miał trochę więcej mocy od Mercedesa 200D, żeby dało się wyprzedzić kogoś, kto wlecze się 80km/h.
5. Rocznik nie jest najważniejszy, ważne żeby auto było dobrze utrzymane i w miarę sprawne.
6. Dobrze żeby samochód wytrzymał te 5 lat.
7. Rocznie nie robię dużo kilometrów, mniej niż 10tys.
Myślałem o samochodach typu Seat Cordoba, VW Polo, Audi 80 tdi... coś w tym stylu.
jeśli robisz 10tys.km rocznie to diesle się nie opłaca za 8-9tys.zł szukaj Astry II bardzo fajnie się jeździ pewnie zaraz inni na forum będą ci pisać że 1.6 za słabe nie jedzie i takie tam. Ale w aucie klasy compact 1.6 nadaje się do sprawnego poruszania się i wyprzedzania.
kumpel zamontował w mało zajechanym focusie LPG i teraz regularnie jeździ od mechanika do gazownika
mało kto zresztą poleca lpg do focusa,są marki lepiej współpracujące z gazem w tej kasie