Cześć,
Mam do drogich specjalistów pytanie. Wisi nade mną jakieś niecałe tysiąc złotych długu za niepłaconą ratę OC w 2013 roku, oraz też coś bliżej mi nieznanego z 2008.
Z tego co czytam i jeden i drugi dług już uległ przedawnieniu, także chciałbym uzyskać tutaj od Was potwierdzenie. Pozdrawiam.
Gówno prawda, wszystko zależy od okoliczności.Jeśli wierzyciel wniesie na przykład powództwo do sądu to wówczas okres przedawnienia ulega przerwaniu i zaczyna biec od początku.Tak samo jest w przypadku uznania długu przez dłużnika czyli na przykład częściowej zapłaty długu, odsetek czy choćby prośba o odroczenie płatności.Oznacza to, że na dobrą sprawę oba te długi mogą być całkowicie ściągalne i wierzyciele mają prawo domagać się ich zapłaty.
Na pewno tak jest w przypadku posiadania wyroku sądu i tytułu wykonawczego, ważny jest 10 lat. Jeżeli żadna ze stron nie rusza sprawy przez ten okres czasu to wyrok się przedawnia ale dług pozostaje. Tylko w powyższym przypadku chodzi o gówniane płatności. Po co w takim razie ktoś by tworzył taki przepis w KC?